Feketemosó: Zsidófili

feketemoso-kisebbMeghajlott törzsű fák száraz lombjai dőltek a Bétfagé felé vezető útra. Jézus ezeket a természet elé leborult karjainak vélte, próbált kitérni előlük. Látta előre, nagyon lassan fog az Olajfák hegyére érni. Ráadásul embermagasságig lepte a por a levegőt, a mellette haladó tanítvány felváltva fogta be az egyik, és fújta meg a másik orrlyukát. Hiába váltogatta, nem változott semmi. Jézus az egymás elé tett lábait figyelve ugyanerre a következtetésre jutott. Összegyűjtötte minden bátorságát, legyűrte minden szégyenét, és megkérte tanítványát: „fuss az előttünk lévő faluba, és mindjárt, ahogy odaérsz, találni fogsz egy szamarat megkötve, amin nem ült még senki sem; old el a kötelét, és hozd elém.”  Bezsenyi Tamás írja az Apokrif naplóját.

A megnyilatkozásokra szomjazó tanítvány fejbólintása miatt előre eső göndör fürtök meander vonalaknak tűntek, legalábbis Jézus meglepődött, hogy a homoktól begyulladt szemével a természetben látni véli az ember alkotta geometriát. De nem szólt semmit. A tanítvány futni kezdett, megeredt teste alól csálén fordultak ki a lábai. Jézus látta ezt, és magában mosolygott, „ha bárki kérdezi”, üvöltötte utána, „miért viszed el a szamarat, mond, hogy az Úrnak van szüksége rá, de amint lehet, visszaküldi.” Egy helyben futott, míg Jézust hallgatta, majd idétlenül bólintott újra. Kis híja volt, hogy nem botlott el a saját lábában és esett a földre.

Fekete_3

A szél a ködfellegből homokvihart formált, amit végül az Úr derült éggé szitált. Így tűnt fel a szamarat vezető tanítvány. Jeruzsálem közelébe érve Jézus átlépett a szamár derekán. Alighogy kényelmesen elhelyezkedett, máris az állat fenekére vert a tanítvány. A szamár mégis nehézkesen indult el, lassított, mikor az emberek az útra terítették le a felsőruhájukat. Később sokan dobtak száraz lombú ágakat eléjük. Jézus mégsem engedte, hogy a szamár belekóstoljon a levelekbe. Mormogott valamit a természetről, de senki ember fia nem értette, mert akkora ováció fogadta Jeruzsálem kapujánál, „Hozsánna, áldott az, aki jön az Úrnak nevében, áldott az, ami jön: a mi atyánknak, Dávidnak országa”. Az időközben eltűnt tanítványa miatt Jézus még kiszolgáltatottabbnak érezte magát a hangzavarban, „Hozsánna a magasságban”.

*

Egyetlen nyüszítő hangra kellett volna Jézusnak felébrednie egy párizsi ház emeletén a városfalon belül, a tímárok utcája mellett. A bolondapátság vezetője markába szorított patkányt tartott a feje fölé, hogy minél jobban szétterjedhessen az állat fájdalmas vinnyogása. A Nagyböjt utáni felszabadultság alatt álló részeg társaság bábeli zajongása még a más házakból kiüvöltő asszonyokat is elnyomta. „Gyere ki, mert Istennek e szent éjszakáján nem tűrhetjük tovább dicstelen uralkodásodat.” Jézus megrezzent a szalma ágyán. Álmából felriadva pillanatokig azt hitte, itt a végítélet, de amint tisztult a feje, rájött, hogy az nem lehetséges. Újra felkiáltották neki az előző mondatot. Tétlenül nézett a sötét szoba pókhálós sarkába. Eszébe jutott, talán rájöttek, hogy ő Isten fia. Végül kiásította a fejéből az álmot, már saját képzelgésein nevetett, pedig még az uralkodót is maga elé képzelte kézmosás közben. A kosszal teli körmeivel kikaparta a csipákat a szeméből, majd óvatosan felpaskolta az arcbőrét. Ekkor rázódott vissza az álmából véglegesen a valóságba. Már nem is látta annyira szörnyűnek a helyzetet, „biztos csak pogromot akarnak rendezni a hazatérő zsoldosok”, nyugtatta a nyűgösen ébredező feleségét.

Fekete_2.jpg

Percek múlva az utcán fagyoskodott zsákvászon éjjeli ingében. Az alóla kilógó körülmetélt pénisze csak a felesége számára volt kellemetlen a zajongó tömeg előtt. „Jean Bavardage! Elítélünk téged, amiért asszonyod több ízben megverhetett, és te mindannyiszor odafordítottad a másik orcádat is! Ám bálna gyomrába mégsem vetünk, csupán szamárhátra ültetünk!” Felfordított üvegeket koccintottak egymásnak az emberek, anélkül, hogy elemelték volna a szájuktól. Macskazene ütemére trappolták körbe a bolondapátság zenészeit az összegyűlt koldusok. A hátrakötött kezű Jézust neki támasztották a szamár fenekének, és felhúzták az állat derekára. Olyan módját választották a felültetésnek, amivel hímtagja a leginkább fedésben maradhatott. Felesége, mintha szája széleit felvágták volna, ördögi kacajjal vágott a szamár fenekére. A meginduló hátsólábak mozgásától Jézus meg-megbillenve utazott. Úgy távolodott az őrjöngőktől, hogy le se kellett vennie róluk a szemét. A tömeg heves ócsárlásától nyálpöttyös Jézusban felrémlett valami, de ezzel párhuzamosan el is bizonytalanodott, csak annyit mormogott az ajkai között, „igencsak déjà vu érzésem van.”

*

Kaparta a gittet az ablakkeret sarkából az öreg boltos a Légszesz utca sarkán. Az üzletnek a Köztársaság térre néző ablakán keresztül mereven figyelte Patkányt, aki látványosan fűzte a Nagy Oprát. A Kicsi Opra inkább az egyérintő pályájának kijelölésével volt elfoglalva. Az öreg Steiner nem bírt uralkodni magán, ahogy kiszedte a gittet az ablak sarkából, inkább folytatta a kaparást a nagyujján. A nyolcadik kerületi vagányok évek óta próbálták kikészíteni az öreg bibsit, Patkány pedig magára értelmezte a feladat súlyát. Pár hete a Tripoliszon, meg a Hiszekegy-házon túlról az angyalföldi Telepről csábította ide Patkány a Povinger testvéreket, hogy betörésnek álcázzák. Az ablakos két napja tette be az utolsó üvegelemet. „Baruch hashem, hogy pont akkor kellett Belláért mennem az oviba, különben a segédem helyett a Fiumei úton én nem tudnék aludni egy nyolcágyas betegszoba kollektív horkolásától. Bár amilyen göthössé tett Irma halála, inkább pár száz méterrel odébb, a sírkert melletti ravatalnál égetnének el.” Saját gondolatai indulatba hozták. Majmoknak tűntek számára, noha nem is látta a Povingereket soha, de pont olyan napszítta, lógó karú férfiakként képzelte őket, mint az Opra testvéreket.

Fekete_1.png

A kirakatbetörések egyre népszerűbbek. Az öreg pár éve hallott először a tévében erről a bűncselekménytípusról. Valami kővel dobták be egy Rákóczi úti butik üvegét. Újra eszébe idézte, ami akkor a tévé előtt ülve is a székhez szögezte gondolatban. ’56-ban még fiatal kereskedelmi dolgozóként élt Ráckevén. A budapesti események hatására felvonuló férfiak csak a származását nyíltan vállaló hentesnek és az ő játékboltjának dobták be az üvegét. A múlt hirtelen kizuhant a fejéből, hiszen a saját szemével látta, hogyan törik be most a boltja ablakát. Az üvegszilánkok véres alakokat rajzoltak Steiner bácsi pofazacskójára és nyakára. Az öreg boltos hanyatt dőlt, az ablakon bemászó Opra testvérek már csak Steiner bácsi fejének koppanására lettek figyelmesek. A parketta hiába nyelte el a földre esés hangjának egy részét, a Nagy Opra mégis röhögőgörcsöt kapott. A Kis Opra elementáris félelme ellenére próbálta a bátyját utánozni, de kínjában inkább beszélt. „Sose kerestünk még ilyen kevés erőfeszítéssel, ennyi pénzt. Meg se kellett tennünk, hisz magától kifeküdt.” Nagy Opra felegyenesedett, ahogy a várható nagyobb jutalom az eszébe jutott. Az öreget megvizsgálta, majd el akarta rejteni, ezért megemelte és a sarokban álló hintaszamárra ültette. Meglökte az ingadozó állat farát. A parkettán nyikorgott a fajáték váza. Kis Opra megijedt. „Mi van, ha nem hiszik el, hogy mi voltunk? Ha kiderül, hogy csak meghólt magától. Mivel fogjuk bizonyítani?” A Nagy Opra kaján vigyorral ijesztette meg az öccsét: „Majd kivágjuk a szívét. A Fater úgyis zsidónak hívja azt.” A disznó szívéből kimetszett szívbillentyűt az Opra apja még zsidófiliként ismeri, odahaza Hevesbe még így nevezték. A pörzsölt malac körmén kívül csak ezt adták disznóvágáskor a háznál sorban álló purdéknak, máskülönben ezt mindig a kutya kapta. Ilyenkor viszont a parasztok nagylelkűséget tudtak gyakorolni önmaguk előtt és büszkeségüket hizlalta a cigánygyerekek sóvárgó öröme. A Kis Opra a tér közepéig szaladt a szívkivágás hallatán, a nagyobbik hiába rohant utána, nem hallotta a kisebb, ahogy üvölti: „Csak mórikáltam, te húgyagyú!”

FM_4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s