Feketemosó: A lakatlan sziget (1. rész)

feketemoso-uj-kozepesZopán nem tudja befejezni a mondatot. Két hipster srác jelenik meg a színpad bal oldalán. Úgy néznek ki, mint akik most másztak le a nyári H&M katalógus címlapjáról. Ordibálással és örömujjongással hívják fel magukra a figyelmet. Az iPhone-os lány kinéz Zopán mögül, felismeri a srácokat, és hangos visítás kíséretében odaszalad hozzájuk. Ölelgetik, csókolgatják egymást hosszú percekig. Zopánnak egyre kínosabbá válik a jelenet, így úgy dönt, hogy csendben eloldalog. Épp ellépne az asztaltól, és fordítaná a tekintetét a színpad bal oldala irányába, hogy valami üres asztalt keressen magának, amikor az iPhone-os lány csilingelő hangját hallja a háta mögül.

iPhone-os lány: Hé, várjál, mit akartál az előbb kérdezni?

Zopán visszafordul. Látja, hogy az iPhone-os lány mellett két másik kíváncsi szempár is őt fürkészi.

Zopán: (Reményvesztett arckifejezéssel.) Á, semmi, hagyjad. 

Az iPhone-os lány még egy pillanatig nézi a távozót, majd megrándítja a vállát, és mosolyogva odafordul a többiekhez. 

– Halmi Tibor írja az Apokrif blogját.

Halmi Tibor

A lakatlan sziget

dráma egy felvonásban  

Szereplők:
Zopán
Harminckörüli nő
Alacsony, hangadó srác
iPhone-os lány
Negyvenes nő
Negyvenes férfi
Sportzakós, rózsaszínpólós, enyhén napbarnított srác
Sportzakós haver
Huszonnyolc év körüli, rasztahajú lány

 

Budapest, belváros. Egy népszerű szórakozóhely terasza. Péntek este van. Rengeteg ember ül az asztaloknál. Alig van egy-két szabad hely. Monoton basszuszene és jó kedélyű asztaltársaságok hangos beszéde adja az alapzajt. Időnként egy-egy harsány nevetést hallani. A hangulatvilágításról a vendégek feje fölé feszített égősor gondoskodik. 

A színpad előterében baloldalon egy fa, jobb oldalt pedig egy nagy, kibontott napernyő látható, alattuk egy-egy asztal és pár tetszőleges létszámú (két-három-négy darab) szék. E két helyszín között váltakozva folyik a cselekmény. Zopán, a történet főhőse e két asztal közt vándorolva keres magának ülőhelyet. Mindig csak az egyik asztal van kivilágítva. Az az asztal, amelyiknél lemegy a jelenet, sötétségbe borul.

A színpad közepe üresen van hagyva az átmenő forgalomnak. Itt bizonyos időközönként részeg vendégek bukkannak fel, majd valamelyik irányban elhagyják a színpadot. Egyesek közülük hangosan dalolásznak, mások az élettörténeteikkel traktálják a nézőket.

A színpadon leghátul egy nagy, fehér vászon található. Ezen néha egy-egy kétezres évekbeli klip jelenik meg. A klipek elejéről konzekvensen lemarad a cím és az előadó, ráadásul teljesen némák a képek, nincs hang a felvételeken.

A színpad előterében a fa és a napernyő között, nagyjából úgy három méter magasan egy égősor fut. Az egyik izzó idegesítően pislákol az egész darab alatt.           

Zopánt látjuk tanácstalanul lődörögni sörrel a kezében. Nem tudja, hogy jobbra vagy balra menjen. Végül megpillant bal oldalt egy harminckörüli nőt, egyedül ül egy két fős asztalnál. A nő semmibe révedő tekintettel néz maga elé, miközben rozéfröccse szívószálát rágcsálja. Zopán odamegy hozzá.   

Zopán: Szia, bocs, szabad ez a szék?

Harminckörüli nő: (Csak úgy maga elé.) Aha.

Zopán: (Barátkozó hangnemben.) Köszi. Láttam, hogy egyedül ülsz. Gondoltam, idejövök meginni a sörömet. Remélem, nem zavarok.

Harminckörüli nő: Nem, nem zavarsz, de ha azért ültél ide, hogy felszedj, közlöm, nem fog sikerülni. Barátom van, és nem csípem az egyéjszakás kalandokat.

Zopán: Jesszusom, erről szó sincs! (Bizalmaskodó hangnemben folytatja.) Jó, persze, egy jobb napomon, amikor összeszedettebb vagyok, nem mondom, hogy nem fordulna meg a fejemben, hogy bepróbálkozzam nálad, és egészen addig lökjem neked a rizsát, amíg ágyba nem viszlek, de biztosíthatlak, ez nem az a nap. Most csak nyugiban szeretném meginni a sörömet.

Harminckörüli nő: (Dühösen kikelve magából.) Milyen aranyos! Komolyan azt hiszed, hogy ilyen könnyen menne? Hogy az egész csak rajtad múlik? A te kedvedtől, hogy ágyba bújok-e a veled? Mennyire tipikus!

Zopán: (Elképedve.) Őőő… parancsolsz?

Harminckörüli nő: (Leplezetlen dühvel folytatja.) Férfiak! Azt gondoljátok, hogy minden a ti vadászösztönötökön múlik. Kiléptek a lakásból a tökeitek markolászva, és azt hiszitek, hogy minden szoknya miattatok ilyen rövid. Hogy a lányok csak azért veszik le a pulcsijukat ebben a dögletes melegben, hogy a csupasz vállaik a ti sóvárgó tekintetetek céltáblája legyen. Hát közlöm veled, nem így van! Nagyon nem!

Zopán: Na, jó, tudod mit, elmész te a picsába. Na, szevasz!

Zopán felpattan a székről, és feldúltan távozik. A színpad közepén megjelenik egy kétfős fiútársaság. Részegek. A társaság egyik tagja, akin egy „Magyar vagyok, nem turista” feliratú póló van, feltűnően nagydarab, a másik alacsony. Mégis kettejük közül az utóbbi a hangadó. Ordítva beszél a nagydarab fülébe. Egymást átkarolva, dülöngélve közelednek. .   

   

Alacsony, hangadó srác: (Szinte csüng a nagydarab haverján.) Kérdezd meg, hogyan bánok a külföldiekkel! (A nagydarab röhög.) Kérdezd meg, hogyan szoktam bánni a kibaszott külföldiekkel? Überfasza hazafias csávóként mégis hogyan bánok velük? Na, kitalálod? (A nagydarab tettetett kíváncsisággal, mint aki nem ismeri a haverja válaszát, visszakérdez. Az alacsony, hangadó srác büszkén válaszol.) Hát, magyarul, bazdmeg! Magyarul!

Kicsattanó röhögés, majd balra távoznak a színpadról.       

Zopán a jobboldalon lévő asztalnál észrevesz egy iPhone-t nyomkodó, csinos lányt. Fiatal, jólöltözött egyetemista. Egyedül ül egy háromfős asztalnál. Pár pillanattal ezelőtt olvasással tölthette az idejét, mert söre mellett Morus Tamás Utópiája hever gerinccel felfelé. Zopán határozott mozdulatokkal odalép hozzá, és megszólítja.       

Zopán: Szia!

iPhone-os lány: (Majd kiesik a kezéből a telefon, úgy megijed.)

Zopán: Jaj, bocsi, nem akartalak megijeszteni.

iPhone-os lány: (Szívére teszi a kezét, kapkodja a levegőt.) Phu—huu!

Zopán: Bocsi, tényleg, nem volt szándékos. Csak azért jöttem ide, mert meg akartam kérdezni, hogy szabad-e az egyik szék? Megakarom inni ezt a sört (Felemeli azt a kezét, amelyikben a sör van.), de akkora itt a nyüzsi, hogy szinte képtelenség normális ülőhelyet találni.

iPhone-os lány: (Végre szóhoz jut.) Hú, hát, rendesen megijesztettél, mit ne mondjak. Ha máskor ülőhelyet vadászol magadnak, azt tanácsolom, ne nindzsamódban lopózz oda a másikhoz. 

Zopán: (Megjátszott bűntudattal.) Jó-jó, bocs. De azért azt hadd tegyem hozzá, hogy te temetkeztél teljesen a telefonodba. Szóval, csak félig vagyok hibás.

iPhone-os lány: (Feltartott kézzel.) Oké, oké, ezt elismerem. (Mosolyog.) Viszont úgy tűnik, kedves Nindzsa Uraság, hogy ma nincsen szerencséd. Épp a barátaimmal cseteltem az előbb, amikor rám ijesztettél. Már itt vannak a bejáratnál, csak a biztonsági őr szarakodik egyikük táskájával. Nekik foglalom a két széket, sajnálom. (Felhúzza a vállát, majd újabb mosoly kíséretében kislányosan széttárja a kezét.)

Zopán: (Vigyorog. Tetszik neki a lány stílusa.) Na, bumm. Hát, akkor így jártam. Viszont, figyelj csak, látom, hogy Morus Tamást olvasol, nem lenne kedved esetleg…

Zopán nem tudja befejezni a mondatot. Két hipster srác jelenik meg a színpad bal oldalán. Úgy néznek ki, mint akik most másztak le a nyári H&M katalógus címlapjáról. Ordibálással és örömujjongással hívják fel magukra a figyelmet. Az iPhone-os lány kinéz Zopán mögül, felismeri a srácokat, és hangos visítás kíséretében odaszalad hozzájuk. Ölelgetik, csókolgatják egymást hosszú percekig. Zopánnak egyre kínosabbá válik a jelenet, így úgy dönt, hogy csendben eloldalog. Épp ellépne az asztaltól, és fordítaná a tekintetét a színpad bal oldala irányába, hogy valami üres asztalt keressen magának, amikor az iPhone-os lány csilingelő hangját hallja a háta mögül. 

iPhone-os lány: Hé, várjál, mit akartál az előbb kérdezni?

Zopán visszafordul. Látja, hogy az iPhone-os lány mellett két másik kíváncsi szempár is őt fürkészi. 

Zopán: (Reményvesztett arckifejezéssel.) Á, semmi, hagyjad.

Az iPhone-os lány még egy pillanatig nézi a távozót, majd megrándítja a vállát, és mosolyogva odafordul a többiekhez. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s