Feketemosó: Nevezetes utcák

feketemoso_2018Nem elég, hogy Makón egy jelenleg felújítás alatt álló kollégium bejáratánál olvasható ez a szép, egyszerű magyar név, amelynek hangzása az Alföld rónáit idézi, de egy harminc év előtti, kellemetlen incidensig a főváros leghíresebb temetője fölött is ugyanez a sallangmentes négy szótag díszelgett. Éppen úgy, ahogy az a mi falunkban járva is akárkinek feltűnhet – Tóth Anikó írja az Apokrif blogját.

Tóth Anikó
Tóth Anikó

A Petőfi Sándor utca végén nagy meglepetésben lehet részünk. Az illető, akiről ezt az utcát elnevezték, 1920-ban elrepült, méghozzá igen különös körülmények között. A gép mintegy húsz méter magasságban szelte át Budapestet, így azok, akik aznap reggel nem felejtették otthon a szemüvegüket, láthatták, ahogy a zserbóval és drágakövekkel megrakott aeroplánból egy borostás arc kissé fáradtan, mégis megkönnyebbülten búcsút int Magyarországnak. Csodálatos dolog, hogy miközben ez az úr a repülőgép vezetésével volt elfoglalva, még arra is volt gondja, hogy itt-ott lehajítson az utcára egy-egy veretes aranyláncot. Mintha csak a könnyeit potyogtatta volna afölötti bánatában, hogy minden csoda véget ér egyszer, pontosabban megint és ismét tótágast állott a világ. Az illető könnyes szemekkel nézett le a szemüveges lakókra, akik egykedvűen kotorásztak a fűcsomók között, hátha akadna valahol egy elhullajtott rubinrarab vagy legalább egy habos sütemény.

*

Néhány sarokkal odébb egy újabb utcába fordulhatunk be, amelyet egy igen sokat látott szabólegényről neveztek el. Bizonyos, hogy a falu vezetése okosan járt el, amikor erről a férfiúról közterületet nevezett el, ugyanis e jól csengő névvel még ma is többfelé találkozhatunk az országban. Nem elég, hogy Makón egy jelenleg felújítás alatt álló kollégium bejáratánál olvasható ez a szép, egyszerű magyar név, amelynek hangzása az Alföld rónáit idézi, de egy harminc év előtti, kellemetlen incidensig a főváros leghíresebb temetője fölött is ugyanez a sallangmentes négy szótag díszelgett. Éppen úgy, ahogy az a mi falunkban járva is akárkinek feltűnhet. Egy alkalommal, amikor családom szokás szerint disznóvágást tartott, vagy csupán egy délutáni kávézás zajlott – ki tudja ezt már –, nagybátyám büszkén hangoztatta, hogy az ő utcáját is épp erről a becsületes hírességről nevezték el. Mikor anyám szót kért, és mutatóujját felemelve megjegyezte, hogy talán ez mégsem egészen helyénvaló, nagybátyám védelmébe vette az utca névadóját, noha sem az illető életéről nem voltak világos fogalmai, sem pedig a haláláról. Arról pedig érdemes lett volna tudni egyet s mást, hisz bizonyos híresztelések szerint maga Falábú Jancsi vitte végbe, akit hajdan nyolc hónapra ítéltek, mert bátorkodott levágatni a lábát az épp arra járó szentendrei HÉV-vel.

*

Egy pillanatra térjünk vissza a Petőfi Sándor utcába, hisz ez az egyetlen utca a faluban, amely a település egy híres szülöttjének nevét viseli. A másiknak – merthogy két nevezetesség is világra jött nálunk – sajnos csak a híre maradt, közterületet eleddig nem neveztek el róla. Hiába, huncut a vármegye, nem veszi be olyan könnyen az egykori betyárok nevét. Ez a másik, nevezett Petőfi Sándor viszont minden más híreszteléssel szemben nem a közeli Kiskőrösön látta meg a borral s mézzel folyó pusztát, de nem is Szabadszálláson, amire ugyan semmi oka nem lett volna, hanem éppen minálunk. Méghozzá azon a napon, amikor Félegyháza felé tartva Petrovicsék mint egy családi idill, betértek a mi csárdánkba, ahol is Hrúz Mária szép nevezetesen megszülte gyermekét. A múlt században még voltak földijeim, akik épp a kocsmában múlatták az időt, amikor a kis Sándor megszületett, de szemtanúk híján is könnyű belátni, hogy ami nyilvánvaló igazság, azt kár volna bizonyítékokkal megcsúfolni.

*

Vannak ezenkívül olyan utcáink is, amelyek álnéven léteznek, ahogy az minden tisztességes településen előfordul. Itt van mindjárt a Kifli utca, amelyet még soha senki nem hívott másképp, így aztán a pestiek hiába is kérdeznék, hogy tessék mondani, merre van az Ady Endre utca, erre egy tisztességes falubéli csak széttárná a kezét, és hümmögve átirányítaná a járókelőt a következő településre. Na de van itt más is. A mi házunk a Bartók utca és a Lenin utca sarkán áll, előbbi már parlag korában is ezt a nevet viselte, utóbbi pedig egész biztos, hogy soha nem fog más megnevezéseknek behódolni. Hiába nevezték át egy-két évvel ezelőtt egyetlen hőbörgő kérésére Fenyő utcává, a Lenin utca szikáran tartja magát, és amíg lehet, a köznyelv meg fogja tartani – akár még a huszonkettedik században is. Csak addig éljen a mi falunk mind az ezernyolcszázhuszonhárom lakosával együtt, ami ugyebár nem csekélység.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s