Fényporszemek éjszakája (programajánló)

Fényporszemek_New York_Plakát_2014_06_06

Fényporszemek éjszakája – Irodalom, örömzene és képzőművészet ­ a New York Művész Páholyban

A New York Művész Páholy szezonzáró estjére június 16­án kerül sor: a Fényporszemek éjszakája című programon három fiatal, népszerű alkotó mutatkozik be: egy kiváló énekesnő, egy tehetséges festőművész és vadonatúj kötetével hazánk egyik legnépszerűbb írója.

A nyári szünetet megelőzően a zene, a képzőművészet és az irodalom összefüggéseit mutatjuk be Jónás Vera dalszerző­énekes, Soós Kata festőművész és Grecsó Krisztián író társaságában a Világ Legszebb Kávéházában.

A New York Művész Páholy látogatói megszokhatták, hogy estjeinken egyaránt fontosnak tartjuk, hogy emlékezzünk kultúránk kiemelkedő alkotóira és minél több kortárs, fiatal alkotót, tehetséges művészt is bemutassunk. Az utóbbi rendezőelv szerint a szezon utolsó estjén három különleges, fiatal vendégünk lesz. Az est során kiderül majd, hogyan inspirálja egymást a festőművész és az énekesnő, mit és hogyan olvas a dalszerző, és élőben hallhatjuk Jónás Verát zenélni, és egy közös dal erejéig Grecsó Krisztián is gitározik nekünk.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Jónás Vera, “a fiatal gitáros­énekes­zeneszerző első lemezével most olyan névjegyet tett az asztalra, amely belépőt jelent számára a mai legjobb énekesnők elitklubjába.” – írta 2013 októberében a Fidelio.hu kritikusa Jónás Veráról első lemezének bemutató koncertje után. Jónás Vera 2012-­ben szerzett diplomát a London Centre of Contemporary Music­ban. Évek óta Londonban és Budapesten él és alkot, mindkét városban sokat koncertezik.

Zenekarát, a Jónás Vera Experiment­et Dés Andrással és Csizmás Andrással alapította három évvel ezelőtt. Game című lemezüket 2013 őszén, egy nagy sikerű lemezbemutató koncert keretében mutatták be a Trafó színpadán. Május 20-­án a Művészetek Palotájában léptek fel. Jónás Vera koncertjein saját szerzeményeit játssza, élő elektronikát használ, és saját magát kíséri gitáron. Game című albuma személyes könnyűzene, amely friss és érett zenei világba kalauzolja a hallgatóságot. Legújabb, Cold Fire című videoklipje április 28­-án debütált a Recorder blogon:

Soós Kata festményein mindennapi életünk közösségi terei jelennek meg.

Olyan helyek, ahol emberi csoportok töltenek naponta nem kevés időt, mégis hiányzik belőlük a személyes elem. Életünk uniformizált, közönyös színterei ezek, melyek nem otthonosak, mégis mindannyiunk számára ismerősek.

Soós festményei előtt állva szinte halljuk, ahogy cipőnk koppanása visszhangzik a térben, ahol egyedül vagyunk, mert valamiért üzemen kívüli időben érkeztünk: nyitás előtt vagy zárás után, miután elment vagy mielőtt megérkezett volna bárki ide. ­ Soós Katalin 2004­-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, ahol Gaál József volt a mestere.

Emellett elvégezte az ELTE­T ÁTK kulturális antropológia szakát is. 2000 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének. 2011­-ben az MKE Doktori képzésében DLA fokozatott szerzett. Legutóbbi kiállítása Mosókonyha címmel május 6­án nyílt az A38 hajó kiállítóterében.

Grecsó Krisztián József Attila ­díjas író­költő a kortárs irodalmi élet egyik legkarakteresebb alkotója. Öt évig élt Békéscsabán, ahol a Bárka folyóirat szerkesztője volt. Volt a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke, 2009 óta az Élet és Irodalom próza és esszé rovatát vezeti. Első komolyabb irodalmi sikerét 2001­-ben, Pletykaanyu című kötetével aratta. 2004­-es Isten hozott című regénye többek között németül, csehül, szlovénül és törökül is megjelent. Drámáját, a Cigányokat 2010 óta Máté Gábor rendezésében játssza a budapesti Katona József Színház. A Mellettem elférsz című regénye 2012­-ben elnyerte a rangos Aegon Művészeti Díjat, ami óriási elismerést és siket hozott mind a szakma, mind az olvasók részéről. A regény jelenleg a nyolcadik kiadásnál tart, a belőle készült színdarabot a bécsi Theater Brett mutatta be 2014 tavaszán. 2014. májusában megjelent vadonatúj kötete, a Megyek utánad, egy felnőtté válás jelenkori története, ami a szerelmi történetein meséli el a főhős, Daru életét.

A helyszínen Jónás Vera Experiment című CD­je, illetve Grecsó Krisztián új kötete, a Megyek utánad 15%  kedvezménnyel lesz megvásárolható.

A New York Művész Páholy június 16­i estjére a belépőjegy 1800 Ft­-os áron a helyszínen váltható, ami egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

Kezdés: 19.00.

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt megtalálnak Facebook-oldalunkon:  http://www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s