Feketemosó: Az anarchista mikulás

Látogatását minden évben káosz és zűrzavar követi. A gyanús jelek május közepén kezdenek feltünedezni. Senki nem tudja, hogyan jön, mikor érkezik, mivel távozik, miért teszi, amit. Évek óta senki nem látta. A postást, aki utoljára kézbesítette kéretlen leveleit, körülbelül négy éve látták utoljára. – Nagy Éva írja az Apokrif blogját.

Nagy Éva
Nagy Éva

Az anarchista mikulás pár éve egészen átlagos családi házban él, egy háromszáz négyszögöles gyümölcsöskert közepén, a szerb határtól nagyjából 35 kilométerre. Pár éve költözött ide, már teljesen belakta a helyet. Téli napjainak nagy részét ouzofőzéssel tölti, a nagyszobát irritáló ánizsillat tölti be heteken, hónapokon át. Szívesen tölti idejét papírmadarakkal. Az elkészült origamihattyúkat ezres kötegekben dobálja a kandallóba, ha nem lett elég kecses a szárnyuk, vaskos káromkodással veri fel hangyafarmjának békéjét. Társa egy névtelen golden retriever kölyök, vele szimulálja, hogyan sújtana le éktelen haragjával a rendes évi mikulásgyűlésen, ha járna ilyenekre.

Amikor elkezdenek szállingózni az első nyárfaszöszök, megkezdi előkészületeit: szabadon engedi a dolgozó hangyákat, úgyis visszajönnek, kicsit megkapálgatja a kertet, kitakarítja a házát alaposan, bevásárlókörútra indul, telepakolja a pickup csomagtartóját, majd elindul a naplementébe. Már útközben röhög a markába, hogyan forgatja fel az egész világot, fel-feldünnyög magában:

– Merhogy az nem lehet, hogy ezek még mindig. Most aztán majd megtanulják, hol lakom. Megmutatom én. Kesztyűs kézzel, na persze, majd adok én nekik. Azoknak. Ezeknek. Hogy gyulladnának meg ezek a férgek mind, tetőtől talpig. Meg sem érdemlik, nem járna ezeknek semmi.

Tevékenységét mindig káosz és zűrzavar követi. Eltart vagy két hónapig, míg az anarchista mikulás után visszazökken a világ, kicsavarják a friss villanykörtéket a műtőkből, megetetik a lakossággal az iskolai krétákat, visszafestik a zebrákat, letérkövezik a játszótereket, bezárják az új színházakat, leverik a napelemet, felégetik az összes biciklit, likvidálják a szakértőket és visszaolvasztják uradalomba a világot. Akkor már mindenki megnyugszik, múló fejetlenség volt csak az egész. És helyreáll a rend.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s