Későn értem oda – Könyvheti netnapló 2015 (2)

2015-ben folytatjuk népszerű sorozatunkat: könyvheti (fél)szubjektív netnaplóink sorát. A 86. Ünnepi Könyvhét második napjáról Bödecs László írását közöljük.

könyvhét

A Könyvhét második napja, Péntek. Vészesen zsibbadt tagokkal, túlzottan begyógyult, bedagadt szemekkel ébredtem, nagyjából fél 9-kor, de még közel egy órán keresztül próbáltam visszaaludni, sikertelenül. Viszont ez a telefonjaink ébresztőinek tanulsága szerint szundizásnak nevezett fetrengés nem segített az előbb leírt testi állapoton. Valahol érthető is volt, ezért nem estem pánikba, hogy elemileg fáradt vagyok, hiszen előző nap este volt a Könyvbemutatónk, ami minden pozitív tapasztalatával együtt is, sok erőt vesz ki az emberből. Az izgulás, az emberek, a kérdések, minden.

20150604_160732Ekkor viszont beigazolódott az előzetes rossz érzetem azzal kapcsolatban, hogy a saját bemutatóm másnapjára vállaltam tudósítást. Mikor fogok így kiérni, és mit tudok majd megnézni egyáltalán – hiszen itt volt anyukám is vendégként, aki már várta, hogy végre bevásárló körútra vihessen, hiszen nincs egy jó rövidgatyám, tényleg nem igazán volt – de hiába mondtam, hogy nekem jó ez a kopott is, az anyák minden erejükkel azon vannak, hogy mi (akár felnőtt) gyerekek a lehető legjobban érezzük magunkat. Szóval a délelőttöt egy bevásárlóközpontban töltöttük és, hát jól elvoltunk. De a Könyvhétre némi ebédelés, majd otthon a cuccok lepakolása után sikerült kiérni. Ráadásul csak a saját beszélgetésemre. 15.30-kor Szendi Nórával és velem beszélgetett Szőllőssy Balázs a nagyszínpadon. Találkoztam Nyergessel, akit a dedikáltató rajongók hada elsodort hamar, így én is leléptem fagyizni inkább a nőimmel (anyával és a barátnőmmel).

20150604_164520

Ekkor iszonyatos meleg volt és tömeg, nem lehetett odaférni a Magvetős standhoz, mondjuk ezt megszokhattuk.  Még nem is volt égető a szükség egyelőre, hiszen az új Bognár Péter verseskötet, A rodológia rövid története, már otthon vár mint életem első recenziós példánya. F. kisebb és szemfülesebb, beférkőzött és beszerezte az új Rakovszkyt – aki hosszú idő után verseskötettel jött ki (Fortepan), a tavalyi nagyregény után. Én még vártam, mert a Kalligrammnál is zombultak az emberek, így arra gondoltam, hogy a Gerőcs Péter (Győztesek köztársasága) és a Schein Gábor (Svéd) könyvek beszerzése is várhat estig. A Jelenkorhoz odafértem, és anyukám megvette nekem névnapomra a régóta vágyott Nádas Péter: Párhuzamos történeteket – tudom, hogyan kapcsolódik ez ide (?), de a Könyvhét azért is jó, mert nagy kedvezményekkel lehet beszerezni a régi könyveket is, és mint életkezdő fiatalnak még nagy hiányok vannak a polcomon. Persze a könyveket nem cipeltem el rögtön, vártam, míg visszaértünk a fagyizásból.  Ilyen súlyos irodalmat.

20150604_171634

Még haza gyorsan ledobni a vásároltakat, felvenni anya csomagjait. Aztán ki a vonatállomásra, mindezt gyalog. Igaz a Keleti és a Rákóczi nincsenek nagyon messze egymástól. Szóval búcsú édesanyámtól, utána hamar nagy hiány, fáradtság.

Vissza a Könyvhétre, hátha van még valami, amiről majd írhatok. De ekkor már 8 felé közeledett az idő. Sok stand már bezárt, vagy zárni készült, mire kiértem. Már kellemes volt a levegő, nem volt forróság, oda lehetett férni a standokhoz, csak napközben a készpénzem fogyott el. Mindegy, beszereztem egy-két dolgot. A barátok közül senki sem volt kint már. Az előző napi bemutatóra gondoltam, a saját példányokra a táskámban és a sok mindenre, amit végül is összevásároltam a bankkártyámmal, az összepakolt műanyagszékekre és a bezárt standokra, a sok szemétre, és a büdös toi-toi wc-kre. Végül is, tavaly óta, amikor olyasmit írtam, hogy helyet keresek itt a Könyvhéten  – valahogy biztos metaforikusan értettem ezt – megtaláltam. Ez a csend az, itt este, ahogy bezárnak a dolgok és hazamennek az emberek. Tavaly óta megírtam egy könyvet. Nem történt semmi különös.

Bödecs László

Kapcsolódó írások:

2015:

Könyvheti netnapló (1) – Tajtékos napok

2014:

Könyvheti netnapló (1) – A Magvető árnyékában

Könyvheti netnapló (2) – Turista. Költözködő.

Könyvheti netnapló (3) – A legszebb pillanat

Könyvheti netnapló (4) – A vasárnapi tyúkhúsleves helyett

Könyvheti netnapló (5) – Az utolsó utáni nap

  2013:

Könyvheti netnapló (1) – A lapozgatás fétise

Könyvheti netnapló (2) – Ötszázasok és szertelenek

Könyvheti netnapló (3) – Könyvár

Könyvheti netnapló (4) – Száraz vihar

Könyvheti netnapló (5) – Kedves Könyvhét

2012:

Könyvheti netnapló (1) – Költ Pest-Buda, Junius 7d. 2012.

Könyvheti netnapló (2) – Vörösmarty Beach

Könyvheti netnapló (3) – Vörösmarty tér noir

Könyvheti netnapló (4) – Esni kell

Könyvheti netnapló (5) – Könyv/hét/vége

2011:

Könyvheti netnapló (1) – Gátszakadás

Könyvheti netnapló (2) – (S)tart

Könyvheti netnapló (3) – 1:4

Könyvheti netnapló (4) – Kis pogácsa és a pálló íróbácsi

Könyvheti netnapló (5) – A moira röhög

Könyvheti netnapló (6) – Az utolsó, meg a szerver

12 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s