Évzáró körkérdés (2022): Kalapos Éva Veronika válaszol

A 2022-es év végéhez közeledve költőket, prózaírókat és kritikusokat kérdeztünk az év legfontosabb műveiről és eseményeiről.

Mely magyar szépirodalmi műveket tartod 2022 legjobb könyveinek?

Moskát Anita A hazugság tézisei és Mészöly Ágnes Megrajzolt gyilkosságok című könyvét vártam nagyon. Egyikben sem csalódtam. Anita az egyik legegyedibb hangú kortárs szerzőnk, akire sokkal több figyelem kellene, hogy irányuljon, Ági pedig hihetetlenül sokoldalú, érzékeny és tehetséges alkotó. De hát mindkét kötet a zsánerirodalomhoz tartozik, amiről az irodalmi szférában kevésbé szokás tudomást venni.

Mely világirodalmi műveket szeretted a legjobban 2022-ben?

Sokat, de egyet szeretnék most kiemelni: Neil Shusterman Kaszás című ifjúsági regényét. A könyv egy disztópia, amelyben az emberiség, pontosabban a mindenható mesterséges intelligencia megoldott minden problémát a Földön, nincsenek háborúk, betegségek, ezáltal pedig elvileg halál sem – de az egyensúly kedvéért a társadalom által kijelölt Kaszások időről időre elpusztítanak néhány embert. A két tinédzser főszereplőt, Citrát és Rowant Kaszás-tanoncnak jelölik ki, aminek következtében nem csak komoly külső és belső harcokba keverednek, hanem az erkölcseikkel és a lelkiismeretükkel is meg kell küzdeniük. Shusterman biztos kézzel, okosan és élvezetesen kalauzolja az olvasót ebben az abszurd világban, konkrétan egy vonatút alatt elolvastam a majdnem 400 oldalas regényt. Szívből ajánlom.

Voltak-e olyan irodalomtudományos vagy kritikai kötetek, melyeket szívesen olvastál idén?

Sajnos e téren időhiány miatt komoly elmaradásaim vannak, de Deczki Sarolta Tar Sándor-monográfiájára már jó ideje szemet vetettem. Tarr megkerülhetetlen szerző, az elmúlt évtizedekben – nyilván irodalmon kívüli okok miatt – mégis sikerült megkerülni, reméljük, ez most változik majd.

Volt olyan képzőművészeti munka vagy tárlat, amely megragadta a figyelmed 2022-ben?

Ha „munkának” lehet nevezni, tátott szájjal néztem a Hundertwasser-házat Amszterdamban, de nagyszerű élmény volt az 50. évfordulóra rendezett kiállítás is a szentendrei Vajda Lajos Stúdió pinceműhelyében. Nem láthattam a saját szememmel az egykori Művésztelepet, de a képek és installációk előtt állva szerettem volna visszautazni az időben.

Volt-e olyan irodalmi alkotás, klasszikus, amit újra felfedeztél ebben az évben?

Ez megint egy out of the box-válasz lesz: újraolvastam Jo Nesbø teljes Harry Hole-sorozatát, és még mindig imádom. Nádas Péter mondta egyszer egy interjúban, hogy azért nem szereti a krimit, mert az összes egy kaptafára megy – erre a legtökéletesebb cáfolat többek között Nesbø határtalan fantáziája. A műfajnak, mint ahogy mindegyiknek – a szépirodalomnak is – nyilván megvannak a maga keretei, szabályai, de egyhangúnak semmiképp sem mondanám. Egy jó krimi tele van apró, remekül működő részletekkel, a szerzőből árad a mesélőkedv, és ugyanúgy élvezi a játékot, mint az olvasó.

Mi az idei éved meghatározó zenei és/vagy filmes élménye?

Zenei élmény, hogy újra felfedeztem a szintén szentendrei illetőségű After Cryingot, és vörösre bőgtem a szemem a dalaikon a HÉV-utazások alatt. Filmes, húha… nehéz lenne egyet kiemelni, de ha muszáj, akkor A világ legrosszabb emberét mondanám. Amúgy is odavagyok a skandináv alkotókért, és Joachim Trier a legjobb, mélyben vájkálós dán hagyományokat viszi tovább ezzel a pókháló-finomságú filmmel, amelynek hála a világ megismerhette a csodálatos Renate Reinsvét, szóval már ez az év se múlt el hiába.

Mely irodalmi rendezvényeket szeretted a legjobban 2022-ben?

Ezen egy percig sem kell gondolkodnom: a Gerőcs Peti által szervezett 170-esek-tábort Parádon. Húszas-harmincas szerzők gyűltek össze, minimum negyvenen voltunk, és olyan figyelemmel, szeretettel fordultunk egymás felé, ahogy szerintem még soha. Remélem, a hagyomány folytatódik, de bárhogy is lesz, nekem ez a három nap már most az egyik legszebb élményem a hazai irodalmi szférát illetően. Nem szét, hanem össze, nem külön, hanem együtt.

Milyen folyóiratokat olvastál szívesen idén?

Az Alföldet. Újra és újra meglep, milyen üdék, bátrak, érdeklődőek. Példaértékű, amit csinálnak, és nem mellesleg minden lapszám gyönyörű.

Mely 2023-re tervezett könyveknek várod a megjelenését?

Alan Rickman naplóját, az Őrülten, mélyen-t a Kossuth Kiadó gondozásában és Szendi Nóra új regényét, a Van ilyen.-t a Cser Kiadónál. Egyelőre ennyi, de amúgy is elég ritkán szoktam várni könyveket, inkább rájuk találni szeretek. Hogy megmaradjon a varázslat.

Fotó: Haraszti Ágnes

Kalapos Éva Veronika (1983, Nyíregyháza). DAC című ifjúsági regénysorozata 2013-ban indult el a Manó Könyvek Kiadónál, azóta ír ifjúsági és felnőtteknek szóló regényeket, novellákat, drámákat. Műfordítóként és forgatókönyvíróként is tevékenykedik, jelenleg pedig egy ifjúsági disztópián dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s