2024. május 1-től ismét Apokrif Könyvek-pályázat!

Az Apokrif Irodalmi Folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége pályázatot ír ki kortárs szépirodalmi és művészeti tárgyú könyvek megjelentetésére.

apokrif könyvek logo

A pályázatban résztvevők köre: pályázni jogosult minden olyan szerző, aki a pályázat kiírásától számított elmúlt két évben legalább három alkalommal publikált (a még nem megjelent, de a szerkesztőség által megjelentetésre elfogadott szövegek is teljes értékű publikációnak minősülnek) az Apokrif nyomtatott és/vagy online (értsd: Apokrif Online és Feketemosó blog) felületein (ugyancsak a pályázat érvényességének feltétele, hogy e minimum három megjelenésből legalább egynek az Apokrif nyomtatott változatában kell lennie). A pályázat elbírálásában előnyt élveznek (de nem kizárólagosan) a kötettel még nem rendelkező szerzők.

A pályázat határideje: a 2024-es pályázat május első napjától június utolsó napjáig tart, az ezen időintervallum előtt, illetve után beadott pályamunkák érvénytelennek számítanak. A pályázat eredményhirdetésének várható ideje: 2024 ősze. (A pályázat kiírói a fent megnevezett dátumokhoz képest az esetleges változtatások jogát fenntartják.)

A pályázat kiírói továbbá fenntartják, hogy az Apokrif Könyvek pályázat győztes kézirataiként kiadni szándékozott művek megjelentetését kizárólag sikeres könyvkiadási/támogatási pályázat elnyerése esetén (adott esetben a megjelenés tervezett időpontját is ennek ütemezéséhez igazítva) tudják vállalni.

A pályázás feltételei: a fenti kritériumoknak megfelelő összes pályázó köteles rövid szakmai életrajzot mellékelni kötete kézirata mellé. A kéziratból a szerző által tervezett minimális terjedelemhez képest legalább a szöveg 75%-ának késznek kell lennie. (Tehát pl. egy minimum 100 oldalasra tervezett kéziratból minimum 75 oldalnyi szöveg megléte szükségeltetik a pályamunka érvényességéhez.) Amennyiben a pályázó nem kész kötettervvel pályázik, úgy pályázatához rövid megvalósítási tervet köteles mellékelni, melyben ismerteti a kézirat még hiányzó részeit, valamint a tervezett, kész kötet koncepcióját. A pályázat benyújtásának módja: e-mail üzenet az apokrif.konyvek.palyazat@gmail.com címre, csatolva a kéziratot, a pályázó szakmai önéletrajzát és (amennyiben szükséges), a kézirat hiányzó részére vonatkozó megvalósítási tervet.

A pályamunka formai követelményei: a benyújtott kézirat lehet bármilyen terjedelmű. Formája: “.doc” kiterjesztésű dokumentum, 12-es, Times New Roman betűtípussal, versek esetében egyes, prózai műveknél másfeles sorközzel.

A pályázat menete, elbírálása: a pályázat keretében legfeljebb 2 győztest hirdetnek a kiíró felek. A pályázat elbírálása egy körben zajlik le, melynek keretében az Apokrif folyóirat szerkesztői és a FISz elnöksége által delegált személy bírálják el a beérkezett kéziratokat. A pályázók ezt követően e-mailben értesülnek az eredményről. A pályázat kiírói fenntartják annak lehetőségét, hogy adott évben nem hirdetnek győztest a pályázaton. A győztes pályamunkákból készülő kötetekkel kapcsolatos szerkesztői feladatokat az Apokrif szerkesztőbizottságának valamely tagja látja el.

Az Apokrif Könyvek pályázat eddigi győztesei és megjelent művei:

2014: Bödecs László (Semmi zsoltár), Juhász Tibor (Ez nem az a környék), Szendi Nóra (Zárványok)
2015: Stolcz Ádám (Becsapódás)
2016: Csillik Kristóf (Hüllők időszaka), Mizsur Dániel (Karc)
2017: Norman Jope/Tarcsay Zoltán (Gólyák és rétesek), Vass Norbert (Indiáncseresznye)
2018: Halmi Tibor (Utolsó csatlakozás)
(A 2019-es kiírás alkalmával a zsűri nem hirdetett győztest.)
2020: Tarcsay Zoltán (A befejezhetetlen), Stolcz Ádám (Transz)
2021: Taródi Luca (Egyszer végre fiatalok leszünk), Körtesi Márton (Öngyújtótöltés), Varga Bence (Repedések könyve)
(A 2022-es kiírás alkalmával a zsűri nem hirdetett győztest.)

Hozzászólás