Feketmosó: Csodálatosan elcseszett perfekcionista masina

Egy igazi neo-neoavantgárd nem riadhat vissza az emberrablástól – Semság Tibor írja a Feketemosót.

Feketemosó logó

Olyan erőssé akart válni, hogy végül ne kelljen megismernie a gyengeséget, ennek az álomgépkedvelő motornak, mert hát motor volt, kétségtelen, egy csodálatosan elcseszett perfekcionista masina. Alkatilag valahová egy félős, anyja pincéjében playstationöző Tihamér és egy mezomorf crossfitter atléta közé volt belőhető.

Az ilyen vágyakozásoknak szétforgácsolódás szokott lenni a vége, de  olyankor nem a szimpla nyomortanyába illeszkedés jut osztályrészül, hanem valami élethosszig tartó mellőzöttség, fölösleges loholás valami után, ami már nincs. Mint egy olyan ámokfutás, amely irdatlan sebességgel kezdődik el, s exponenciálisan lassul a végéig, s a végén kiderül, hogy nem egyenes úton haladt az utas, hanem görbén, s csak a legutolsó pillanatban láthatja egy másodperc erejéig, hogy ez körút volt, de aztán már ki is kapcsolják a tudatát, vonszolják az angyalkák fölfelé a lelkecskéjét, de az már másik rendszer, Soma Mamagésák s Gyurcsok Józsefek sem hozhatják már vissza.

A problémát akkor kellett volna elkezdeni kezelni, amikor már olyan mélyre tekert le a Facebook-falon, hogy a tegnapi posztokat is újra maga előtt látta. Egyre többet bóklászva a Budapest elnevezésű elefántcsonttoronyban gyakran vizionált arról, hogy az új művészi mozgalom alapja csak a terror lehet, de a régifajta művészet teljes mellőzésével. „Össztársadalmi izgatás!” – mondogatta maga elé, ez az egyetemről kizuhant, talán mindig is potyautas. Imádott arról fantáziálgatni, hogy mi lehetne a neo-neoavantgárd. „Még a neoavantot is megette a művészet” – gondolta. Ki akarta kerülni a politikát is, legalábbis a megosztó típusú aktuálpolitikai ping-pong meccset, jokerizmusa abszolútumot követelt. „Anti-Story magazin!” – ez volt az elsőként tervezett akció ötlete. „Vissza kell térni a klasszikus fogyasztói kritikához, a görbe tükröt oda kell tartani, kéremalássan” – visongott a tükör előtt ugrabugrálva néhanapján. Az volt az ötlete, hogy az ország nagymamái és vidéki háziasszonyai egyszer egy szép napon nem a szokásos celebkalácsot fogják elmajszolni a buszon ülve, hanem a leálcázott borító alatt megtalálják önnön tükörképüket, ahogy a boltból hazaviszik a tejet és a pletykarovatban majd elolvashatják egy átlag nagymama átlag pletykálkodását a szomszéd válóperéről. Ezt még csak a bemelegítő akciónak tervezte, ahol még nem tesztelné innen-onnan verbuvált csapattársait. A második akció első lépéseként egy olyan dolgot kellett volna végrehajtaniuk, amit részben azért talált ki, hogy „a gyávák elmeneküljenek”. El kellett volna rabolniuk Rúzsa Magdit és Caramelt. „Egy igazi neo-neoavantgárd nem riadhat vissza az emberrablástól” – tette volna hozzá, ha arra került volna a sor, hogy megvalósul a projekt. Az volt a terve, hogy újra felveteti egy titkos stúdióban azokat a popdalokat, amelyeket lépten-nyomon lehet hallani a kisközértekben sorbanállás alatt, de a szokásos dalszövegsémák helyett sokkal avantgárdabb szöveggel szólalnának meg a számok ugyanabban a hangszerelésben. Fantáziája szerint egy nap valami furcsára figyelne fel az ország népe: ugyanaz a valóság, ugyanazok a beállított rendszerek, de amikor az egyszeri polgár bekapcsolja a rádiót az autóban munkába menet, akkor szép lassan derengeni kezdene, hogy valami nem ugyanolyan. A rádiósok ugyanarról fecsegnének, mint eddig, de amint jönnének a szerelmes-érzelmes locsogások, akkor valami furcsa ütné meg fület, de először csak derengene a másság, hiszen eddig is csak autópilótára volt kapcsolva az átlagpolgár figyelme.

Mi lesz veled végül te erősködő, két társadalmi osztály közé ragadt álom? Találsz-e valamit magadon túl, vagy továbbra is morogni fogsz a vasárnapi kiserdő mellett tollasozó lakókra?    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s