Oh Sees – Face Stabber (zenekritika)

Az örökké névváltozatokat váltogató (OCS, The Ohsees, The Oh Sees, Thee Oh Sees, Oh Sees) pszichedelikus garázsrock formáció nem olyan rég jelentkezett új lemezével, ami nem csoda, hiszen korunk egyik legtermékenyebb garázs rock előadójának számít, nem múlik el olyan év, hogy ne lásson napvilágot legalább egy album tőlük, ha nem több. A mindig is John Dwyer gitármágus és énekes köré szerveződő banda munkássága két pályaszakaszra bontható. A korai időszak még a 2000-es évek elejéig nyúlik vissza, s a mai punkos lendületű muzsikánál egy sokkal folkosabb, hippisebb megszólalás jellemezte őket. Noha ennek az időszaknak a vége felé már egyre inkább jelentkeztek a „berockosodás” jegyei, hogy a váltás a 2011-es, emblematikus Carrion Crawler/The Dream című sorlemeznél csúcsosodjon ki.

Az azóta eltelt nyolc évben hol önmagukhoz képest átlagos, hol pedig kiemelkedően jó albumok során keresztül bizonyították, hogy az egyik legjobbak, ha a pszichedelikus, a punk, a garázs- és a krautrock elemeinek sajátos és nem izzadtságszagú összevegyítéséről van szó. A banda ismertségén két évvel ezelőtt nagyot dobott a KEXP csatornájára feltöltött koncertvideó, ami jól reprezentálja azt, hogy mire képesek élőben, azonban félrevezető is kissé. John Dwyer ebben a fél órában gyakorlatilag megpróbál a 21-ik század Hendrixe lenni, és ez véleményem szerint elég jól sikerül is neki: a számok sokkal kevésbé elnyújtottak, mint más Oh Sees koncertek esetében; a ritmusszekcióban sem szerepel ez esetben két dobos, hanem minden a hirtelen váltásokkal dolgozó őrületes gitárriffek és szólók előadása köré épül. 

A tavalyi, szerintem egy kicsit vérszegényre sikeredett Smote Reverser után a zenekarnak ismét sikerült kinyitnia a saját zenei világának kapuját, és új struktúrák kialakításával megint egy erősebb anyagot letennie az asztalra a Face Stabberrel. Eddig azt lehetett érzékelni az Oh Sees-dalokkal kapcsolatban, hogy a punk rockos, garázsrockos attitűd van előnyben, tehát legyen akármennyire is elszállt ötletekkel teli egy dal, a szokásos három-öt perces dalstruktúra keretei között valósították meg ezeket. Az új lemez sokkal többet nyit a pszichedelikus rock jammelős változata felé, ami érthető elmozdulás a banda részéről (itt azt a bevett trükköt alkalmazták, hogy a lemez hasonlítson a koncertek stílusára). Főleg a lemezközepi Scutum & Scorpiusnak és a záró, Henchclocknak köszönhetően a lemez 80 perces. Élből meg akarják mutatni a The Daily Heavy gumikacsa „hápogásának” zenei formává emelésével, hogy ismét új ötletekkel töltötték fel az eszköztárat. 

Általában kapunk egy viszonylag újszerű, még veterán Oh Seeseseknek is meglepő részt, hogy aztán egy klasszikus fuzzos gitártémával, tekeréssel köszönjön vissza a múlt. A The Experimenter közeprészében a nyitány szintetizátor puttyogtatása után a fúziós jazz hőskorszakára emlékeztető afrikai dobolás és vísító szaxofon jelent újdonságot. A már említett Scutum & Scorpius kezdeti orgona űrrockja, mintha egyszerre akarná megidézni a Tangerine Dream elektronikáját és a prog rock hőskorát, még Dwyer éneklése is más, hogy aztán egy elnyújtott jambe forduljon a track. Az album második felén tér vissza leginkább a punkos sebesség, itt találhatóak a töltelékszámok. A zárásban a zenekar ismét a Kozmosz távolabbi pontjai felé veszi az irányt, a Captain Loosely kozmikus, rock nélküli kalandja után a Henchclock 21 perces jamje megintcsak olyan, mintha Dwyer szerzett volna egy időgépet és a 70-es évekbeli Miles Davis vezette együttessel játszott volna együtt.

A zenekar stabilan hozza a tőle elvárható színvonalat, és újfent képes annyit változni, ami ismét érdekfeszítővé teszi a magas hangú, furcsán suttogásszerű énekéről ismert zenekarvezető muzsikáját. Azonban a személyes kedvencem még így is inkább az A Weird Exits (2016) vagy a már említett Carrion Crawler/The Dream (2011) című lemez marad.

Értékelés: B

Oh Sees: Face Stabber, 2019, Castle Face Records

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s