15 éves lett a Prae, erősen kamaszodik (beszámoló)

15 éves a Prae folyóirat, Trafik klub, 2015. 04. 29.

prae_5Április 29-én rendezte meg szülinapi buliját a Prae irodalmi folyóirat a Zappa kávézó pincéjében.  Ahogy egy jó szülinapi bulihoz illik, senkinek sem kellett elsietnie az érkezést, az elegáns késés majd egy óráig tarthatott. Lassan a barátok, meghívottak és hívatlanok összegyűltek, és egyeseknek már a második itala fogyott, mire elkezdődött a tényleges műsor.

Nem a szokványos áhítat jellegű forgatókönyv zajlott le, az est minden részéhez a kocsmazaj és a mozgolódás szolgáltatott hangulati hátteret. De ez a szabadság szerves része a jó estének, csakúgy, mint a szerkesztők történetei alapján a lap elmúlt, és reméljük, elkövetkező 15 évének.

A Prae pályafutása során nem maradt meg az egykék kényelmes pozíciójában, ahol minden javat, amit innen-onnan elő tudott teremteni, magának tarthatott volna meg; saját gyarapodását kistestvérek, egyéb projektek segítésével képzelte el. Ahogy Pál Dániel Levente, a lap ifjúkori ivócimborája, majd későbbi szerkesztője mesélte, ők mindent, amiben fantáziát láttak, igyekeztek támogatni és megvalósítani, a legnagyobb szabadságot és az éppen szükséges segítséget megadva ezeknek az oldalágaknak. Pál Dániel Levente a legkülönfélébb projektekről számolt be, amikhez közük volt: rap versenytől elkezdve, a magyar kisfilmes folyóiraton át igen sok mindent sikerült megvalósítaniuk, és ezek a „hülye ötletek” rendre sikeresek voltak, sőt, egyesek kinőtték magukat, és máig is élnek (például a kulter.hu vagy a Gyógypedagógiai Szemle). Az első etapban ilyen kistestvérek képviselői, szerkesztői léptek fel, akik az együttműködésről beszéltek, köszönetet mondtak a Prae stábjának a támogatástért: A pesti nő egyik szerkesztője, kiagyalója és szerzője, Bach Máté; az eddig nehéz sorsú Articsóka mélyinterjúkkal foglalkozó weboldal megálmodója és főszerkesztője, Tóth Julcsi; valamint az immáron több éve országos folyóirattá gyarapodott volt egyetemi lap, az Apokrif főszerkesztője, Nyerges Gábor Ádám.


praebm022_1

Tóth Julcsi bemutatkozó trailert is készített a nemsokára újrainduló Articsókához.  A tervezett projektben videó, illetve fényképek felhasználásával készítenek interjúkat művészekkel, akiket így a szokásosnál sokkal mélyrehatóbban ismerhetünk meg, maguk az interjúanyagok is művészeti értéket képviselnek majd, filmes, fotós megoldásaikkal. Az Articsóka elődje egy saját blog volt, Tóth Julcsi és stábja másfél év alatt, több mint 100 anyagot készített el, olyan szerzőkkel, mint Esterházy Péter, Garaczi László és mások, de ezek az anyagok egy hardverhiba miatt örökre elvesztek. Ebből a helyzetből kíván az oldal megújulni, és ehhez nyújt majd segítséget számára a Prae.

Bach Máté és Ughy Szabina projektje, A pesti nő már jó ideje működik és megcsodálható, itt szintén interjúkkal és művészfotókkal mutatnak be különböző pesti nőket, akik személyes történeteik során, a maguk által választott fotózási helyszíneken mesélnek a városról, az itteni életről.

prae_2

Az Apokrif Irodalmi Folyóiratot Nyerges Gábor Ádám szerkesztőtársaival 2007-ben alapította, akkor még csak egyetemi szinten, de a lap 2012-óta országos terjesztésű lett, 2015-ben pedig könyvkiadási profillal is bővült. Balogh Endre így méltán nevezhette „nagy öregnek, már-már nyugdíjasnak” az orgánumot, mielőtt a főszerkesztőtől kérdezett. Az Apokrif életében a Prae fordulópontot jelentett, hiszen pályafutása közepén a folyóirat kiadóváltásra kényszerült, így megszűnése elkerülését, és azóta töretlen fennállását is a Prae-nek köszönheti.

Némi cigiszünet után a következő részben az új lapszám(ok) bemutatójára került sor. Az új, tematikus POPKULT-szám a Komáromban ezzel a témával foglalkozó, lassan intézményesülő kutatócsoport alkotóinak írásait gyűjti össze. A csoport tagjai nem tudtak megjelenni az alkalmon, így az új főszerkesztő, L. Varga Péter mutatta be szövegeiket. Az exkluzív kultúra irányából érkező kutatók fordultak ezzel a műveltséggel az egyre fontosabbá váló popkultúra jelenségéhez, így alapvetően módszertani tanulmányokat tartalmaz az új lapszám.

Ezután a 2014-es utolsó lapszám szerzőivel hallgathattunk meg egy beszélgetést. Az ELTE-s doktoranduszok és tudományos segédmunkatársak a nemrég elhunyt Friedrich Kittler irodalom- és médiatudós munkásságát vitatták meg. Kittler legfontosabb műveinek általuk készített magyar fordításaiból állt össze a hiánypótló szám. A beszélgetést az új szerkesztő, költő Mezei Gábor vezette, Vásári Melindával, Tóth-Czifra Júlia, Keresztes Balázzsal és Smid Róberttel. A korábbi könnyedebb eszmecsere és popkulturális téma után így a hardcore irodalmárok is megkapták a napi betevőt, ami csakugyan indokolt volt, hiszen Keresztes kérdésére: „Hányan olvastak itt közülünk Kittlert?” ­‒ az egyébként népes nézőközönség felénél többen tették fel a kezüket.

prae_4

Az est következő részében nem maradt el az átszellemült szórakozás és a szép, kerek szülinapokhoz illő borgőzös anekdotázás sem. A 15. szülinappal a Prae kamaszkorba lépett, ez a megújulás időszaka ‒ például a szerkesztőgárdáé. A már említett L. Vargán és Mezein kívül, a szebbik nem is képviselteti magát az új szerkesztőségben, Adorjáni Panna és Győrfi Kata személyében. Mindketten, legalábbis az egyetemi képzettség terén, kolozsvári kötődésűek, szerkesztők és a lap szerzői is egyben. Mezei Gábor versein kívül, meghallgathattuk Adorjáni Panna novelláját és Győrfi Kata verseit is. Bár, mint azt említettem, általános alapzaj volt, L. Varga a következő blokk előtt felhívta a figyelmet arra, hogy a felolvasás alatt a terem mindig csendesebb lesz.

prae_3

Balogh Endre, Barta András és Pál Dániel Levente beszélgetése zárta az est fél-formális részét, zárszóként idézem Pál Dánielt: „Nagyon rossz társaságba keveredtem (…), apukám úgy gondolta, hogy mégiscsak jobb társaság lenne, ha én ilyen irodalmár közegben próbálkoznék.” – és csakugyan, a 11 óra után kezdődő buli (a hosszú éveket nem is említve) ebben a társaságban telt el.

Bödecs László

Fotó: Bach Máté és Bach Mátéról Pál Dániel Levente, www.prae.hu

2 Comments

  1. Köszönet a beszámolóért! Annyi csak, hogy a Popkult-lapszám tematikus főblokkját szolgáltató MA Populáris Kultúra Kutatócsoport a komáromi Selye János Egyetemen működik, nem Kolozsváron — valószínűleg két fiatal hölgyszerkesztőtársunk kolozsvári kötődése okozta az interferenciát. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s