Turista. Költözködő. – Könyvheti netnapló 2014 (2)

2014-ben folytatjuk népszerű sorozatunkat: könyvheti (fél)szubjektív netnaplóink sorát. A 85. Ünnepi Könyvhét második napjáról Bödecs László  írását közöljük.

könyvheti_netnapló_header_2

Könyvhét, második nap. Eddig turistaként, most letelepedni vágyva. Sok minden változott az utóbbi évben. Korábban csak ímmel-ámmal olvasó, kortárs irodalom iránt szkeptikus. Mostanra verset írogat, meg is jelenget néhol, sokat olvas, és a barátai között fiatal költők, írók. Többen elsőkötetesek. Majdnem kötelesség kilátogatni. Persze szívesen. Meleg, de szeles idő. Néha egész elviselhető hőmérséklet, kisebb enyhülés a tegnapi és tegnapelőtti – mikortól is tartó? – hőguta után.

DSCF2331

Megérkezik a standhoz, ahol jó barátja 13:00 órától dedikálja a könyvét. Mire kiér, a barát, Nyerges Gábor Ádám 4. könyve, a Sziránó színfónia, már el is fogyott. Pótolni kell a FISZ raktárából. 4-5 példány érkezik, ezzel az összes nyomtatott példány elkelt, vagy forgalomban van. Ez egy kis, csendes öröm, talán egy ütés az illető vállába, elégedetten hallgatni, ahogy végre őszintén vidám.

DSCF2330

Körbeüldögél asztalokat, körbejárkál standokat többedmagával. Szerencsére jó társasággal, de már második napja téve ezt. Az első nap sem volt, mostanra sem lett több pénze könyvre. Ott vannak a közeli pályatársak. Akik éppen akkortájt születtek, de korábban kezdték, és mostanra megjelent az első kötetük. Ezek élveznek prioritást: Fehér Renátó Garázsmenete és Tinkó Máté Amíg a dolgok rendeződnek verseskötetei. Evellei Kata Álombunkerét már bekészítette másnapra. Gál Soma kolléga is megérkezik. Utoljára látja egy hosszú szünet előtt. Leülnek a Vörösmarty tér közepén a kútra. Jövőre talán ugyanitt, szintén frisskötetesként. Némi fröccsdöntés az ELTE BTK-n, aztán Tinkó kollégával aláíratják a könyvét. Tinkó megtisztelőt és személyeset ír, ezt megtartja magának, nem teszi közzé. Körbeülik Palágyi Lászlóval, Biró Krisztiánnal, Fráter Zoltán és Nyerges elmennek sétálni egy újabb kört. Apokrif-ünnep van.

DSCF2333

Az Ab Ovo-nál Philip Zimbardo, a világhírű szociálpszichológus dedikál. Muszáj leülni hozzá, és A Lucifer-hatás 25%-os kedvezménnyel kapható, kihagyhatatlan, még, ha nem is irodalmi. Ezzel aztán elköltött mindent. Ennél többhöz most sem jut. Korábban már kivett pár könyvet, zár az Egyetemi Könyvtár felújítás miatt, bezárják a Szabó Ervint is egy hónapra. Itt ez a kedvezményes könyvvásár, és még kihasználni se tudja. Hiszen nem kérhet recenziós példányokat, nem vágnak hozzá hálából az ismerősei könyveket, mert még nincsenek annyian, és nem tett annyit a dologért. Turista, telket nézni jön, hozza a barátnőjét. Ilyen a Könyvhét számára.

Ez volnék én. Jövőre találkozunk ugyanitt.

Bödecs László

Fotó: Urbán Ákos

Kapcsolódó írások:

2014:

Könyvheti netnapló (1) – A Magvető árnyékában

2013:

Könyvheti netnapló (1) – A lapozgatás fétise

Könyvheti netnapló (2) – Ötszázasok és szertelenek

Könyvheti netnapló (3) – Könyvár

Könyvheti netnapló (4) – Száraz vihar

Könyvheti netnapló (5) – Kedves Könyvhét

2012:

Könyvheti netnapló (1) – Költ Pest-Buda, Junius 7d. 2012.

Könyvheti netnapló (2) – Vörösmarty Beach

Könyvheti netnapló (3) – Vörösmarty tér noir

Könyvheti netnapló (4) – Esni kell

Könyvheti netnapló (5) – Könyv/hét/vége

2011:

Könyvheti netnapló (1) – Gátszakadás

Könyvheti netnapló (2) – (S)tart

Könyvheti netnapló (3) – 1:4

Könyvheti netnapló (4) – Kis pogácsa és a pálló íróbácsi

Könyvheti netnapló (5) – A moira röhög

Könyvheti netnapló (6) – Az utolsó, meg a szerver

8 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s