Bánkitó kétezertizenhuszonnyolc

Idén július 11-14. közt ismét megrendezik a Bánkitó Fesztivált, minden tekintetben a legszebb hagyományaihoz hűen. Magyarország és a világ (és a művészetek) különböző csücskeiből érkeznek augurok és orákulumok, jósok és vajákosok, hogy a közönséggel közösen kifőzzék, mire készülhetünk, mi vár bennünket egy évtized múlva – a már megszokott összművészeti és civil-közéleti diskurzus révén.

bankito
Forrás: bankitofesztival.hu

Szónikus szféra

„A Bánkitón idén meghallgathatod, mit hallgatnak majd a többiek jövőre.” – áll a bankitofesztival.hu leírásában, és így igaz: a legvájtfülűbb fesztiváljáró számára is kell, hogy legyen eddig ismeretlen név, eddig élőben nem hallott zenei produkció. A szervezők mint legfontosabb, legemblematikusabb fellépőket a kanadai SUUNS-t, a japán-amerikai Shigetót és a magyar Fran Palermót emelik ki; a szerző szeretettel és széles mosollyal mutat Krúbira, a Black Bartókra, a francia Rendez-Vous-ra vagy a Rock Band for Old Menre.

Szkéné

A Bánkitó ismét vendégül lát több független színházi társulatot egy aktualizáló, közéleti és közérdekű, komoly kortárs színházi szemle lebonyolítását célul tűzve. Így például megtekinthető lesz a KV társulat jóvoltából a Földi paradicsom című darab, melyet elsőként mutattak be Magyarországon, a K2 tolmácsolásában egy Antigoné-értelmezés, vagy a Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György nevével fémjelzett Magyar akác című „post-fact dokumentumszínház”.

Tér

Az amúgy is egyik legszebb fekvésű magyar fesztivál ezúttal is kiegészíti a látogató vizuális élményét saját képzőművészeti kiállításával – a megszokott múzeumi kereteket megszüntetve a fesztivál teljes területe a kiállítás tere, amelybe így a közönség elkerülhetetlenül bele kerül. Összevetve tehát idén is átgondolt, profin megkreált és mégis családias összművészeti élményre lehet készülni. Kedvezményes jegyek a készlet erejéig elérhetők a tickething.hu weboldalon.

Kondor Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s