Apokrif Könyvek

Az Apokrif irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége közös könyvsorozata, az Apokrif Könyvek (sorozatszerkesztők: Fráter Zoltán és Nyerges Gábor Ádám) keretében 2015 óta jelennek meg a folyóirat szerzőinek (zömében első) kötetei. Az évente kiírt pályázaton a folyóirat szerzői indulhatnak, s a két szerkesztőség közös szakmai döntése alapján születik eredmény. (Az aktuális évi pályázati kiírás itt olvasható.) Az indulása óta a kritika és a közönség körében is sikernek örvendő sorozatban eddig az alábbi művek jelentek meg.

Az Apokrif Könyvek kiadványai megvásárolhatók országszerte a Libri boltjaiban, illetve a Bookline-on keresztül, valamint az Írók Boltjában, akár a webshopon keresztül is, az alábbi linkeken. (További információkért érdemes felkeresni egyes köteteink Facebook-oldalait, valamint az Apokrif Könyvek Facebook-felületét).


2015

48JBFuGg

Juhász Tibor: Ez nem az a környék (versek)

Facebook | Vásárlás

GFCAyauA

Bödecs László: Semmi zsoltár (versek)

(Merítés-közönségdíj – 2016)

Facebook | Vásárlás

2hlPwPgQ

Szendi Nóra: Zárványok (regény)

Vásárlás


2016

CqXJuQdQ

Stolcz Ádám: Becsapódás (versek)

Facebook | Vásárlás


2017

JnRXm0hg

Csillik Kristóf: Hüllők időszaka (versek)

Vásárlás

HeAza-Ig

Mizsur Dániel: Karc (versek)

Facebook | Vásárlás


2018

8lasZQbQ

Norman Jope: Gólyák és rétesek (versek, fordította: Tarcsay Zoltán)

Vásárlás


2019

Vass Norbert: Indiáncseresznye (novellák – tervezett megjelenés: 2019 tavasza)

Halmi Tibor: Vidám bestiárium (versek – tervezett megjelenés: 2019 nyara)


Sajátos kvázi hagyományféleképp jelennek meg évről évre az aktuális Apokrif-kötetes, valamint egy-két további, adott évben friss kötettel jelentkező Apokrif-szerző műveiről írt paródiák Nyerges Gábor Ádám tollából, melyek közül a 2015-2017 között írtak az Apokrif Online-on olvashatók, 2018-tól pedig az Irodalmi Szemle Online felületén.

A könyvsorozat indulása kapcsán Bába Tibor készített páros interjút Nyerges Gábor Ádám (társ)sorozatszerkesztővel, illetve a 2-es sorozatszámú Apokrif könyv szerzőjével, Bödecs Lászlóval a FÉLOnline-on, mely itt olvasható.Örömmel vegyes büszkeséggel jelenthetjük olvasóinknak, hogy az Apokrif újabb fontos mérföldkőhöz érkezett immáron több, mint hat éves fennállása során – a legelső Apokrif szám megjelenésének évfordulóján, egy 2014. április 1-én született megállapodás értelmében az Apokrif és a Fiatal Írók Szövetsége jövőre Apokrif Könyvek címmel közös könyvsorozatot indít. Az alábbiakban az ehhez tartozó pályázat szövegét közöljük.

apokrif+fisz logo

Apokrif Könyvek – pályázati kiírás

Az Apokrif irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége pályázatot ír ki kortárs szépirodalmi könyvek megjelentetésére.

A pályázatban résztvevők köre: pályázni jogosult minden olyan szépíró, aki a pályázat kiírásától számított utóbbi két évben legalább három alkalommal publikált (a még nem megjelent, de a szerkesztőség által megjelentetésre elfogadott szövegek is teljesértékű publikációnak minősülnek) az Apokrif nyomtatott és/vagy online (értsd: Apokrif Online és Feketemosó blog) felületein (ugyancsak a pályázat érvényességének feltétele, hogy e minimum három megjelenésből legalább egynek az Apokrif nyomtatott változatában kell lennie. A pályázat elbírálásában előnyt élveznek (de nem kizárólagosan) a kötettel még nem rendelkező szerzők.

A pályázat határideje: az évente kiírt pályázat adott naptári év májusának első napjától június utolsó napjáig tart, az ezen időintervallum előtt, illetve után beadott pályamunkák érvénytelennek számítanak. A pályázat eredményhirdetésének várható ideje: adott év szeptembere. (A pályázat kiírói a fent megnevezett dátumokhoz képest az esetleges változtatások jogát fenntartják.)

A pályázás feltételei: a fenti kritériumoknak megfelelő összes pályázó köteles rövid szakmai életrajzot mellékelni kötete kézirata mellé. A kéziratból a szerző által tervezett minimális terjedelemhez képest legalább a szöveg 75%-ának késznek kell lennie. (Tehát pl. egy minimum 100 oldalasra tervezett kéziratból minimum 75 oldalnyi szöveg megléte szükségeltetik a pályamunka érvényességéhez.) Amennyiben a pályázó nem kész kötettervvel pályázik, úgy pályázatához rövid megvalósítási tervet köteles mellékelni, melyben ismerteti a kézirat még hiányzó részeit, valamint a tervezett, kész kötet koncepcióját. A pályázat benyújtásának módja: e-mail üzenet az apokrif.konyvek.palyazat@gmail.com címre, csatolva a kéziratot, a pályázó szakmai önéletrajzát és (amennyiben szükséges), a kézirat hiányzó részére vonatkozó megvalósítási tervét.

A pályamunka formai követelményei: a benyújtott kézirat lehet bármilyen terjedelmű. Formája: “.doc” kiterjesztésű dokumentum, 12-es, Times New Roman betűtípussal, versek esetében egyes, prózai műveknél másfeles sorközzel.

A pályázat menete, elbírálása: a pályázat elbírálása két körben zajlik le. Először az Apokrif szerkesztői bírálják el a beérkezett kéziratokat, majd a Fiatal Írók Szövetsége vezetőségének könyvkiadásért felelős tagjával  együtt hozzák meg a végleges döntést. A pályázók ezt követően e-mailben értesülnek az eredményről. Az Apokrif Könyvek sorozatának keretében egy naptári évben legfeljebb két kötet megjelentetésére kínálkozik lehetőség. A pályázat kiírói fenntartják annak lehetőségét, hogy adott évben nem hirdetnek győztest a pályázaton. Amennyiben adott évben kettőnél több kéziratot is elfogad a szerkesztőség, a következő évi pályázat ennek függvényében vonatkozhat csak egyetlen könyv megjelentetésére, valamint elmaradhat. A győztes pályamunkákból készülő kötetekkel kapcsolatos szerkesztői feladatokat az Apokrif szerkesztőbizottságának valamely tagja látja el.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s