Feketemosó: “El akarok veszni, lemaradni végre.”

feketemoso-kisebbVan egy emléked egy hosszú betegségről, amikor minden nap pár órát így feküdtél a fürdőszoba hideg kövén, mert csak ez tudta enyhíteni a lázadat. Furcsa, de úgy érzed, ez a te saját tered. Elmosolyodsz a gondolatra: egy bidé, egy csap és egy zuhanytálca a birodalmad. Így ülsz most megint, várod az enyhülést. ‒ Murzsa Tímea írja az Apokrif naplóját.

Majd’ egy éve majdnem ugyanitt arról beszéltem, hogy meg kell tanulni kifelé figyelni, hogy az embernek oda kell adnia magát a figyelemnek. Egy évem ennek a jegyében telt, ez a mondat határozta meg az egészet. Ebbe a lufiba kapaszkodtam, ez tartott a földön. Alapvetés lett, és a vágyott feloldódás megtörtént. Feloldódtam a figyelemben. Annyira jól sikerült, hogy most azt sem tudom, vagyok-e. Beleivódott a mozdulataimba, a reflexeimbe az igények kielégítése. Automatikusan tárcsázol egy számot, felhívod, meghallgatod, leteszed. Automatikusan tárcsázod a következőt, felhívod, meghallgatod, leteszed. Adsz egy szót a másiknak, mert tudod, hogy szüksége van rá. Annyira automatikusan adod, hogy nem is tudsz róla, mi van a kiejtett hangsor mögött. Adod, mert kell neki. Neked kell? Nem tudod, nem gondolkodsz. Mert te csinálod, menetelsz előre, mert ezt ismered ‒ hogy csak így lehet.

Elmész dolgozni, kinyitod a bódét, elrakod a kulcsot, kirakod a tárgyakat. Megcsinálod a napi feladatokat, félholtan hazaesel, olvasol egy kicsit másnapra, nem, nem azért, mert olvasni akarsz, hanem azért, mert kell. Kell felkelni, kell bemenni az órára, kell megszólalni. Kell a státusz is, hogy te bizony az vagy, aki megszólal az órákon. Kell, hogy kitűnő legyen az indexed, mert ez vagy te, ugye? Feltöltöd magadat a kellekkel, kitömködöd a hiányokat. Rárakódik az idegsejtjeidre ez a szó, eltompítja, puhán belepi őket. Egyben tart. Aztán egy szép őszi napon minden szétesik. Az agyad hirtelen felrobban, villódzik, leolvasztja magáról a mázat. És azon a szép napon úgy érzed, hogy az a valaki, akinek felépítetted magad, ugyanúgy csak egy lufi, mint a teóriáid. Mert nem csak te esel szét, hanem minden más is körülötted. Miattad esne szét? Ne viccelj, ennyire nem vagy mindenható. De azt azért észreveszed, hogy a figyelmedből nem jutott minden helyre.

Szóval, azon a napon ott vagy, egyedül. Ülsz a fürdőszoba padlóján, hátad a falnak támasztod. Mindig keresed a hideg felületeket, ezek megnyugtatnak. Van egy emléked egy hosszú betegségről, amikor minden nap pár órát így feküdtél a fürdőszoba hideg kövén, mert csak ez tudta enyhíteni a lázadat. Furcsa, de úgy érzed, ez a te saját tered. Elmosolyodsz a gondolatra: egy bidé, egy csap és egy zuhanytálca a birodalmad. Így ülsz most megint, várod az enyhülést.

Szereted figyelni a felhőket. Úgy lehet a legjobban, ha bezárod őket egy keretbe, például az ablakéba. A fürdő ablaka hosszúkás. Figyeled, ahogy kúsznak a felhők lassan, de mégis sokkal gyorsabban, mint ahogy körülötted telik az idő. A kék és a fehér versenyzik, a nyúlványok összegabalyodnak, keveregnek. Változnak. Elképzeled, hogy a keret egy nagy transzformátor. Két szín megy be, belül összefonódnak, elnyelik egymást, aztán kihányják, majd távoznak a másik oldalon. A legfőbb szabály, hogy soha ne less! Ne nézz a kereten túl. Várd meg, hogy mi jön be a képe. Nézd, hogy küzd alig egy négyzetméteren a világ. A troposzféra. Ez egyszerre egy Magritte-kép és egy Caspar David Friedrich.

Az agyad már nem érzékeli az ablaküvegét, csak az eget látja. Egy dagadt légy rárepül az üvegre ‒ úgy tűnik, hogy horizontálisan mászik az égen. Lassan érzed, hogy elálmosodsz. Begyűrsz magad alá egy puha köntöst. A radiátorban csobogni kezd a víz, estefelé járunk, beindul a fűtés. Odagömbölyödsz a fűtőtest alá, elbóbiskolsz. Nehéz, nyomasztó álom ereszkedik rád. Valahol pedig egy légy zümmög ütemesen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s