Évzáró körkérdés: Bödecs László válaszol

A 2017-es év végéhez közeledve költőket, prózaírókat és kritikusokat kérdeztünk az év legfontosabb műveiről.

Bödecs László
Bödecs László

Melyek szerinted 2017 legjobb magyar szépirodalmi művei?

Prózából a Világló részleteket és az Omertát kell annak tartanom, mivel én nem olvastam annyit az idei termésből, hogy nagyon ugrálhassak e-téren, miért volna egyébként kritika, ha nem adnék a véleményekre? Tompa Andreát olvassák, és sokat foglalkozik vele az irodalmi élet is. Egy Nádas nagy regény pedig mindig világraszóló irodalmi történés. Lírában idén Bognár Péter A fényes rend című kötete volt a legmaradandóbb, de megragadott helyenként pofátlanul erős lírájával Csillik Kristóf (Hüllők időszaka), és szintén nyomot hagyott két érettebb kötet, bár mindkettő távolabb áll ízlésemtől, és egymástól is nagyon különböznek Horváth Veronika Minden átjárható és Mizsur Dániel Karc című kötetei.

 

Mely világirodalmi műveket szeretted a legjobban 2017-ben?

Kicsit csalnom kell, mert Ulickaja Jákob lajtorjáját, csakhogy az tavaly jelent meg, de idén fértem hozzá. Furcsa is lenne, mindent a megjelenése évében olvasni, ha egyébként ügyfélszolgálatosként keresed a kenyered, nem igaz?

 

Voltak-e olyan irodalomtudományos vagy kritikai kötetek, melyeket szívesen olvastál idén?

Megint csalok, mert Kemény István Lúdbőrje, eléggé személyes esszékötet, nem igazán sorolnám ide. Idén került a kezembe Nyerges András Színünk és viszályunk kötete, amit megint inkább esszégyűjtemény, de valahol örülök is, hogy hardcore kritikák vagy tanulmányok elégségesen megtalálnak folyóiratokban vagy online.

 

Mely irodalmi rendezvényeket szeretted a legjobban 2017-ben?

Részben irodalmi rendezvény a Szép versek színház A-J, kissé meglepődtem, de tetszett az előadás. Másrészt nagyon szerettem a nyári Csillagszálló estet, mert ott csodák történnek. Érdekes látni, hogy a Könyvfeszt lesz az új Könyvhét, de a Millenáris vásárszerűsége más lelkületű, és a Könyvhéten is volt most valami, egésznap a PIM-ben mentek a programok. Ezeket csak megjegyzem, valami változást észlelek, amit nem tudok egyelőre felelősen nevesíteni.

Tényleg az is idén volt talán. A Magvető és a Hévíz, ételosztásra gyűjtöttek a 9. kerületben, nagyon tökös dolog volt, megtiszteltetés volt felolvasni nagyon sok másik szerzővel együtt, 200 adag étel készült, ha jól emlékszem, amit a biciklisek vittek a megfelelő helyekre. Remélem, hogy 18 is ilyesmivel fog kezdődni.

 

Milyen folyóiratokat olvastál szívesen idén?

Visszatért a 2000! Ennek nagyon örülök, és lépést tartok vele, amennyire lehet. Bár most rohamtempóban jelenik meg az idei anyag. Továbbra is olvasom a Csillagszállót, mindenkinek ajánlom. Követem a Kalligramot, tartalmában nagyon sokszínű lap, nagyfokú nyitottságot tapasztalok különböző szövegvilágok iránt, ez a többi hasonló kaliberű folyóiratnak nem igazán sajátja. Felfedeztem a rendkívül régi Vigiliát, Kereszténység és iszlám tematikájú szeptemberi száma kimondottan sokoldalú és erős  kurrens, anyag.

 

Melyik apokrifos publikáció volt a kedvenced idén?

A Nyugat+zombis számunk, vagy amiben a sírversek voltak, ez két különböző, azt hiszem, „Itt nyugszik korrektorunk Evellei kata, borítsa olvasói levellei hada”, valahogy így volt. Mivel az Apokrifnak dolgozom, ezért ezek a személyes, ünnepi pillanatok számomra a legkedvesebbek. Szerencsém volt idén egy számot szerkeszteni, helyettesítve a versszerket, ez a nyári szám volt. Ebből Bereti Gábor verseit emelném ki.

 

Mely 2018-ra tervezett könyveknek várod a megjelenését?

Egyelőre nem tudok túl sok mindenről, hagyom magam meglepni. Amit igen, hogy lesz talán új Juhász Tibor, Nyerges Gábor Ádám, valamint az Apokrif könyvek között két általam már részben ismert és nagyon várt anyag, Vass Norbert és Norman Jope (fordítrója Tarcsay Zoltán) kötetei. Nekem is lehet új verseskötetem, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem várom. Bár már olyan régóta, hogy néha elfeledkezem róla, de annak mindegy, az ÁRVÍZ jön.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s