Feketemosó: A nagy Álomszuszék

Feketemosó logó

Az ablaknál állt, amikor megtörtént. Éppen bekapcsolt az abszolút Lenke néni-üzemmódja, s azt vizslatta, hogy vajon az a néhány az utcán és a közeli dombon grasszáló polgár joggal van-e kint a térben a járvány idején – Semság Tibor írja a Feketemosót.

Semság Tibor
Semság Tibor

Az ablaknál állt, amikor megtörtént. Éppen bekapcsolt az abszolút Lenke néni-üzemmódja, s azt vizslatta, hogy vajon az a néhány az utcán és a közeli dombon grasszáló polgár joggal van-e kint a térben a járvány idején. „Idáig jutottunk” – mondta maga elé sóhajtozva, amiben persze ott volt a saját szégyenérzete amiatt, hogy fiatal kora ellenére egy olyan szokást vesz magára, ami az unatkozó, panelházak ablakán kilógó és mindent polgárőrszemekkel vizslató öregasszonyokra volt jellemző egyébként. „A járvány miatt van, csak a járvány miatt” – motyogta maga elé néha.

A Netpincér ételszállító drónjával a Wolt drónja ütközhetett össze, de az is lehet, hogy az a bumeráng találta el, amivel az egyik szomszéd kissrác szórakoztatta magát az ablakból. Olyan hirtelen történt minden, hogy nem tudta biztosan megállapítani. Annyi biztos volt, hogy a Wolt-drón megúszta a balesetet, tovább tudott repülni, de a Netpincér drónja nekicsapódott a falnak, s a gyanúsan tárkonyos csirkeragulevesre és bolognai spagettire emlékeztető ételek úgy robbantak rá az utca aszfaltjára, mint egy vízzel töltött lufi, amit a nyolcadikosok dobáltak felé még 1996-ban. És ő csak várt az ablaknál, és nézte, ahogy a színes ökokukák tetején csurog le egy közeli lakos ebédmenüje. Nem történt semmi egetrengető, senki nem vette észre a balesetet, úgy látszik. Őt ez nem igazán lepte meg, hiszen már egy másik házban is szemtanúja volt egyszer (még a kitörés előtt) annak, hogyan alussza a nagy Polüphémosz módjára egy lakótelep az álmát vasárnap.

Négyen, a kifelé fordított autós hangfalak mestereinek kasztjából beleütköztek a társasház melletti fába. Még az este sem szállt le, de Joci, Laci, Matyi és Bandi már délután elcsábultak a Szigetszentmiklós irányából érkező szirénhangnak, ami mondjuk a Moonlight Shadow mintájára szólhatott a fejükben. Gyorsan kiszálltak az összetört autóból, Joci féllábon ugrálva és kétségbeesetten magyarázva behajította a drogot a kiserdőbe, majd a többiekkel együtt fejvesztve menekült el a telep egyik utcájának irányában. Persze Matyi elfelejtette lekapcsolni a rendszert, ezért még vissza is kellett rohannia, hogy aztán végleg otthagyhassák ezt az anomáliát a „szanaszét rendezett” és ultra-nyugalmas külvárosi térben. Órákkal később fedezték csak fel a helyiek, hogy valami nem egészen olyan, mint megszokták, van egy nem-emberi nem-is-ágencia, amelyik mégis olyan, mintha párosodni próbálna a járdaszéli tölggyel.

Bizony, nem könnyű felkölteni a Nagy Álomszuszékot. Most is el fog tartani egy ideig, míg egy rendőr vagy egy egyéni szabadidős tevékenységre hivatkozó futóbolond fel nem fedezi a mesterséges hányást – gondolta. Egyébként is abban az idősávban ment a TV2 új szuperműsora, az „Erősebb vagy mint egy ötödikes?”. Biztos ezt bámulja a nép, tűnődött magában. Az Exatlon Hungary helyére rakták be, a társadalom a járvány előrehaladott állapota miatt annyira elsatnyult, hogy már nem volt kedve a szuperceleb atléták látványához, inkább nézte, ahogy otthon ülő levéltárosok videóközvetítésen keresztül mérik össze erejüket, és kiöregedett testépítők motivációs üvöltözésétől kísérve próbálnak felfejlődni arra az erőszintre, ami egy kezdő hobbi-tornászt megillet.

Az utcára különösebb indok nélkül akkoriban már csak nagyon kevesen merészkedtek ki, de néhány őrült fiatalnak időnként sikerült szereznie teljes védőfelszerelést, és ilyenkor titkos éjjeli partit csaptak valami félreeső helyen. Úgy estek egymásnak, mint a Csupasz Pisztoly Frenk Drebinje a teljes testet beborító kotonban a szintén kotonizált filmbeli szerelmének.

„Ej, ej” – mondogatta még mindig kifelé bámulva, és Odupla, a kispesti drogos rapper nagy igazsága jutott eszébe: „Fájdalom, most ez a valós élet!”.    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s