Négyszöglet – Budapest (programajánló)

Október elsejétől a Tabánra figyel a kortárs magyar szépirodalom

Magyarország műfajteremtő tipografikusa, Forrai Ferenc mutat be a magyar irodalom színe-javára reflektáló képzőművészeti tárlatot a Budavári Önkormányzat Virág Benedek Házában. A több teremből álló, gazdag kiállítás alapját 2016-ban, a Lengyel Intézetben kiállított Négyszöglet tárlaton dolgozta ki a művész, ahol a visegrádi országok fővárosait alapul vevő sajátos szín- és forma kódrendszert alkotott meg.

A városlakók világát érzelmes geometriával bemutató Négyszöglet egy összetartozást jelölő szimbolika lett, amely folyamatosan fejlődik, új rétegekkel kiegészülve.

Az október elsején megnyíló Négyszöglet – Budapest ezen belül az alkotó otthonát, Budapestet eleveníti meg a térben, kedvenc irodalmi művei által. Érdeklődése a szerelmesé, aki Pestként vágyik Buda lankáira – vagy Budaként a testi Pestre.

Rendkívüli pontossággal elemző, az irodalmi művet letisztító munkája során az írások magját keresi, egy-egy hatásos gondolatot, érzést merevít képeire. A Négyszöglet – Budapest világában megtaláljuk azokat a közös élményeket, amelyek összekötnek minket: ízek, illatok, hangulatok sejlenek elő egyszerű színek és formák összetett rendszerében.

Forrai Ferenc több mint 80 író, költő munkáit felvonultató tárlata kiváló térélményt nyújtó színtere lesz kortárs irodalmi esteknek és szépirodalmi ihletésű koncerteknek.

Érdekesség, hogy másnap, október 2-án nyílik a Virág Benedek Ház hét teremből álló, nagy tárlata Tandori Dezsőről. A Tandori-atmoszféra megidézésében is Forrai Ferenc segít grafikus-látványtervezőként. A Virág Benedek Ház Forrai Négyszögletével és a Hiányzásra kijelölt helyet bemutató Tandori-tárlatával, szellemóriások nyomában csatlakozik a Budapesti Őszi Fesztiválhoz a Budavári Önkormányzat és a Budapest Brand támogatásával.

Megnyitó: 2021. október 1., péntek 19:00
Helyszín: Virág Benedek Ház (1013 Budapest, Döbrentei utca 9.)
A kiállítást megnyitja: Gács Anna irodalomkritikus, szerkesztő.
A tárlat ingyenesen megtekinthető szerdától péntekig 14:00–18:00, szombatonként 10:00–18:00 között.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s