Évzáró körkérdés (2019): Vajna Ádám válaszol

A 2019-es év végéhez közeledve költőket, prózaírókat és kritikusokat kérdeztünk az év legfontosabb műveiről.

Vajna Ádám
Vajna Ádám

Mely magyar szépirodalmi műveket tartod 2019 legjobb könyveinek?

Ez nálam a novelláskötetek éve volt. Bár nem aratott osztatlan sikert a kritikusok között, nekem Bodor Ádám Sehol című novelláskötete volt az első olyan Bodor-könyv, amire őszintén tudom mondani, hogy nagyon tetszett. Semmihez sem hasonlítható a humora. Egy másik nagyon kedves olvasmányom Moesko Péter Megyünk haza című novelláskötete volt, remekül komponált novellák vannak benne. És nekem való volt Vass Norbert Indiáncserenyéje is. Most egyébként épp Láng Zsolt Bolyai című regényét gyűröm, a közepénél tartok, és egyelőre nagyon jó olvasni.

Ami a verset illeti, szerettem olvasni Pál Sándor Attila Balladáskönyvét és Fekete Vince Vargavárosát, illetve nagyon jól szórakoztam Gráf Dóra Bagolyvonat című kötetén. És Térey János Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című kötete is meghatározó olvasmány volt, a középső ciklus Vendéglő a Zöld Vadászhoz című prózai szöveg pedig talán a legjobb dolog, amit idén olvastam. 

Mely világirodalmi műveket szeretted a legjobban 2019-ben?

Vigdis Hjorth Örökség (Kertész Judit fordítása) című regényét. Teljesen ledöbbentett az a nyelv és forma, aminek segítségével úgy tud beszélni érzelmekről és élményekről, hogy közben se szentimentális nem lesz, se túlságosan eltávolító. Valami ilyesmi lehet az ötcsillagos regény, teljes magabiztossággal adnám oda az irodalomtudósnak és a lektűrön nevelkedett olvasónak is. Egy másik nagy élmény Karl Ove Knausgård Harcomja (Petrikovics Edit és Patat Bence fordítása) volt, aminek idén értem többé-kevésbé a végére. Szerettem még Sally Rooney Normális emberekjét (Dudik Annamária Éva fordítása) is, nem véletlen a külföldön tapasztalható hype körülötte.

Voltak-e olyan irodalomtudományos vagy kritikai kötetek, melyeket szívesen olvastál idén?

Idén jelent meg Timothy Clark The Value of Ecocriticism című könyve, és amennyit eddig láttam belőle (leginkább az ökoköltészetről szóló részt), az elég izgalmas, egyszerre tűnik jó bevezető könyvnek, miközben tovább is gondolja ezt a lassan megkerülhetetlen jelenséget. Illetve nemrég olvastam Glyn Maxwell On Poetry című könyvét, ami gyakorlatilag egy hosszú esszé a költészetről. Hajlok arra, hogy igaza van a borítón is idézett Guardian-cikknek, amely szerint mindenkinek érdemes lenne elolvasnia, aki verset ír. És ha már a költészeti esszéknél tartunk, nem hagyhatom ki Ben Lerner A költészet utálata című írását, ami Mohácsi Balázs fordításában jelent meg a Forrás nyári számában, eredetiben viszont egy külön kis könyvecske.

Volt olyan filozófiai munka, amely megragadta a figyelmed idén? 

Régi tervem, hogy kicsit kiműveltebbé tegyem magam a gazdaság- és politikai filozófia terén, de időhiány miatt ez egyelőre sikertelen kísérlet maradt. Talán jövőre.

Mely irodalmi rendezvényeket szeretted a legjobban 2019-ben?

Sokat tanultam az idei FISZ-tábor fordítói szemináriumán, amit Horváth Viktor vezetett. Örültem a Pestextnek, jó, hogy van most már világirodalmi fesztivál Magyarországon, és szerintem jó kezdés volt az idei, kíváncsi vagyok, hova fejlődik majd pár év múlva. Illetve óriási élmény volt Kámban az f21.hu által szervezett Nyolc Ág Művésztáborban tölteni egy napot. Ez egy önerőből létrehozott, lelkesedésből fenntartott tábor remek közösséggel. Biztosan elnézek oda jövőre is.

Milyen folyóiratokat olvastál szívesen idén?

Nem tudom nem megemlíteni a Forrás nyári dupla számát, ami kizárólag a világlíráról szól. Ha jól tudom, el is fogyott belőle nagyjából az összes darab. De mindig örülök, ha kezembe akad egy Műút vagy Jelenkor. Illetve általában van a kabátzsebemben egy Rost.

Mely 2020-ra tervezett könyveknek várod a megjelenését?

Ha minden igaz, jövőre jön magyarul Sally Rooney a Normális emberek előtt írt első könyve, abba azt hiszem, érdemes lesz belenézni. A többit majd meglátjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s