Lehet, hogy tévedek – Könyvheti netnapló 2015 (5)

2015-ben folytatjuk népszerű sorozatunkat: könyvheti (fél)szubjektív netnaplóink sorát. A 86. Ünnepi Könyvhét zárónapjáról Halmi Tibor írását közöljük.

könyvhét

Pár gondolat a 86. Ünnepi Könyvhétről 

Június 8. Hétfő. A 86. Ünnepi Könyvhét utolsó napja – a leghálátlanabb nap mindközül. Ekkor, ha az egyszeri netnaplózó komolyabban végignéz a záródó pavilonokon és a lézengő embereken, a Kispál és a borz Az autóm és én I. című száma ötlik az eszébe. És szíven ütik az idevágó sorok: „A legbátrabb srácok már be vannak állva, /  a legszebb lányok már ki vannak égve, / a legjobb dumák már el vannak szállva” – mert bár közhely, a Könyvhét utolsó napja olyan, mint egy emlékezetes általános iskolai nyári tábor, vagy egy fergeteges könnyűzenei fesztivál utolsó zárónapja. Tehát helyzetéből adódóan: szomorú.

De hát mit is zár le ez a rendezvény?! Mert a könyvolvasást (és szerencsére a könyvvásárlást) egészen biztosan nem. Sőt, gyakran a Könyvhétre időzít nagyon sok szerző új könyve megjelenésével, így csak bővül az év második felében a színes-szagos könyvpaletta. És az is egészen biztos, hogy az öt nap során az újonnan köttetett, vagy a már korábban elmélyített barátságok sem záródnak le ennyivel. Főleg, ha megfelelő mennyiségű (és minőségű!) volt a bor, és a jó helyen nyíltak ki a frissen megvásárolt kötetek. Ráadásul, ha még a szombati BL-döntő tekintetében Barcelona-drukker volt az illető, akkor igazán semmi oka sem lehetett a szomorúságra. De mégis, van valami alkatilag szomorú a félig üres standok közt elvétve portyázó emberek látványában. És a leárazott, ládákba tett, párszázas könyvek, az asztalokra kitett, ingyen elvihető, korábbi folyóiratszámok és szeméttel teli kukák csak elmélyítik ezt az érzetet. Pedig azt hallottam Nyerges Gáboréktól, hogy idén több könyvet vettek, mint a tavalyi évben, és a frissen debütáló FISZ-Apokrif könyvsorozat elsőkötetes szerzőinek kiadványait is meglehetős sikerrel fogadták az olvasók – mégis van valami szomorú az egészben. Nem tudom.

könyvhét

Talán az, hogy nekem a halmozódó szeméthegyek és az összerámolt színpadok mindig egy kihagyott ziccert juttatnak eszembe. Egy olyan kihagyott helyzetet, ami nem tudom, hogy a Könyvhét sara-e vagy az én emberi mulasztásom. Pontosítok: nem tudom, hogy az én gyenge szociális érzékem miatt van-e, hogy pályakezdő szerzőként alapvetően nehezen találok fogást évről-évre ezen a könyvünnepen, vagy a sok arctalanul lézengő ember, akik birkamód járnak-kelnek a pavilonok között (a sok érdekes pódiumbeszélgetés, dedikálás ellenére), és leginkább bestseller szerzők könyveit vásárolják, jelent-e valamit. Jó, persze nyilván ismeretesek sokunk számára, hogy milyenek a nemzetközi könyveladási trendek, és hogy milyen ezzel szemben (vagy emellett) magyar oldalról a könyvkiadás, milyen pénzhiánnyal, szervezeti problémákkal küszködik, stb. – de itt leginkább nem is erről akarok beszélni. Hanem arról, hogy mondhatni rutinos Könyvhétre járóként az a benyomásom alakult ki az egészről, hogy itt az emberek valahogy kimondatlanul is várnak valamire. A szerzők a dedikáltatásra kész olvasókra. Az olvasók a napon csokimikulásként olvadozó költők, írók, publicisták megnyerő mosolyára. A fiatalabb pályatársak az idősebb kollégák figyelmére. És ez a várakozó alapállás valahogy rendre nem akar feloldódni. Ez az utolsó napon is kitart, sőt fokozódik, amikor az ember rádöbben ismét vége lett egy Ünnepi Könyvhétnek, és nem történt semmi. Vagyis minden volt, de az ünnepi hangulat ismételten elmaradt. (Nem tudom, ez talán nem csak azén véleményem. Mindenesetre érdekes lenne erről, mondjuk a következő 87.-en egy random közvélemény kutatást csinálni, járva a sorok közt, hogy mi a véleményük az embereknek, hogy érzik magukat, mit várnak az idei rendezvényről. Talán egyszer meg is csinálom. Bár ettől a probléma, ha valóban az, és nem csak én érzem így, probléma marad. Mindegy, most már csak valahogy kijövök ebből a zárójelből.) Ezzel kapcsolatban az jut még eszembe, hogy figyeltem a FISZ standjánál dedikáló elsőkötetes szerzőket, és némelyikük arcán ott volt a szende mosoly mellett, a csalódottság is. Akinek kijön egy ilyen ünnepen az első kötete, annak széles szájjal, már-már debil módon kéne örülnie mindenen, úsznia a boldogságmámorban. Ez lenne a minimum.

Egy kép ugrik be nekem a szombatról: Murzsa Timivel a Magró fesztivál Rájátszás című verses-zenés műsoráról jöttünk vissza a Vörösmarty térre, ahol a FISZ-esek sátoránál az aznapi BL-döntő ment szélesvásznon. Gondoltuk, becsatlakozunk a meccset élvező, vidám ismerősök társaságába. Mint ők, mi is ittunk. A stand előtti műanyag asztalon folyó (értsd: szó szerint) borok voltak. Ingyen bor, tehát szabad rablás. Ezzel nem volt semmi baj, mint ahogy azzal sem, hogy az ilyen hasonszőrű görbe estéken legkevésbé a magas kultúráról esik szó. Mondjuk, igazságtalan lennék, ha nem mondanám, hogy azért könyvekről is beszéltünk, ki mit vásárolt a rendelkezésre álló anyagai keretből, illetve, hogy még mit szeretett volna megszerezni. Én emlékszem, kérdeztem Bödecs Lacit, hogy érzi magát a Könyvhéten, első kötetesként milyen a hangulata. De figyelmünket gyakran elcsalták a szurkolók ovációi, spicces megjegyzései az aktuális állást kommentálva. És ilyenkor azt is láttam, hogy írói ízlésektől, szekértáboroktól függetlenül, idősek-fiatalok hogy ölelgetik egymást, csapatuk egy-egy jó megmozdulása során. Láttam, hogy szurkolóként – és ez nem kis részben a bornak is köszönhető – egyesíti ott őket valami, ami igazán nem történik meg napközben a könyvek és a sok ünnepi program hatására. Este van, sötét, sok felpaprikázott, vidám ember, sok visszatartott, elfojtott vággyal. A maga közel messzeségével. Aztán jön fejfájósan az ébredés, a másnap. Majd minden visszarendeződik, úgy ahogy volt. És csak a szemeteskukák szeméthalmai nőnek egyre mementóiként az esti kicsapongásoknak, amíg tart ez a könyves öt nap.

Halmi Tibor 

Kapcsolódó írások:

2015:

Könyvheti netnapló (1) – Tajtékos napok

Könyvheti netnapló (2) – Későn értem oda

Könyvheti netnapló (3) – Költők, ne sírjatok! 

Könyvheti netnapló (4) – Párhuzamos tervek

2014:

Könyvheti netnapló (1) – A Magvető árnyékában

Könyvheti netnapló (2) – Turista. Költözködő.

Könyvheti netnapló (3) – A legszebb pillanat

Könyvheti netnapló (4) – A vasárnapi tyúkhúsleves helyett

Könyvheti netnapló (5) – Az utolsó utáni nap

2013:

Könyvheti netnapló (1) – A lapozgatás fétise

Könyvheti netnapló (2) – Ötszázasok és szertelenek

Könyvheti netnapló (3) – Könyvár

Könyvheti netnapló (4) – Száraz vihar

Könyvheti netnapló (5) – Kedves Könyvhét

2012:

Könyvheti netnapló (1) – Költ Pest-Buda, Junius 7d. 2012.

Könyvheti netnapló (2) – Vörösmarty Beach

Könyvheti netnapló (3) – Vörösmarty tér noir

Könyvheti netnapló (4) – Esni kell

Könyvheti netnapló (5) – Könyv/hét/vége

2011:

Könyvheti netnapló (1) – Gátszakadás

Könyvheti netnapló (2) – (S)tart

Könyvheti netnapló (3) – 1:4

Könyvheti netnapló (4) – Kis pogácsa és a pálló íróbácsi

Könyvheti netnapló (5) – A moira röhög

Könyvheti netnapló (6) – Az utolsó, meg a szerver

10 Comments

  1. Visszajelzés: buying outrigger canoe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s