Feketemosó: Kommunista majmok és a tej

willam wegman - dropping milk

William Wegman: Dropping milk (1971)

feketemoso-kisebbKinyitom a hűtőt, előveszem a tejet, teletöltöm a poharat. Azt mondták, egészséges. Megiszom a felét. Azt is mondták, hogy egészségtelen. Kiöntöm a maradékot. – Vajna Ádám írja az Apokrif naplóját.

Tegnap, amikor arról vitatkoztunk, hogy jó dolog-e a kommunizmus, még nem volt tej a hűtőmben. Te amellett érveltél, hogy igen, hogy ez a cél, vagyis inkább, hogy ez kellene legyen, ha nem ilyen lenne az ember. Én meg fogalmam sincs, miért elkezdtem ordibálni veled, hogy egy utolsó kommunista vagy. Ez végül is igaz, csak elfelejtettelek jobban megbántani. Olyanokat mondtam, hogy szabadság, meg hogy esélyt mindenkinek, és hogy ha a majmok is kommunisták lettek volna, akkor még mindig a saját szarunkkal dobálóznánk a dzsungel közepén. Szóval a majmok kapitalisták, kérdezted, én meg azt válaszoltam, hogy bizonyos szempontból igen, de csak, ha a definíciót kiterjesztjük a faunára. Épp az előbb terjesztetted ki. Nem, az te voltál, bújtam ki a felelősség alól, én csak azt mondtam, hogy a majmok nem voltak kommunisták, veled ellentétben. Akkor a kommunizmus, szögezted nekem a kérdést, egy magasabb fejlettségi szint, amire a kapitalizmusnál megragadt majmok nem képesek? Vagy mégis mi a jóistent próbálok mondani.

Tegnap, mielőtt arról vitatkoztunk, hogy jó dolog-e a kommunizmus, még kommunista voltam. Ez annak volt köszönhető, hogy egy héttel korábban valaki arról beszélt nekem, hogy látta, mi folyik Dél-Amerikában, és hogy nincs rosszabb, mint egy csapat félőrült kommunista, akik szétbarmolnak egy egész országot. Mint valami majmok, komolyan. Egy utolsó embertelen kapitalista vagy, vágtam a fejéhez. Olyanokat mondtam, hogy szabadság, meg hogy esélyt mindenkinek, és hogy az olyanok miatt, mint ő, tart ott a világ, ahol. Háború, éhezés, büdös emberek a villamoson.

Tegnap, miután arról vitatkoztunk, hogy jó dolog-e a kommunizmus, vettem egy karton tejet. Te akkor azt hitted, hogy hiszek a kapitalizmusban, a boltos srác, hogy szeretem a tejet, én azonban ahogy sétáltam hazafelé a Kiskörút koraesti derengésében, csupán arra tudtam gondolni, hogy szomjas vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s