Végnapok – Könyvheti netnapló 2016 (5)

2016-ban folytatjuk népszerű sorozatunkat: könyvheti (fél)szubjektív netnaplóink sorát. A 87. Ünnepi Könyvhét utolsó napjáról Bödecs László írását közöljük.

könyvhetinetnapló_j

Már az elején úgy tűnt, hogy elkezdődtek a végnapjai. De ez nem megy ilyen gyorsan. Fokozatosan, szinte észrevétlenül cserélődnek, változnak meg a dolgok, akár az öregedéskor a sejtek, a folytonos önreprodukcióban mindig csak egy kicsivel rosszabb az új állomány, viszonylag hosszú idő, amíg komolyabb hiányok jelentkeznek, és még akkor sem, azok sem okoznak nagy gondot először, megszokhatóak, alkalmazkodni lehet hozzájuk. Egy ideig még.

Azért jelentsük, konstatáljuk, van Könyvhét, rengeteg érdeklődővel, rengeteg kiállítóval, még az utolsó nap sem csak pár csellengővel, és nem csak pár nyitva lévő bódéval, hanem úgy szép számmal, ha nem is hajrázva, de még bírva az utolsó métereket.

A színpad hiánya.

A színpad hiánya.

A programok hiánya.

A programok hiánya.

És akkor tegyük fel a kérdéseket! Hol a nagyszínpad, hol vannak a megszokott programok, hol vannak, akiknek ki kéne cserélniük a tér szagát uraló klotyókat, hol vannak a kukák a térről? Persze, mondhatjuk, hogy ezek csak külsőségek, de szépen folyamatosan egyre inkább valami kellemetlen fesztivállá alakul, ami valójában ünnep, többnyire (merthogy nagy a merítés, és az irodalom egy része leginkább pöcegödör) igényes termékek, igényes vására. Belülről is érzem a bomlást, ahol tavaly óránként ismerkedtem meg, találkoztam irodalmárokkal, most általában ültem egy-két régen bevált ismerőssel, néha feltűnt valaki, de összességében a dedikálásokon kívül hiányoltam az életet. Csüggedtek vagyunk? Csüggedtebbek az irodalmárok? Akik épp nem kint dolgoznak, vagy nincs személyes okuk valaki miatt megjelenni, azok kevesebbet korzóznának erre, mint mondjuk tavaly? Sokat esett az eső, szeszélyes, rossz idő volt, EB is van, és valójában lehet, hogy csak én voltam mozdulatlan, vagy csüggedt, vagy csak nem néztem fel eleget, talán szégyelltem valamit. Mondjuk hatott a cécó a Vörösmarty tér kérdés körül, talán, el van plántálva a félelem. Talán a teljes tehetetlenséget szégyelltem, mondjuk például a 2000 folyóirat miatt. A Tűzoltó Zenekar a megnyitón átvonul a téren, akik jártak már Könyvhéten tudják, hogy ilyenkor sokan utánuk vonulnak, a szemfülesek és valaha ELTE-re jártak szeme pedig ilyenkor egy bizonyos figurát keres, szinte legendásat, és mégis barátot. Most nem találta valamiért, vagy csak figyelmetlen volt, biztos jöttek az unokák, jön rá később.

A szobrok hiánya. Erdélyi lányok hiánya.

A szobrok hiánya. Erdélyi lányok hiánya.

Dedikáltatni az elsőkönyvesekkel nagyon fontos dolog. Érezzék, hogy megérkeztek, szervusz, tesó, mi egy bandában szövegelünk, vagy mi, csak arra nem emlékszem, hogy ők jöttek volna ki tavaly, az akkori első könyveseket biztatni, mint még csillogó szemű wannabe-k, csakúgy lettek hirtelen, hát, sziasztok, van hely bőven. Az idősebbek írják a legszebb mondatokat a könyvekbe. Nyerges András „renegát költő”, legújabb, Reciprok című regényét dedikálta nekem, „én, nehogy abbahagyjam”. Fráter Zoltán is költőnek nevezett, mikor aláírta Magyar irodalom fiataloknak című, új könyvét, és ezeknél megtisztelőbb, nagyobb szó, mivel, hogy ezért (ezzel) küzdök naponta, nincs számomra. Ráadásul tőlük.

A líra hiánya.

A líra hiánya.

Örökítsük meg: Esterházy Péter nyitotta meg az idei Könyvhetet, „Könyvhét megnyílt”, az oroszlános kúton állva, tűző napon. Nyáry Krisztián és Szegő János, próbálták meg megállítani a szélfúvás dacára az egyik bódéból sebtében kölcsönkért valójában abszolút bármire alkalmatlan napernyőt. Dés László csontig hatolva szétszaxofonozta az Örömódát. EP a fordításról beszélt, magyarról-magyarra, meg hogy olvasni nagyon kell.

De ez mind nem ma volt. Ma megérkeztünk (Nyerges Gábor Ádám, Gál Soma és én), jól bevált telephelyünk, mint ahogy mondták is tegnap a dolgozói (a FISz stand), tehát ahogy számítottunk is rá, zárva volt. Emlékszem, a zuhé, hideg és a csendrendelet ellenére is szombaton itt egész jó, fiatalos, buliszerű buli volt, előtte maratoni felolvasás fiatal szerzőkkel. Persze korántsem olyan, mint tavaly, amikor kegyesebb volt az idő.

A sör hiánya.

A sör hiánya.

Ma az újabb esők elől főleg a Gondolat standjához húzódtunk be, a FISz-ből is ismerős Vanda, aki kislányosan mosolygott egy ajánló plakátról, velünk is szívélyes volt, amint alábbhagyott kicsit az eső, egy esernyő alatt átvonultunk elvesztett példányok után kutatni az előbb említett FISz-hez, de csak maradék üveg borokat találtunk. Hát, volt mivel eltölteni a Gondolatnál az időt. Letörölgettük a vizes székeket, megterítettünk, segédkeztünk a közben fokozatosan kibontakozó zárási munkálatokban, leszedtem például az említett plakátot. Mindeközben fogytak lassan az emberek, más standok is zártak, zárni kezdtek, vagy már zárva voltak. Több lett a turista, mint az érdeklődő.

A fiatal írók hiánya.

A fiatal írók hiánya.

Az előző napokon már rengeteg könyvet vettem (na, jó, volt néhány, amiket kaptam, hála, vagy kritika érte), akkor jöjjön egy gyors felsorolás, amiket eddig még nem mondtam: Nádas – Emlékiratok könyve, Térey – Őszi hadjárat, Fekete Anna – Oda-vissza, Stolcz Ádám – Becsapódás, Gál Soma – Sármesék, Balogh Ádám – Nyers, Purosz Leonidasz – A városnak meg kell épülnie, Hyross Ferenc – Tömegvonzás. És végül remek alkut kötöttem a Kalligramnál, mielőtt jött volna az újabb zuhé, egy Gerőcsre, ami tavaly még kimaradt (Győztesek köztársasága). Hogy volt pénzem minderre? Legalábbis a nagy részére. Nem tudom, igazából dolgozgatok egy ideje, bár nem vagyok büszke rá. És tényleg pótolhatatlan, hogy legalább ilyenkor kedvezményesek, mérsékeltebbek a könyvárak.

Egész biztos, hogy jövőre is lesz Könyvhét, ezen kívül semmi sem biztos. Lehet, hogy egy kicsit satnyább lesz. Lehet, hogy egy kicsit még csüggedtebbek leszünk. Azért még alkalmazkodunk, még megvagyunk, megleszünk. Vettem még egy könyvet is, fölvittem Óbudára, elhoztam a cuccaim. A szeretet összetart bizonyos dolgokat bizonyos ideig. Amíg tudjuk szeretni, el nem fogy az erőnk, lesz Könyvhét is.

Bödecs László

Kapcsolódó írások:

2016:

Könyvheti netnapló (1) – Eső és szaxofon

Könyvheti netnapló (2) – Nyúl Pál fantasztikus visszatérése a lapok hullámaira, a betűk tengerére

Könyvheti netnapló (3) – Mossa az eső össze…

Könyvheti netnapló (4) – Búcsú és vigalom

2015:

Könyvheti netnapló (1) – Tajtékos napok

Könyvheti netnapló (2) – Későn értem oda

Könyvheti netnapló (3) – Költők, ne sírjatok! 

Könyvheti netnapló (4) – Párhuzamos tervek

Könyvheti netnapló (5) – Lehet, hogy tévedek

2014:

Könyvheti netnapló (1) – A Magvető árnyékában

Könyvheti netnapló (2) – Turista. Költözködő.

Könyvheti netnapló (3) – A legszebb pillanat

Könyvheti netnapló (4) – A vasárnapi tyúkhúsleves helyett

Könyvheti netnapló (5) – Az utolsó utáni nap

2013:

Könyvheti netnapló (1) – A lapozgatás fétise

Könyvheti netnapló (2) – Ötszázasok és szertelenek

Könyvheti netnapló (3) – Könyvár

Könyvheti netnapló (4) – Száraz vihar

Könyvheti netnapló (5) – Kedves Könyvhét

2012:

Könyvheti netnapló (1) – Költ Pest-Buda, Junius 7d. 2012.

Könyvheti netnapló (2) – Vörösmarty Beach

Könyvheti netnapló (3) – Vörösmarty tér noir

Könyvheti netnapló (4) – Esni kell

Könyvheti netnapló (5) – Könyv/hét/vége

2011:

Könyvheti netnapló (1) – Gátszakadás

Könyvheti netnapló (2) – (S)tart

Könyvheti netnapló (3) – 1:4

Könyvheti netnapló (4) – Kis pogácsa és a pálló íróbácsi

Könyvheti netnapló (5) – A moira röhög

Könyvheti netnapló (6) – Az utolsó, meg a szerver

5 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s