Feketemosó: Játszmaelmélet

Feketemosó logó

Maga a bizsergés, közmegegyezés és a nem egészen valódiság viháncolása! 
De az nem játék, ha valaki nem élvezi, az játszmázásNagy Éva írja a Feketemosót.

Nagy Éva
Nagy Éva

Ül itt szemben a mindjárt megtört ember, és számtalanszor, túl sokszor ültem már én is így szemben, és elmondanám, hogy nem, ennek nem lesz tündérmese vége, mert használhatnék ilyen szavakat is, ahelyett, hogy Gadamer játékelmélete jut eszembe, ami istenemre mondom, a legpontosabban segít eldönteni bármilyen élethelyzet vagy interperszonális kapcsolat tisztaságát. Nagyon pontosan nem emlékszem rá, de a legfontosabb, ha tényleg jól emlékszem, hogy játék az, amikor minden résztvevő fél, anélkül hogy hetvenszer elmondanák, tudja, hogy ez egy játék, és játékosként van jelen ő maga és mindenki más is a helyzetben. Maga a bizsergés, közmegegyezés és a nem egészen valódiság viháncolása! 

De az nem játék, ha valaki nem élvezi, az játszmázás. Az nem játék, ha nem tudod, mik a szabályok. Az nem játék, ha nem világos minden résztvevő játékos-pozíciója. Az sem játék, ha nem lehet felállni az asztal mellől, bedobni a lapokat, letenni a műanyagkardot és vízipisztolyt, és épségben távozni. Esetleg méltósággal.

Az csak hatalom, az csak csapda, ami az evickéléstől még jobban beleváj a húsba, annak minden mazochisztikus kéjével, minden ótvar hazugságával, hogy ami fontos, annak fájnia is kell. Ha nem egyenlők a résztvevők, abban csak elvérezni lehet. Ez így nem játék, ez így játszma, a macska meg az egér, az elkap-nem-ereszt függés. A szorongás és a szégyen, hogy ha már eddig belevájattál a húsodba, nem adhatod fel, amíg meg nem találod a csapda kulcsát. 

Ha kilépsz, sosem tudod meg, blöffölt-e a másik, ha kiszállsz, mindig csak a mi lett volna, ha marad, tündökletesen lefátyolozott nyeremény ígéretével. Félő, hogy örökre oda a viháncolás, hogy ezt tudom, és nem tudom értelmesen elmagyarázni, hogy csak a játszma fáj, az ígéret fáj, de az igazi játék izgalmától a várakozás góca szorítja a gyomrot, és nem a hányingeré. 

Elmondanám, amit már unalmasöregen tudok, hogy nem, itt nincs mit megérteni, de nem mondhatom el, mert sajnos túl empatikussá tettek az évek, és hogy itt nincs mit tenni, nincs miben bízni, nincs más út, csak a menekülés. Ami persze egy sokkal jobbnak romanticizált időben egyszerűbb volt, csak nem kellett többet sejtelmesen táncoltatni a legyezőt a dunaparti korzón, készségesen ugrani elejtett keszkenők után, és nem azon gondolkozni, hogy hogyan tudsz elköltözni, munkahelyet váltani és minden nyomodat kitörölni az internet minden bugyrából az elől, aki veszélyes, aki nem tisztel, aki csak elpusztít, aki belédváj.

Elmondanám, amiket már elfelejtettem. Elfelejtettem, mert nem tűnik semmi különösnek, ugyanúgy, ahogyan hozzá lehet szokni egy furcsa új szeplőhöz, nem volt egy ponton sem túl furcsa, sem a hétköznapokból kiemelkedő az életet át-átszövő kegyetlenség. Vagy kitörölte az agyam, de a szívemben megvan a görcs emléke, és van a torok és a kulcscsont között az a puha rész, amit ha nyomogatnának egy tompa ceruzával fullasztóan, ilyen, ha meglegyint ennek az emlékezésnek a szele. Hogy alig van eseménysorról emlékem, csak valaminek a hiányban nemléte, a tehetetlenség, az értéktelenség, az önbecsülés, neadjisten szeretet hiánya. És ennek aztán a reflexe, hogy automatikusan megbízhatatlan lépésekre számítok. Nem is bánom néha, a csalódással már tudok mit kezdeni. A düh, amikor ez leesik.

A nálam jobb emberek biztosan meg tudják bocsátani ezt, nem ilyen kérlelhetetlenek. De nekem pisze orrom van, muszáj azt hinnem, legalább a haragomban kegyetlen vagyok, hogy komolyan tudjam venni magam. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s