Körkérdés a művészet autonómiájáról

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Irodalomtudományi Osztálya körkérdést indít a művészet autonómiájáról. A felhívást alább közöljük:

A művészet autonómiája napjainkban egyre aktuálisabb kérdéssé válik. Az autonómiaelv sokrétű problémája egyre több alkotót és kritikust foglalkoztat. Nem olyan régen a Literán színvonalas vita bontakozott ki a témával kapcsolatban, Bárány Tibor vitaindítójára György Péter, Borbély András és Csete Soma reagált, a Késelés villával sorozatban megrendezett beszélgetéshez rajtuk kívül Bán Zsófia, Selyem Zsuzsa és Vida Kamilla csatlakozott. Úgy gondoltuk, hogy a téma nem merült ki az említett diszkusszió alkalmával, a Doktoranduszok Országos Szövetségének Irodalomtudományi Osztálya továbbgondolásra érdemesnek látja a vitát. Ezért körkérdést fogalmaztunk meg: vajon mit jelent a művészet autonómiája? Milyen elméleti szempontok felől érdemes a kérdést megközelíteni? Milyen intézményes és gazdasági feltételei vannak az autonóm művészet megvalósulásának? Milyen történeti feltételei voltak az autonóm művészet kialakulásának, és milyen következményekkel járt ez a műértelmezés intézményes gyakorlataira nézve?


Az Irodalomtudományi Osztály a kérdésfelvetéshez kapcsolódó, témájában és terjedelmében szabad esszéket vár, bármely egyetem doktoranduszaitól, oktatóitól és graduális képzésben résztvevő hallgatóitól. Olyan szövegeket is örömmel fogadunk, amelyek kizárólag egy-egy részproblémára fókuszálnak, akár a szerző saját kutatási területe felől megközelítve a témát.


A beérkező szövegek előzetes bírálatát egy felkért bizottság (Vásári Melinda és Smid Róbert) látja el. Az esszék az Irodalomtudományi Osztály kiadásában, önálló kötetben jelennek meg, és online is olvashatók lesznek a prae.hu művészeti portálon.

Az esszéket a dosz.ito@gmail.com e-mail címre várjuk, 2021. május 31-éig.

Tisztelettel,
B. Kiss Mátyás (elnök, Irodalomtudományi Osztály)
Seres Lili Hanna (alelnök, Irodalomtudományi Osztály)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s