Évzáró körkérdés (2022): Tinkó Máté válaszol

A 2022-es év végéhez közeledve költőket, prózaírókat és kritikusokat kérdeztünk az év legfontosabb műveiről és eseményeiről.

Mely magyar szépirodalmi műveket tartod 2022 legjobb könyveinek?

Szerény olvasmánylistám alapján inkább úgy fogalmaznám meg a választ, melyek azok a kiadványok, amelyek különösen tetszettek: Tóth Krisztina A majom szeme (Magvető, 2022) című regénye újabb erős állomása az írónő prózai életművének, míg Nádas Péter újrafelfedezése is esemény volt számomra a Rémtörténetek (Jelenkor, 2022) örvénylő narratívájában, noha nem egyértelműen rajongok ezért a könyvért. Ha szabad itt még egy 2021-es kiadványt is megemlítenem, Borbély Szilárd Kafka fia (Jelenkor, 2021) több szempontból is maradandó olvasmányélmény, a szónak legtágabb és legmélyebb értelmében.

Mely világirodalmi műveket szeretted a legjobban 2022-ben?

Karl Ove Knausgård Évszakok-sorozatának első darabja, az Ősz (Magvető, 2021, ford. A. Dobos Éva) forgott úgy a kezemben, hogy az megelőzött mindenki mást, sőt a számára világhírt hozó Harcom-sorozatát is, és bár időről időre foglalkoztam a miértekkel, valószínűleg itt a személyesség olyan regiszterét találja meg, és abból a beszédpozícióból szól, amely alkatilag (leg)közelebb áll hozzám.

Voltak-e olyan irodalomtudományos vagy kritikai kötetek, melyeket szívesen olvastál idén?

Ha szabad egy ökológiai-biológiai szempontból figyelemreméltó kötetet említenem, régi tartozásom volt önmagam felé Peter Wohlleben A fák titkos élete: Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése (Park, 2021, ford. Balázs István) című kötetének végigolvasása, amely 2021-ben – új kiadásban – a karácsony-fám alatt landolt, így gyakorlatilag ezzel az olvasmánnyal kezdődött a tavalyi év. Munkatársam jóvoltából ez év végére eljutott hozzám Hans Ulrich Gumbrecht Szépség a sportban / Tömeg a stadionban (Kijárat, 2022, ford. Csécsei Dorottya, Keresztes Balázs, Vásári Melinda) páros kötete, amely saját életfilozófiámat, a sport iránti esztétikai és metafizikus rajongásomat megnyerő érvekkel támasztja alá.

Továbbá egy korábbi kötetet is ajánlanék: épp ezekben a napokban is még lelkesen forgatom Jerome Murphy-O’Connor Domonkos-rendi szerzetes, professzor Pál története (Európa, 2015, ford. Liska Endre) című kvázi-életrajzi munkáját, amely a zsidó-keresztény kultúrkör talán legizgalmasabb, paradigmaváltó alakját veszi górcső alá, olykor meghökkentő történeti összefüggésekre világítva.

Volt olyan képzőművészeti munka vagy tárlat, amely megragadta a figyelmed 2022-ben?

Kiemelkedő élmény volt a Szépművészetiben a Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa elnevezésű időszaki kiállítás, noha az elmúlt évtizedekben talán kissé kommercializálódott a németalföldi mester alakja is, ahogyan ez nagy és különleges életművek szerzőinek esetében sajnos mintha elkerülhetetlen kísérőjelenség volna. A rejtély valamelyest már nem rejtély többé, és ennek ritkán lehet örülni.

Volt-e olyan irodalmi alkotás, klasszikus, amit újra felfedeztél ebben az évben?

Kun Árpád Takarító férfi című 2022-es regényéhez sajnos nem fértem hozzá, viszont a gyöngyösi könyvtárból beszereztem a szerző korábbi köteteit, és – meggyőződéssel állíthatom – a Boldog Észak: Aimé Billion mesél (Magvető, 2013) mellett, ugyanazon a polcon van a helye a második könyvnek is, Megint hazavárunk (Magvető, 2016) címmel. Továbbá minden évben újra felfedezem magamnak Galgóczi Erzsébetet, 2022-ben hozzá csatlakozott még két Ferenc: Sánta Ferenc és Franz Kafka személyében.

Mi az idei éved meghatározó zenei és/vagy filmes élménye?

Felfedeztem magamnak 2022 tavaszán Juhász Mártont, művésznevén Dzsúdlót (elsősorban itt a Fotofóbia [Supermanagement, 2020] című remek debütalbumra gondolok, mely szép hagyományokat idézett meg és újított fel a hip-hop szcénában), ami pedig a filmes élményeimet illeti: őszintén gondolom, hogy Joaquin Phoenix megtalálja és felmutatja a világ gyémánttengelyét a C’mon C’mon – Az élet megy tovább című remekműben (A24, 2021, rend. Mike Mills). Meg kell emlékeznem egy tévésorozatról is, a This Is Us – Rólunk szól (alkotó: Dan Fogelman) a 2022-es évben, 6 évadot követően ért véget, fájdalmas űrt hagyva maga után. Egy olyan filmes alkotásról van szó, ami színtiszta irodalomként értelmeződik, és talán a leginspirálóbb volt számomra az elmúlt években, intellektuálisan és érzelmileg egyaránt.

Mely irodalmi rendezvényeket szeretted a legjobban 2022-ben?

Mióta nem Budapest az életvitelszerű otthonom, idő hiányában alig jutottam el nagyobb könyves rendezvényekre, bemutatókra. Ez alól kivételt képez a 93. Ünnepi Könyvhét (2022. június 9–12.), ahol szerencsés módon régi barátokkal is sikerült összefutnom.

Milyen folyóiratokat olvastál szívesen idén?

Napi betevőm volt a litera.hu felülete, amellett gyakran megfordultam a KULTer.hu-n, valamint a Könyves Magazinon, a print kiadványok közül pedig a Fordulat–Korunk–Vigilia meglehetősen eltérő regiszterekben és világokban tájékozódó-alámerülő lapszámait szerettem leginkább.

Mely 2023-re tervezett könyveknek várod a megjelenését?

Itt most kicsit csalok, mivel egy fél éve megjelent kötetre fáj a fogam azóta is, ugyanakkor már a 2023-as kerek évforduló igézetében (részben hivatalos felkérést teljesítendő, részben személyes érdeklődésből eredően): minél előbb szeretném forgatni a szakmai körökben már sokat emlegetett Petőfi Sándor emlékezete (Osiris, 2022, szerk. Margócsy István) című tanulmánykötetet. Ezzel szeretném folytatni a 2023-as olvasmányok listáját.

Tinkó Máté (1988, Békéscsaba) szerkesztő, kritikus. Első verseskötete 2014-ben jelent meg Amíg a dolgok rendeződnek címmel a FISZ Könyvek sorozatban. Az ELTE BTK 1945 utáni magyar irodalom doktori képzésén szerzett abszolutóriumot 2018-ban. Fő kutatási területe Galgóczi Erzsébet életműve. Jelenleg Gyöngyösön él, és Budapesten dolgozik, a Ludovika Collegium kommunikációs programigazgató-helyettese.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s