Feketemosó: Ha a magyar szervezett bűnözés egy amerikai film volna

feketemoso-kisebbA magyar szervezett bűnözés egyik prominens csoportját, a Koszi-klánt vajon bele lehetne egy amerikai film narratívájába helyezni? – Bezsenyi Tamás írja az Apokrif naplóját.

Tamást évekkel ezelőtt helyezték a szigetszentmiklósi kapitányságra a megyei főosztálytól névleg a környék bűnüldözési munkájának szakszerű ellenőrzéséért, ám valójában a főkapitány-helyettes neheztelt rá, amiért egy ügyből olyan botrányt kavart, ami megakadályozta az ő főkapitánnyá válását. Miklóson sok bűnügy történt, a megye egyik legvirulensebb részének számított, ám a bűnfelderítési arány is meglepően jó volt. A bűnözői csoportok is tisztában voltak vele, hogy az áldozatokhoz, sértettekhez kelleni fognak jó képességű elkövetők, vagyis bűnbakok.

koszikl100601.jpg

Tamást ezért sokkal jobban érdekelték a balesetek, a megoldatlan halálesetek, eltűnések. Úgy érezte a megoldatlan ügyek magyarázhatják meg a megoldott ügyeket. Emiatt mindenki teljesen hülyének nézte. Az utóbbi három év számára különös haláleseteivel foglalkozott szabadidejében. Egy férfi éjszaka a főúton 120 km/h-val hajtva hirtelen elrántotta a kormányt és belevezette az autóját az út melletti vízelvezető árokba, ahol azonnal szörnyet halt. Az út a következő 2 km-en még nyílegyenes volt. Egy Szigetszentmiklóshoz közeli tanyán élő férfi tárva-nyitva hagyta a házát és az 1,5 km-re lévő bányatóban fulladt meg. A rendőrség itt is kizárta az idegenkezűséget, noha a férfi még egy törülközőt se vitt magával. Egy alsónadrágban találtak rá, a hátán vörös foltokkal. Félévvel ezelőtt egy helyi vállalkozó nyaralásból tért vissza a dalmát tengerpartról, egy útmenti pihenőhöz épített vécéépület mögött találták meg a munkatársával együtt agyonlőve. Senki sem látott összefüggést az esetek között, még Tamás sem volt benne biztos. Az utolsó esetnél az egyértelmű gyilkossági szándék miatt lehetővé vált, hogy vizsgáljanak minden gyanúsnak számító esetet. Tamás szabadidejében is rendületlenül lapozgatta a jelentések gyűrött lapjait, a különböző elképzelések miatt szamárfülesre hajtogatott baleseti fotókat. A többiek az osztályról indultak sörözni, eszükbe se jutott Tamást hívni. Az egyikük hangosan nevetett, amikor Tamás könyöke megcsúszott a fején, mert elaludt egy pillanatra. A régi ügy miatt a felesége is elhagyta, a gyereket is vitte magával. Mindent elölről kellett kezdenie. Rendfokozatát megtarthatta, de korábbi beosztására nem is számíthatott, ezt világossá tették előtte. Mindezek eszébe jutottak és inkább becsukta az aktákat.

a_nyomozó_végnapjai.jpg

Mégsem tudta feladni, mégsem tudott megbékélni a sorsával. A kávéautomatához sétált, hogy újratöltsön. Soha nem szokott ebből a gépből venni semmit, mert a többiekkel így talán beszédbe kellett volna elegyednie. Most először jött ide, hogy nincs senki az irodában. A két ötvenest kattogva nyelte el a gép. Benyomta a gombot, és a felzúgó hang idegesítő volta miatt elfordította az arcát. Először nézett az osztály parafatáblájára, ahol a viccesnek szánt megjegyzések, a szilveszteri ígéretek és fotóval illusztrált megsértésük voltak kirakva. A válogatott hülyeségek és hiúságok kigúnyolására szolgáló falon ő is szerepelt, de ügyet sem vetett rá. Mígnem az egyik sarokban meglátta a halott vállalkozónak és feltételezett testőrének gyilkosságának helyszínén készült egyik fotót. Nem volt az akták között, mivel a bűnügyi technikások közül valaki saját szórakoztatására készíthette. Róbert főhadnagy guggol a csomagtartó mellett és a lökhárító csillogó tiszta ezüst színében vizsgálja az arcszőre alatt nőtt pattantást. A lefőtt kávé gőzölögve ugrott ki az automata alján, ugyanebben a pillanatban Tamás visszarohan a saját asztalához és tépi fel az aktákat, vizsgálja a képeket. Az összes képet szisztematikusan nézi végig, mindehhez nagyítót is talál. Miután megtalálja mindegyik balesetnél és az emberöléses ügynél is az autómosó számlákat, felemeli tekintetét a neonlámpa magasába. A kávéautomata újra sípol, mivel senki sem vette még el a kávét. Másnap kikéri a bűnügyi raktárból a balesetet szenvedett férfi és a vállalkozó kocsiját is. Felkeresi a bányatóba fulladt férfi feleségét, aki már csak hétvégi háznak használja az egész telket. Nem találja otthon, ezért telefonál neki, kiderül, hogy a délután folyamán visszatér. Addig a főút menti csehóba megy inni egyet. Az 51-es úton szinte végig kurvák állnak. Mikor jön visszafelé a nőhöz még többen állnak, egyesek éppen kuncsafttal, akik így lassítják is a forgalmat. A feleség elmondja, hogy nem használta a férje autóját, beállt vele a garázsba és azóta is hirdeti, de most már látja, hogy túl sokat kér érte, azért nem viszik el. Tamás azt mondja, nem baj, ha legalább egy valaminek megkérik az árát ezen a kurva vidéken. A nő értetlenül áll a rendőr mondata előtt, de nincs ideje visszakérdezni, mert Tamás egy autómosó jegyét veszi ki és teszi zsebre rögtön a kesztyűtartóból. A nőnek elmagyarázza, hogy elképzelhető, hogy a férje mégsem baleset áldozata lett. A nőn látszik, hogy erre ő is gondolt már.

Tamás körbenéz az Érdnél lévő autómosónál, amire a számlák vonatkoztak. Kér egy mosást, de nem marad benn a kocsiban, amikor a Viledával takarító fiúk felfedezik a hiányát, addigra már lezárt hordókra bukkan a hátsó épületnél. Egy drabális férfi vascsővel kergeti el, üvölti Tamás után: „minket, bazd meg, a Koszi-klán véd”. A pokolhegyi csata győzteseként aposztrofálja magát, mire a közeli érpatakba esve Tamás végre eltűnik egyre dühösebb egotripbe kerülő üldözőjének látómezejéből. Visszamegy az autómosóhoz vizes nadrággal és elázott cipővel. Meredten bámulnak rá, de azonnal idegessé válnak, ahogy Tamás a hátsó épületről és a mögötte lévő nadrágszíj telekről érdeklődik. Minek egy olyan hosszú, de vékonyka földdarab. Nem termelnek rajta semmit, és mégis szép kerítéssel van elzárva mások elől. A főnök kéri, menjen el, mert ez az ő raktáruk, nincs ott semmi különös sem számára. Tamás erősködik, a főnökeitől nem kap házkutatási parancsot, sőt azonnal meg is tiltják neki, hogy ezzel foglalkozzon. Nem problémázott a figyelmeztetésen, inkább úgy dönt, beszerzi a saját tanúit. A kurvákat az útról. Ők ott vannak egész nap, nekik látniuk kell, ha valamit elszállítanak onnan, vagy oda. A szigetszentmiklósi kapitányság 2x5x5 méteres cellájába bezsúfol több, mint negyven lányt. Lényegében egyesek csak úgy férnek el, ha a karjukat és a lábukat kiteszik a rácson kívülre. Úgy hat a zárkának a tere, mintha egy óriási pók ragadt volna benn.

nehezfiuk-facebook.jpg

A stricik óvadékkal, amennyiben más miatt egyébként is körözött volt a nő, ha nem akkor csak a bírság lefizetésével hozták ki a kurváikat. További fenyegetések érik Tamást, a rendőrök még inkább elkerülik. Ennek ellenére egyedül még egyszer behozza az összes kurvát, most már egyetlen járőrt se tud rávenni, hogy segítsen neki, így egyedül birkózik meg a neki ellenálló lányokkal és egy-egy stricivel is. Miután minden nőt újra bevitt, az ügyeletes tiszttel lebeszélte, hogy egyesével hozza ide elé őket. Az első tíz nő mindenféléről beszél neki, az időjárásról, illetve a késő nyári estékről, amik miatt tovább kell kinn állniuk, mint télen, igaz akkor hiába rövidebbek a nappalok, az a pár óra is jobban megviseli őket, szóval minden úgy jó, ahogy van. A 11. nőnek ismerős a neve, ezért megváratja magát vele kinn a folyosón. Kiderül, hogy két gyereke is súlyos betegségben halt meg. A stricik ritkán verik a nőiket, ha terhesek, sőt eleve alig engedik nekik, hogy szüljenek, szóval valakinek kellett az a gyerek. Talán a strici szerethette is a nőt. Végig a gyereknek a betegségeiről kérdezte a nőt, habár Tamást igazából egyáltalán nem érdekelték a konkrét bajok, csak azt akarta megtudni, hogy ő miért olyan kivételezett, hogy két gyereket is szülhetett, és nem küldték abortuszra. A nő végül elüvöltötte magát és kiakadt azon, hogy a vezeték az oka mindennek. Tamás önkéntelenül visszakérdezett, mert annyira meglepődött, hogy a petevezeték most miként jön ide? A ti vezetéketek, az a hibás, csak a tiétek. Ennek hatására rögtön beletörődött, hogy a nő, mint rendesen az apát hibáztatja. Ezt ismerte ő is a saját életéből, szóval el is engedte a nőt. Időközben megérkeztek a stricik és feljelentést tettek zaklatás miatt Tamás ellen. A férfi csak mosolygott, de amikor a megérkező osztályvezető azt mondta, hogy zaklatás miatt valóban megfenyíti Tamást, akkor valamiért az egykori főrendőrből kitört a nevetés.

Másnap már a gyorshajtókat ellenőrizte a tűző napon. Megállította az összes olyan AUDI-t és OPEL-t, amiről azt feltételezte, hogy stricik vagy az autómosóhoz tartozó személyek utazhatnak benne. Majd egy nagy teherautóról a lelógó cső és két szerszám balesetveszélyessége miatt megállított egy olyan kisteherautót, amit máskülönben nem állított volna meg. Kiderült, hogy késésben vannak. Miután a büntetést kiállította és már indulásra kész volt a kocsi, akkor kérdezett Tamás vissza, hogy hova kellett így rohanni. Kiderült, hogy a vezetéket kell megjavítaniuk. Tamás elgondolkodott. Kivett egy szabadnapot és bement a földhivatalba, ahol végigmustrálta a vezetékeket az egész régióban. Kiderült számára, hogy az autómosóhoz közel fut a MOL olajvezetéke.

enyingi fiuk.jpg

Szabadságot vett ki, amit még inkább díjaztak a főnökei. Elment az autómosó mögötti területre, ahol végignézte a vezetéket. Olyan részeket talált, amikről nem értette, hogy miért futnak a föld alatt oldalágként. Mikor a kocsijához visszament, látta, már követik. Hazafelé menet lerázta a kocsit és másnap felment Pestre, hogy keressen egy geológust. A szakértőt meggyőzte, hogy egy holttestet keres Érd és Szigetszentmiklós között, ehhez kérné a segítségét. Meggyőzte, hogy a nyomozás már régóta folyik, ezért hivatalosan felfüggesztette, így ha hivatalosan megkeresi akkor azzal a nyomozás hivatalos ideje megy el, de ugyanakkor nem biztos, hogy ott van a hulla. Azért, hogy a nyomozást ne kelljen lezárni eredménytelenség miatt, először jöjjön ki vele informálisan. A férfit meggyőzi, aki másnap kora reggel kimegy vele az Érd közelében lévő, a Százhalombatta melletti vezetékhez. A geológus a műszerével nem talál mást a gép kivetített képernyőjén csak egy hosszú vezetéket, ami nincs feltüntetve se az ő térképén, se a földhivatalin. A geológus szkenneli is a képet, és a közeli kocsmában fel is tölti a saját rendszerükbe. Tamással beszélget, akinek egyre inkább az a gyanúja, hogy erről a vezetékről az olajtársaságnak is tudnia kell, még ha a legfelső vezetésnek nem is, de a középvezetők között valakinek tudnia kell erről. Először látszódik kis félelem a szemében, mert megértette a veszélyét a kutatásának. A geológus azt gondolja, biztos csak nemrég készült a vezeték és ezért nem tudnak róla, máskülönben a társaság vezetői már biztos intézkedtek volna. Tamás este felviszi Pestre a geológust, amikor hirtelen megcsúszik az autójuk a főúton. Majdnem tízet bukfencezik a kocsi, mielőtt megállna. Az út közepén az árokba mutató lámpákkal. Ekkor egy másik szabályosan közlekedő autó szalad beléjük, amitől még tovább perdülnek.

Tamás a kórházban ébred, ott tudja meg, hogy a geológus meghalt a balesetben és neki is csak az volt a szerencséje, hogy nem kötötte be magát, így a beléjük rohanó autó lényegében kiröpítette a szélvédőn. Teljesen összetört, majd minden testrésze gipszben van. Állítólag az úttestre olaj ömlött, attól csúszott meg a kocsi. A szivárgást előidéző kamiont azóta is keresik. Tamás fejében üvölt az LGT slágere a régi időkből, hogy nem adja fel. Felkeresi feleségét, elkeseredetten közli, hogy most a tartásdíjat a fizetés nélküli szabadsága miatt nem tudja tovább kézbe adni, mivel nem voltak a rendőrségen kiírni betegszabadságra. A nő elkerekedett szemére válaszul csehovi őrültséget produkálva neveti el magát. Innentől folyamatosan mosolyogva próbálja meggyőzi, hogy hadd beszélhessen a nagymenő, rendkívül beképzelt férjével. Felharsanó nevetések közepette ideges üvöltéssel adta tudomására, hogy be akarja perelni az olajat szivárgó kamiont. Erre a nő kezdett el nevetni, mivel rendőrfeleségként jól tudta, hogy ismeretlen tettesre csak körözést érdemes kiadni, de kártérítési pert aligha.

Végül beszél a férjjel, aki megrémül Tamás őrjöngő szemeitől, amiből nem tudta megjósolni milyen hatással lehet a feleségére vagy akár a közös gyerekükre. Inkább bevállalta, hogy együttműködik Tamással. A férj bemutatja a cégénél egy környezeti joggal foglalkozó szakjogásznak, akivel közösen megkeresnek egy nemzetközi szervezetet, amely képes beperelni az olajtársaságot. Tamás meggyőzi a férjet, hogy az egyik ott élő kurvának a két gyereke is az olajszivárgás miatt megromló föld és víz miatt halhatott meg. A férj és a környezeti jogi szakember is kérte, hogy keressen más potenciális áldozatokat is. Az együttműködésüket gátolta, hogy Tamás a kórházból, míg a férj az irodából intézkedik. A perelkészítő munkában Tamás nagyon sokat segít, a férj szerez neki egy számítógépet és mobilnetet is. Tamás folyton telefonálgat a Szent János Kórház kertjében, ahonnan megmozgatja az utolsó rendőrségi és belügyes barátait, hogy információkat szerezzen az érdi telepről.

maxresdefault

Mire a per elindul Tamásról már fokozatosan vágják le a gipszet a műtőssrácok némi ellenszolgáltatásért cserébe, így legalább a kórház földszinti közös helyiségéből tudja TV-n nézni a perről szóló híradós közvetítéseket. Két tárgyalási nap után az esti hírek közvetítése elől áll fel, hogy rávágja a könyökét az asztalra. A gipsz darabjait már az éjszakás nővérek szedik össze, mire a tévében az újságírók már egy hírelemző műsorban viccelődnek azon, hogy a kártérítési ügyben a felek vajon milyen közös alapon állva jutottak megegyezésre. Tamás gipszben lévő lábát húzza végig a Szilágyi Erzsébet fasor járdáján. Tamás szemfehérjéjében megjelenő véres vízgyűjtő területek a hajnalodó időjárásban tűnnek csak fel egy járőrnek a Bajcsy-Zsilinszky úton. Hiába próbálja a szolgálata végén a tiszthelyettes megállítani Tamást, mivel az a lábával egy pörgőrúgással leteríti a földre, így tört szét a lábán lévő gipsz. A kihalt utcák miatt Tamás tette sokkal jobban beleégett a már az utcán lévő emberek retinájába. A hirtelen megérkező mentőből azonnal ki is rántotta Tamás a sofőrt, amit úgy vezetett el Kamaraerdőig, hogy a hátul az ügyeletes mentőorvos többször lefejelte a betadinos szekrényállványt. Tamás felnevetett, amikor a Fehérvári úton úgy állt meg keresztben, hogy az első tengely a 47-es villamos sínpárján állt. Mire a googlemaps is érzékelte a gerjesztett dugót, Tamás már az inggallérjánál fogva húzta a ex-felesége jelenlegi férjét a negyedik emeleti irodaház ablakához. A férfi hiába győzködte Tamást, hogy az ilyen ügyekben éppen az a nyertes, aki a felperesből minél nagyobb összeget tud kisajtolni a peren kívüli megegyezés során. Már a nyers marhabőrből készült cipőjének orránál fogva lógatta ki Tamás, amikor ordította a férj, hogy ez egy vetélkedő, bassza meg, ahol mindegyik szereplő óriási összegek öl abba, hogy a másikat meggyőzze, addig fogja csinálni, amíg a másik észbe nem kap, hogy most még nagy, de nem óriási összeg ellenében menekülőre foghatja. Tamás nem hitt a megegyezés gyönyörű fogalmi világában, ahol a konfliktus menedzselés és a resztorativitás definíciós kötegei terv szerint le kellett volna szíjazzák a feszült és vibráló idegeit. Én megegyezést ígértem, baszd meg, és nem keresztre feszítés, te isten barma. Engem csak le kell fizetni és nem megölni, ez a különbség kettőnk között, mondja a férj, mielőtt visszahúzta volna a szédülő magasságból Tamás, hogy utána késő délután már a szekrényéből elővett nyakkendőjét megkötve menjen tárgyalni új ügyfelekkel. Miközben a dugó és a felfordulás miatt bevetési egyenruhában rohanó rendőrök lefogják Tamást, aki mosolyogva tartotta fel mindkét kezét és a földre feküdt. Soha nem árulta el, pontosan miért nem dobta le a férjet a negyedikről. Egyesek azt mondták a gyereke miatt, mások szerint megegyezést kötött belügyi vezetőkkel. Néhány újbudai talponállókban edzett öreg szaki viszont esküszik, hogy Tamás ott a magasban értett meg valamit a szervezett bűnözés amerikai filmváltozatából, aminek muszáj heppienddel végződnie.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s