Évzáró körkérdés: Szalay Álmos válaszol

A 2017-es év végéhez közeledve költőket, prózaírókat és kritikusokat kérdeztünk az év legfontosabb műveiről.

Szalay Álmos
Szalay Álmos

Melyek szerinted 2017 legjobb magyar szépirodalmi művei?

Nem mernék legjobbnak nevezni bármit is, ami nekem tetszett vagy szíven ütött, szóval a kérdésre csak átfogalmazva válaszolhatok. Deres Kornélia Bábhasadása hosszú ideig fogva tartott, Horváth Veronika Minden átjárhatója nem szűnő töprengésekbe ejtett, Peer Krisztián 42-je lassan elengedett. Térey János Őszi hadjárata társ volt egy fél nyáron és fél őszön át, de a legszebb, a leghihetetlenebb, amit idén olvastam, Szöllősi Mátyás Lélekzet című verse volt. Számos készülő írásomhoz adott inspirációt, atmoszférát, látásmódot. Mindezeken kívül nagyon szerettem Simon Bettina, Mucha Dorka, Piros Vera, Halász Rita, Vonnák Diána, Borcsa Imola verseit, novelláit. És tudom, hogy volt még két másik szerző, akiknek földhöz vágtak a művei (az egyik prózista, a másik költő), és most az istennek se jut eszembe a nevük (vagy de).

 

Mely világirodalmi műveket szeretted a legjobban 2017-ben?

Az év Nagy Világirodalmi Eseménye számomra a Márquezbe való ismételt beleszeretés volt: a Bánatos kurváim emlékezete és A szerelemről és más démonokról című műve. De Piotr Szewc réges-régi Pusztulás című kötete is örök nyomot hagy rajtam, ahogy Hemingway Vándorünnepe is.

 

Voltak-e olyan irodalomtudományos vagy kritikai kötetek, melyeket szívesen olvastál idén?

Alighanem egyik kategóriába sem esnek, de legalább jószomszédi viszonyban vannak az alábbiak: Kemény István Lúdbőr című kötete olyan volt, mint Kemény Istvánnal beszélgetni irodalomról, zenéről, életről, világról. Ugyanebből a „félvilági“ műfajból Térey János évekkel ezelőtt megjelent nagyszerű Teremtés vagy sem című munkája ütött szíven, ami olyan volt, mint Térey Jánossal beszélgetni irodalomról, zenéről, életről, világról. És még valami: György Péter, A hatalom képzelete – a nyárindítóm volt, és mindig a harmincfokok fognak eszembe jutni róla.

 

Mely irodalmi rendezvényeket szeretted a legjobban 2017-ben?

Számomra az egész 2017 egyetlen nagy irodalmi rendezvény volt, és hatalmas élmény. Szabad nem mondani az ünnepi könyvhétet, ahol életemben először dedikáltam, ráadásul a tűző nap alatt? Ha szabad nem mondani, akkor mondom a FISZ, a JAK és persze az Ambroozia véneki alkotótáborát. Nemrég azt mondtam valakinek (aki ugyanezt mondta nekem), hogy 2017 minden bizonnyal életem legjobb éve volt (kicsit sokat vártam rá, elvégre 1984-ben volt szerencsém napvilágra jönni), és bizton állíthatom, ha ezek a táborok nincsenek benne, akkor ilyen grandiózusat sem mondhatnék. A másik irodalmi rendezvény a saját zenés-imprós estem volt a Refuge-ban. Ez azért volt nagyon fontos esemény, mert senki sem jött el rá. Décsy Eszterrel megfogadtuk, hogy a valóság e kegyetlen pörölycsapását inkább nem nagyon reklámozzuk, de úgy döntöttem, legyen hát coming-out, elmondom. Hozzátenném, a rendezvény előtt nagy örömömre felbukkant Piros Vera, de még a nehéz bársonyfüggönyök felvonása előtt távozni kényszerült, majd a showműsor végén Szerényi Szabolcs tette tiszteletét, és nagyon jót beszélgettünk irodalomról, zenéről stb., lásd fentebb.

 

Milyen folyóiratokat olvastál szívesen idén?

Elsősorban Élet és Irodalmat, Jelenkort, Korunkat, Alföldet, Műutat. Apokrifot meg ezeknél is többet, főleg miután nekiálltam egy rettenetesen nem valid, de ambíciózus „kutatásocskának“, amely a folyóirat szövegein alapult. Ezeket.

 

Melyik apokrifos publikáció volt a kedvenced idén?

Vajna Ádám, Bezsenyi Tamás, Stolcz Ádám munkáit nagyon szerettem. De biztos volt még, sőt tudom is, hogy volt…

 

Mely 2018-ra tervezett könyveknek várod a megjelenését?

Térey János Káli holtak és Mucha Dorka Puncs című kötetét.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s