Évzáró körkérdés: Purosz Leonidasz válaszol

A 2017-es év végéhez közeledve költőket, prózaírókat és kritikusokat kérdeztünk az év legfontosabb műveiről.

Purosz Leonidasz (fotó: Simon Róbert)
Purosz Leonidasz (fotó: Simon Róbert)

Melyek szerinted 2017 legjobb magyar szépirodalmi művei?
Nyilvánvalóan 2017 magyar nyelvű szépirodalmi műveinek töredékét olvastam, ebből a halmazból két verseskötetet emelnék ki: Peer Krisztián 42-jét és Turi Tímeától az Anna visszafordult. Mondjuk, felvet bizonyos kérdéseket, hogy két olyan költőt említek, akiknek a szövegeire talán legjobban hasonlítanak azok a szövegek, amiket én szeretnék írni. Ezen gondolkodtam mostanában, hogy milyen nehezen mozdulok ki a saját esztétikai komfortzónámból – például ebben akarok fejlődni a közeljövőben.

Mely világirodalmi műveket szeretted a legjobban 2017-ben?
2017-ben Massimiliano Parente Hitler után a második legnagyobb művész című regénye tetszett legjobban, igaz, ez nem idei megjelenés. Idén megjelent világirodalmi művet, sajnos, azt hiszem, csak egyet olvastam, de az nem igazán tetszett.

Voltak-e olyan irodalomtudományos vagy kritikai kötetek, melyeket szívesen olvastál idén?
Megint csalok: Haraszti Miklóstól A cenzúra esztétikája, talán a ’70-es évek végéről. (Nincs nálam a könyv, a neten meg semmi megbízhatót nem találok az eredeti megjelenéssel kapcsolatban.) Ahhoz képest, hogy kábé negyvenéves iromány, jól megkapja benne mindenki a magáét a KMTG-től az írószervezeteken át a slam poetry-ig. Miközben olvasom, valahogy azt érzem, lehetetlen olyat csinálni, ami ne a cenzúra esztétikáján belül mozogna – a kötet egyszerre nyomasztó és lenyűgözően vicces szerep-esszé az Elkötelezett Művész szemszögéből. Talán az év legmeghatározóbb olvasmányélménye volt számomra.

Mely irodalmi rendezvényeket szeretted a legjobban 2017-ben?
A FISZ-táborral kizárólag a Könyvhét versenyezhet, amelynek utolsó napján Hyross Ferenc jóvoltából váratlanul előkerült a standnál egy mini grillezőszett is. Illetve volt egy (fél)dadaista est is, talán szintén Feri és a FISZ szervezésében, amikor szavakra vagdosott versekből rakosgattunk össze új verseket. Eredetileg úgy volt, hogy véletlenszerűen, de aztán győzött a bennünk élő konceptművész, és egész vicces kis paródiákat készítettünk.

Milyen folyóiratokat olvastál szívesen idén?
Most jövök csak rá, azzal, hogy Marosvásárhelyre költöztem, mennyire eltűntek az életemből a folyóiratok. Mármint sosem voltam előfizető, és venni is csak ritkán vettem egyet-egyet, viszont ott voltak egy csomó helyen: könyvtárakban, irodalmár haveroknál – beléjük lehetett olvasgatni. Tulajdonképpen hiányzik kicsit. A Műút és a Hévíz állt mindig a többinél valamivel közelebb hozzám, de azt, hogy idén ki futotta épp a legjobb szezont, három tiszteletpéldány büszke birtokosaként nem tudnám megmondani.

Melyik apokrifos publikáció volt a kedvenced idén?
Lásd: előző válasz.

Mely 2018-ra tervezett könyveknek várod a megjelenését?
Térey János készülő regényéből hallottam, olvastam részleteket, eszméletlenül izgalmasnak tűnik, kíváncsi vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s