A dandaranda receptje (beszámoló)

Küklopsz Műhely: Állomások – kortárs felolvasóestek – Veres István, RoHAM Bár, 2015. 05. 05.

állomások_veres_tömA Küklopsz Műhely Állomások című kortárs felolvasóest-sorozatának harmadik alkalmán Veres István, többkötetes író, újságíró műveiből hangzott el egy válogatás. Horkai Tamás, a társulat vezetője, és Erős Zoltán olvasták fel a gondosan, szakmai szempontok alapján kiválogatott szövegeket; a szerzővel Koós Anna beszélgetett.

Elsőnek Az egyik legdinamikusabban fejlődő költőnőről című verset hallhattuk Horkai Tamás előadásában, melynek címe jól összefoglalja a tartalmát. Ezután Erős Zoltán következett Veres István Galvánelemek és akkumulátorok című, 2011-ben megjelent novelláskötetéből kiválasztott A tésztaember felemelkedése és bukása című novellával, melyben a főhős egy régi általános iskolai barátjával veszi fel a kapcsolatot, aki gyerekként sosem hagyta neki, hogy Al Caponét játssza, felnőttként viszont tipikus unalmas kispolgári életet él.

A következő blokkban a Dandaranda című regényből olvastak fel részleteket a társulat tagjai. A mű három részre oszlik, az alcím Szerelem, biztonság, kutyák komponensei az egységek címei is egyben, de a kötetben Biztonság, Szerelem, Kutyák sorrendben követik egymást.

állomások_jó

A Szerelem egységből egy piszoáros történet, majd egy banki biztonsági őr első, és reményei szerint utolsó munkanapját leíró elbeszélés hangzott el, melyben az őr azzal akarta elérni, hogy többé ne hívják vissza a bankba dolgozni, hogy a recepciósokat szórakoztatta a saját, illetve a saolin papok ürítési szokásairól, és a „platós“ vécék jelentőségéről szóló sztorikkal. Veres István saját bevallása szerint maga is biztonsági őrként dolgozott, hogy megtapasztalhassa a polgári foglalkozás szépségeit, ez ihlette nemcsak ezt a szövegrészletet, hanem a Galvánelemek és akkumulátorok kötet címadó novelláját is.

A Biztonság részből egy családi történetet elmesélő részletet ismerhettünk meg, melyben előkerül a rejtélyes, címadó dandaranda is. Ez, mint a beszélgetés alatt kiderült, egy képzeletbeli, úgymond legendás étel, akárcsak az eddmegleves. Sajnos Veres István a mai napig sem kóstolhatta meg a dandarandát, de még van remény, állítólag akad, aki ismeri a receptet.

A felolvasást rövid beszélgetés követte a szerzővel, majd az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatták és dedikáltathatták a köteteket. A szokásos nehézkes, sokszor lehangoló irodalmi estekhez szokott nézőknek az Állomások-sorozat felüdülés lehet. A Küklopsz Műhely tagjai ledöntik azt a berögződött képzetet, hogy csak akkor lehet valami komoly, ha szomorú arccal kell rá figyelni. Az Állomások-sorozaton a nézők pár zavart perc után rájönnek: itt szabad nevetni. Veres István szövegei és a Küklopsz Műhely előadása tökéletes összhangot alkottak a jó hangulat megteremtésére.

Ható Fanni

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s