Évzáró körkérdés (2018): Halmi Tibor válaszol

A 2018-as év végéhez közeledve költőket, prózaírókat és kritikusokat kérdeztünk az év legfontosabb műveiről.

Halmi Tibor

Mely magyar szépirodalmi műveket tartod 2018 legjobb könyveinek?

Számomra fontos volt Nyerges Gábor Ádám Berendezkedés című könyvének megjelenése. Bár sok jó írás található benne, én mégis inkább az Ez egy kávéház és A különösképpen nem szép lány mint roppant fregattvitorlát a két megálló közt című versek miatt emelném ki a kötetet a 2018-as mezőnyből. Az első verset azért, mert zsánerszövegem, ergó mindig is szerettem volna hasonlót írni, a második versről pedig az a meggyőződésem, hogy Petri György A vékony lánnyal című versének egyfajta ikerdarabja. De idesorolhatnám Bödecs László Az árvíz helye című verseskötetét is. Nála az írói szemlélődés, a flӑneur polgári gesztusa van végletekig kikristályosítva. Irigylem a szemét. Németh Bálint A hangyák élete című kötetét pedig a „matekos” precizitása miatt szerettem. Ritkán látni versekben ennyire tiszta (jól követhető) logikai struktúrákat. És akkor ott van még Vasadi Péter: A kórus kitart. Zenei témájú művek és válogatott versek kötete, amiben a nagyszerű E.-nek című vers található, valamint jót szórakoztam (ha a szerző halála miatt nem ízléstelen ilyesmit írni) Szántó Péter: A főhős meghal a végén novelláskötetén. 

Mely világirodalmi műveket szeretted a legjobban 2018-ban?

Sajnos a világirodalom tekintetében komoly lemaradásom van. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy Italo Calvino írói világát csak 2018-ban sikerült megismernem. Pedig ha tudtam volna, hogy a Calvino próza mennyire közel áll a kafkai szöveguniverzumhoz (elég csak A folyamatos városok. 5. című elbeszélését Kafka szövegével, A császár üzenetével összevetni), biztos, hogy hamarabb nekiállok az olvasásának. Ezenkívül az Európa kiadó Modern könyvtár sorozatának különféle szerzőivel ismerkedtem 2018-ban, Szerhij Zsadan, Dimitri Verhulst, Wells Tower stb.

Voltak-e olyan irodalomtudományos vagy kritikai kötetek, melyeket szívesen olvastál idén?

Ebben sem vagyok naprakész. Csupa 2015-ös könyvet forgattam. Darvasi Ferenc: Köztünk vagy. Beszélgetések Mándy Ivánról című könyvét egy az Írók Boltjában tartott Mándy Iván emlékest miatt vettem elő, Lapis József: Líra 2.0 Közelítések a kortárs magyar költészethez című könyvének elolvasásával pedig nagyon régóta tartoztam magamnak.  

Mely irodalmi rendezvényeket szeretted a legjobban 2018-ban?

Az Írók Boltja programszervezőjeként természetesen igen elfogult vagyok a saját rendezvényeinkkel. A ’18-as érából szerintem kiemelkedő volt Schiffer András: Zöld jelzés – Vázlat egy új politikához és Szabó T. Anna: Ár című köteteinek bemutatója, az olyan rendhagyó eseményeket pedig, mint amilyen a decemberi Mándy Iván emlékest volt, amelyen Darvasi Ferenc, Vörös István, Györe Balázs, Németh Gábor és Márton László szólalt fel, mindig öröm megszervezni. Ezenkívül az őszi Margón nagy izgalommal ültem végig Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert című könyvének bemutatóját. 

Milyen folyóiratokat olvastál szívesen idén?

2018-ban is az Élet és Irodalom volt a number one. Emellett kisebb-nagyobb rendszerességgel a Hévíz, a Kalligram, a Műút, a Tiszatáj, a Parnasszus, a Jelenkor, valamint a Prae tematikus számait forgattam. Bár tulajdonképpen mindenre lecsaptam, ami újonnan megjelent a „piacon”. Persze ilyenformán könnyű dolga van annak, aki az Írók Boltjában dolgozik, hiszen a könyvesbolt „periodikák patikájaként” is ismeretes.  

Mely 2019-re tervezett könyveknek várod a megjelenését?

Hogy mely kötetek megjelenését várom 2019-ben, nem tudom. Egy biztos, hogy Vass Norbert prózakötetére mindenképp kíváncsi vagyok, illetve egy ideje már várólistámon szerepel Biró Krisztián első verseskötete, persze ezzel aligha vagyok egyedül. Emellett, ha némi önpromózás belefér, „várom”, hogy elkészüljön 2019-re tervezett első verseskötetem, amely az Apokrif irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége közös könyvsorozatában fog megjelenni.    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s