Kiültetettek klubja (beszámoló)

Kiültetés –  Kerber Balázs és Tinkó Máté estje, RoHAM Bár, 2014. 02. 17.

kiültetés_1A Kiültetés 2012. november 11-én látott napvilágot. A 11 költő 111 verséből álló antológia rendhagyó volt a maga nemében, ugyanis csak és kizárólag az interneten volt hozzáférhető. Most pedig új mérföldkőhöz érkezett a kezdeményezés: a Kiültetés csapata úgy döntött, hogy kiad egy kézzelfogható könyvet. Azonban ebben is lesz egy kis furfang. A terv, hogy a hagyományos módokkal ellentétben elővásárlással  gyűjtik össze a kiadáshoz szükséges összeget, egészen pontosan 389 000 forintot. Ehhez 259 példányt kell értékesíteniük, mindössze 1500 forintos áron.

Többek között ennek az ötletnek a népszerűsítésére is szolgált a RoHAMban megrendezett est, ahol a Kiültetés két lírikusával, Kerber Balázzsal és Tinkó Mátéval beszélgetett Braun Barna, az antológia ötletgazdája, a FÉLonline.hu főszerkesztője. A szervező Prezivel is készült, amely igényes formában adta tudtunkra azokat az információkat, amelyeket nem árt tudnunk az antológiával kapcsolatban.

A két költő egy esten való szerepeltetése adta magát. Mindkettőjük szerkesztő a FÉLonline.hu-nál, Kerber a vers rovat feje, Tinkó pedig a prózáé. Mindkettőjüknek ebben az évben jön ki kötetre, ráadásul két, fiatalokat tömörítő irodalmi szervezetnél. Kerber Balázsé a JAK-füzetek sorozatban jelenik meg, legkésőbb jövő év februárjáig, Tinkó Mátéé pedig a FISZ gondozásában, valószínűleg még idén.

kiültetés_2
Arra a kérdésre válaszul, hogy mennyiben lesznek mások a leendő kötetben szereplő versek, mint a Kiültetésben lévők, mindketten az eltérő tematikát emelték ki. Kerber új témákat talált magának: az alvást, elbújást, utazást, míg Tinkó saját bevallása szerint a személyes, szerelem központú, kamaszos felhangú költészettől szeretne elmozdulni a konkrét terek (kórház, Angyalföld) segítségével az objektív líra felé. Arra pedig, hogy ki írja a fülszöveget leendő művükhöz, még egyikük se tudott biztos választ adni. Kerber Balázs Marno János és Kukorelly Endre nevét említette meg, Tinkó ennél titokzatosabb volt, csak halványan sejtette, hogy egyik egyetemi tanárának például nagyon örülne (a szemfülesek rá is jöhettek, kire gondolt).

Az első beszélgetős blokkot egy felolvasás zárta. A két szerző öt-öt szöveggel készült, amelyek egy része a Kiültetésben is fellelhető volt. Praktikus volt a nézők számára az antológia internetes volta, Braun Barna ugyanis a felolvasás alatt behozta a hálózati kiadás esztétikailag sem utolsó oldalát, így megkönnyítve a versek követhetőségét.

kiültetés_0

A második blokk vetítéssel kezdődött. Az online antológiához készített alkotói portrék a két évvel ezelőtti Kerbert és Tinkót idézték meg, illetve akkori gondolataikat a költészetről, saját magukról. Braun arra volt kíváncsi, hogy mennyiben gondolnak mást most a szerzők annál, mint amit anno a videóban mondtak. Kerber Balázs a képiséget emelte ki a kisfilmben, azt, hogy arra törekedett, hogy egy percben kimerevítse a pillanatot. Mai énje némiképp mást vár el magától. A látvány fontos maradt, de ma már kevésbé emotív, sokkal inkább teoretikus képekkel él, amelyek inkább a gondolatokon belül képződnek meg. Mostani szövegeit reflektáltabbnak, élesebbnek látja, mint korábbi, pasztellos verseit. Ezen kívül a kulturális párbeszédre való törekvést emelte ki, aminek ékes példája az intertextualitásra épülő műveinek sora, amelyek egy részét a felolvasáson is hallhattunk, és amelyek korábbi költészetét nem jellemezték. Tinkó Máté is érez változást saját hozzáállásában. A nem hagyományos értelemben vett közéletiség ugyanis egyre inkább érdekelni kezdte, bizonyos esetekben versszervező erővé is vált költészetében. Az egyoldalú szerelmi témák helyett egyfajta „civilkurázsiról”  beszél. Petri Györgyöt emelte ki ebben a vonatkozásban példaként: ő az ugyanis szerinte, aki civil és társadalmi szférát remekül össze tudta játszani, egymásra tudta vetíteni. „Petri világlátásában nagyon felnőtt volt”   –  fogalmaz Tinkó, ez pedig példaértékű számára.

Kiültetés első 2014-es estje jó hangulatban telt. Braun Barna kellőképp körbejárta az antológia mibenlétét, így a kevésbé tájékozott olvasók is be tudtak kapcsolódni az est menetébe. Külön ki kell emelni a vizuális megoldásokat. Kevés irodalmi eseményen láthatunk ilyen igényes, jól követhető, „önjáró”  vizuális anyagot. A főszerkesztőnek azonban nem volt nehéz dolga, ugyanis mindkét költő meggyőzően adta elő verseit, így flottul és szervezetten működött az esemény – ez pedig nem kis szó az irodalmi estek esetében. A programsorozat folytatódik, továbbra is két-két, a Kiültetésben szereplő szerző lesz Braun Barna beszélgetőtársa. Az estek végén pedig a lelkes hallgatók és potenciális olvasók aláírásukkal, és 1500 forint befizetésével megelőlegezhetik az egyedülálló antológia létrejöttét.

Braun Barnának és csapatának több kísérletéből is kiderült már, hogy jól át tudják látni és ki tudják használni a modern technika előnyeit annak érdekében, hogy ötletes projekteket vigyenek véghez. Ilyen projekt a Kiültetés könyvformába való öntetése is. Egyedi és különleges kötet van születőben, amit még érdekesebbé tesz a bizalom, amely olvasó és szerző között alakul ki azáltal, hogy az előbbi úgymond megelőlegezi azt, hogy „jót” fog olvasni, azzal, hogy előre kifizeti a még kiadatlan kötet árát. De a minőségről meg is győződhet, hiszen az internetes, most is elérhető antológia anyaga nem fog változni a papír alapú kiadás során sem. Így lesz a Kiültetés könyvformája egyszerre ismerős és ismeretlen.

Murzsa Tímea

A fotókat Tordai Márton készítette, a forrás a Kiültetés hivatalos facebook-oldala

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s