Programajánló: Egyetemi Anyanyelvi Napok

Egyetemi Anyanyelvi Napok
Egyetemi Anyanyelvi Napok

Az Apokrif szerzői is ott lesznek az Egyetemi Anyanyelvi Napokon!

Teljes programajánló:

Gyere te is az Egyetemi Anyanyelvi Napokra!

Idén is megrendezi az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete az Egyetemi Anyanyelvi Napok (EAN) elnevezésű nagy sikerű programsorozatát, amely 2018. február 28. és március 2. között lesz az ELTE BTK-n. Hidd el, te is megtalálod a neked való programot!

Hogy mik közül válogathatsz?

Ha érdekel az irodalom, a költészet, és szívesen látnál olyan hallgatótársakat, akik közül lehet, hogy a jövő nagy írói-költői kerülnek majd ki, akkor gyere el az Élve boncolásra! Február 28-án, szerdán 17 órától rangos publikációkat jegyző hallgatók műveiről tartunk pódiumbeszélgetést a BTK kari tanácstermében (A épület). Az Élve boncolás 2. a kortárs magyar líra hat versének poétikai sajátosságairól tart pódiumbeszélgetést. A versek szerzői a Bölcsészettudományi Kar hallgatói: Evellei Kata, Fehér Renátó, Nyerges Gábor Ádám, Seres Lili Hanna, Tinkó Máté és Vida Kamilla. Az egyes versekről, melyeket a szerzők olvasnak fel, felkért hozzászólók tartanak vitaindítókat: Melhardt Gergő, Palágyi László és Szemes Botond (hallgatók) valamint Molnár Gábor Tamás, Simon Gábor és Tátrai Szilárd (oktatók). A beszélgetés nyitott, a hallgatóság bekapcsolódását is várjuk.

Ha a nyelvi képesség kifejlődése, a nyelvészet és az etológia kapcsolata érdekel, ülj be március 1-jén 15 órától a kari tanácsterembe a Szót értenek-e velünk a kutyák? c. előadáscsokorra. Andics Attila etológus a téma világviszonylatban is kiemelkedő kutatójaként a kutyák nyelvfeldolgozó képességéről tart előadást. A Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet részéről fonetikai, jelnyelvi és kognitív nyelvészeti hozzászólások egészítik ki a programot, amely így nyelv és megismerés tág (a fajspecifikus jellemzőkön és a verbális kommunikáción túlmutató) megközelítését ígéri. Előadóink lesznek még: Deme Andrea, Hattyár Helga és Imrényi András.

Ha a zene, a tánc és az ehhez köthető rigmusok világa kelti fel az érdeklődésedet, csatlakozz a Tánc-szókhoz, tarts velünk március 1-jén 17 órától szintén a kari tanácsteremben. A táncokat Simon Gábor mutatja be.

Te is diákköri tag vagy? Vagy csak érdekel, mit csinálnak a többi műhelyben? Március 2-án, pénteken 13 és 14 óra között az A épület II. emeleti folyosóján poszterek segítségével bepillanthatsz a nyelvészeti diákműhelyek tevékenységébe.

Szeretsz versenyezni? Jelentkezz az EAN bármelyik versenyére! Ha úgy érzed, szépen tudsz olvasni és beszélni, a szépkiejtési verseny a neked való hely: március 2-án, pénteken 10 órakor legyél az A épület 144-es termében. Ha szereted a verseket, de gimi óta nem szavaltál, most újra megteheted, szavald el a kedvencedet a versmondó versenyen, március 2-án 10 órától az A épület 320-as termében találkozunk. Jó a helyesírásod? Ne félj benevezni az Ifjúsági épület II. emeletén tartandó digitális helyesírási versenyre, amely aznap 8.30-tól kezdődik. Ha pedig egy futással egybekötött multimédiás anyanyelvi vetélkedőn vennél részt szívesen, akkor a 2-án 11 órakor kezdődő Trefort-kerti tájfutást ajánljuk neked! A versenyekre időben add le a jelentkezésedet – ennek részleteit a versenyek plakátjain találod! Az eredményhirdetés március 2-án 14 órától lesz a kari tanácsteremben.

Ha egyikre sem akarsz jelentkezni, akkor csatlakozz hozzánk nézőként!

A fentiekből jól látható, hogy a szervezők célja, hogy az ELTE bármely szakos hallgatói – a jogtudományoktól a gyógypedagógián át a matematikáig – megtalálják azt a programot, amely őket érdekli, hiszen az anyanyelv szeretete és titkainak megismerése nem szakfüggő.

Vegyél részt te is az EAN minél több programján, nem fogsz csalódni!

Az Egyetemi Anyanyelvi Napok fő médiatámogatója az ELTE Online hallgatói magazin. 

Szöveg: Blankó Miklós főszerkesztő, ELTE Press

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s