k. kabai lóránt drámaadaptációja (online megjelenés)

Lángoló Kerékpár (részlet)

PROGRAMVEZETŐNŐ Régen, amikor a világot még az ősi, szentisteni Csodaszarvas-törvények kormányozták a Búza Ünnepén, a világon minden ember magyar volt. Magyar volt mindenki, a német magyar volt, az osztrák is magyar volt, a török magyar volt, az orosz magyar volt, mindenki magyar volt, egyszerűen mindenki, mindenki, mindenki. Akkoriban Magyarország gyönyörű volt, csodálatos tengereink voltak, szigeteink, óceánjaink; flottáink, amelyek az óceánjaink habjait szelték, és újabbnál újabb, szintén Magyarországhoz tartozó kontinenseket fedeztek fel, ott volt többek között a híres magyar felfedező, Kolombusz Kristóf is, akit később persze átkereszteltek Christopherre vagy valami más Chrisre vagy Isacre. Nagyhatalom voltunk, a tolerancia és unikulturalizmus viruló oázisa, és mindenkit, aki nem más országból érkezett ide, hisz, ahogy már említettük, akkoriban nem léteztek más országok, barátságosan fogadtunk, kenyérrel meg sóval. De véget ért a szép időszak nemzetünk számára. Először Amerikát vették el tőlünk, majd Afrikát, Ázsiát és Ausztráliát. Tönkretették az Árpád-ház szép, piros-fehér sávos lobogóját, és további sávokat, csillagokat meg egyéb krikszkrakszokat festettek rájuk, ősi rovásírásunknak még a nyomát is eltörölték, a magyar nyelvet más, kitalált nyelvekre cserélték, melyeket senki sem ismer, pláne nem beszél, kizárólag azok, akik csak azért használják, hogy mi, magyarok egy kukkot se értsünk belőle, s ezért úgy érezzük magunkat, mint egy utolsó, meg nem értett rongy.

 

PICI JÉGKISLÁNY Hát ez az, de ki nem szarja le manapság… Letöltögetem magamnak a feliratokat a netről, és mindent értek.

PROGRAMVEZETŐNŐ Aztán egymás után elvették tőlünk Egyiptomot, Franciaországot, Olaszországot, Brazíliát, végül elvették tőlünk Németországot, Ausztriát…

PICI JÉGKISLÁNY Na ez nem is baj, különben hol találnánk még munkát?

PROGRAMVEZETŐNŐ …az ott élő magyarokat azonnal elnémetesítették és jódlizni kényszerítették, végül elcsatolták Oroszországot, ahol a magyar lakosságra valami furcsa tájnyelvet erőltettek. Szeretett szülőföldünkből, hazánkból csupán egy homokos földdarabot hagytak, nemzettestünket áramvonalasították. A Duna és a Tisza ezüst szalagokként szelték át a véres mályvaföldeket, könyűink északi és déli csatornái érlelték a kalászt, a mi mindennapi kenyerünket… Mígnem Pestre bevonultak a németek és kijelentették, hogy Magyarország e perctől fogva nem Magyarország többé, Budapest nem  főváros, csak egy Dunába omlott rom.

PICI JÉGKISLÁNY Így igaz, egy romhalmaz! Egy összeeszkábált romváros. Gyűlölöm. A metró brrrrú, a villamosok trrrrr, a buszokon átható bűz, s akármerre mész, mindenhol hullákon, hullákon, hullákon taposol!

PROGRAMVEZETŐNŐ …és azt is mondták a németek, hogy mi nem vagyunk magyarok…

PICI JÉGKISLÁNY Nagyon helyes. Nagyon helyes, én sem vagyok semmiféle magyar, mire föl lennék? Ilyen döntést még tudat alatt se hozhattam. Én globális vagyok.

PROGRAMVEZETŐNŐ …és az oroszok is mondták, nem vagyunk magyarok, hanem kisoroszok vagyunk, pontosabban az ő hulláik, aki pedig nem hulla, úgyis hamarosan az lesz… Nagy csalódás fogja őket érni, remélem, mert kígyót, békát beszélnek rólunk, de nincs kígyó, nincs béka, szentelt víz van és búzakenyér, új hazát építünk. Nem egy nagy durranás ez, ilyen egyszerű.

PICI JÉGKISLÁNY Nem, nem, nem! Én globális vagyok. Minek holmi magyarnak lenni.

FÁSULT NÉNIKE Magyarország, te bokréta isten kalapján, emlékszem, hogy hervadt el a szépséged.

PICI JÉGKISLÁNY Hervadt, lankadt, vett volna be Viagrát! Mindenki tudja, hogy Magyarország egy hülye, szegény és ronda ország, habár a kínaiak nagyon komázzák. Az építészete szép, de az épületek rondák, időjárása szélsőséges és kiszámíthatatlan, még az állatok is elmenekültek és elrejtőztek a városokban. Szarok a tévéműsorok, de azért tévéfüggők vagyunk; a viccek már nem viccesek, sőt nincsenek is viccek. A köztársasági elnök olyan, mint egy bólogató kutya a mi autónk kalaptartóján, a miniszterelnök pedig a jó gazdi, a kutyafuttató fura ura, a sportpályán van otthon, a sportoló meg az elnöki palotában. Franciaországban Franciaország van, Amerikában Amerika, Németországban Németország, és még Ausztriában is Ausztria van, csak Magyarországon nincs egyik sem, Magyarországon Magyarország van. Franciaországban bagett van, Angliában pirítós, Németországban zsemle, Magyarországon meg folyton csak ez a kenyér, kenyér, kenyér. Franciaországban bagett van, Olaszországban tészta, Magyarországon meg ki tudja, miért, a mai napig a paprikás krumplit, rakott krumlit, krumplilevest meg a krumplikrumplit esszük. Franciaországban franciául beszélnek, Angliában angolul, csak itt, Magyarországon beszélnek magyarul, amit a kutya se ért. Én már rég eldöntöttem, hogy nem vagyok semmiféle magyar, hanem globális vagyok, magyarul pedig hanglemezekről és kazettákról tanultam, melyeket a magyar takarítónő hagyott itt. Nem vagyunk semmiféle magyarok, globálisak vagyunk, normális globális emberek! És tök jól megvagyunk egymással! És tök jól megvagyunk! És nem vagyunk semmiféle magyarok, normális globális emberek vagyunk! Az igazi földben nőtt, jó, nem GMO biokrumpliért küzdöttük át magunkat ide, a Fehér Ló Vásár Fiára, aztán ezért maradtunk itt, nem azért a vízízű teszkósért, a magyart pedig hanglemezről és kazettáról tanultuk!

*

(kapcsolódó szövegek: “Mégiscsak jobb tökösnek lenni”; Nyers hús nagymamavérrel)

1 Comment

  1. A szöveg általában értelmetlen. Ha látni lehet, akkor hol? Lehet, hogy a látvány értelmesebb?!

    Mit lehet tenni annak érdekében, hogy értelmes szöveg legyen olvasható?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s