Évzáró körkérdés (2019): Purosz Leonidasz válaszol

Purosz Leonidasz (Toró Attila fotója)

A 2019-es év végéhez közeledve költőket, prózaírókat és kritikusokat kérdeztünk az év legfontosabb műveiről.

Mely magyar szépirodalmi műveket tartod 2019 legjobb könyveinek?

A friss megjelenéseknek kis részét olvastam, ezek közül is inkább versesköteteket. Összességében a legjobban Pál Sándor Attila Balladáskönyve tetszett (hasonolóan jó a Düvő, ami szintén idén jutott el hozzám), de nagyszerű versek vannak Peer Krisztián Nem a sajátod, Térey János Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba és Cirok Szabó István Agancspark című köteteiben is. Jó volt olvasni Hazai Attila Budapesti skizójának új kiadását.

Mely világirodalmi műveket szeretted a legjobban 2019-ben?

Roberto Bolaño Szülőföldje töredékességében is lenyűgöző, akárcsak bármi, amit tőle olvastam eddig. (Nem tudom összehasonlítani az eredetivel, de élek a gyanúval, hogy Kutasy Mercédesz fordítói munkáját nehezen lehetne felülmúlni.) És ha már így van feltéve a kérdés, írok még három címet, ami ugyan nem idei megjelenés, de számomra 2019 legkatartikusabb élménye volt: szintén Bolañotól a Vad nyomozók (ford. Kutasy Mercédesz), Raymond Carver Befognád, ha szépen kérlek? (ford. Barabás András) című novelláskötete, és Anne Carson fantasztikus verses regénye, a Vörös önéletrajza (ford. Fenyvesi Orsolya).

Voltak-e olyan irodalomtudományos vagy kritikai kötetek, melyeket szívesen olvastál idén?

Nem olvastam ilyen köteteket.

Volt olyan filozófiai munka, amely megragadta a figyelmed idén? 

Nehéz megragadni a figyelmem filozófiai munkákkal.

Mely irodalmi rendezvényeket szeretted a legjobban 2019-ben?

Nem jártam rendezvényről rendezvényre, de szerencsére végig tudtam maradni FISZ-táborban, ami érzésem szerint eddig idén sikerült a legjobban, már-már fesztivállá nőtte ki magát. Kár, hogy részben azért, mert JAK-tábor híján lényegében monopolhelyzetbe került. De minden dicséret a szervezőké: jók a bulik, jók a műhelyek, jók a programok. Csak sok itt az irodalmár.

Milyen folyóiratokat olvastál szívesen idén?

Az egyetemünk könyvtárába a Látó jár, azt szoktam néha olvasgatni szünetben, vannak jó versek, például Toroczkay Andrástól a Győző a februári számban. Ha Budapesten vagyok, szeretek elmenni a Hévíz estjeire, nemcsak a vacsora remek, hanem a folyóirat is. Legjobban Ambrus András Magányaink című szonettje maradt meg a 2019/3. számból. A többi folyóiratnak az online felületét olvasom, elsősorban akkor, ha valamit megosztanak az ismerőseim. Voltak sorozatok, amiket nagyon szerettem: Turi Tímea tárcái az ÉS-ben, Szálinger Balázséi a Bárka Online-on. A Műút Szöveggyár-hétvégéjét is mindig követem, idén Fancsali Kinga és Nagy-Endrey Ágoston szövegei tűntek a legizgalmasabbnak. Emlékezetes publikációk még, amik eszembe jutnak: Peer Krisztián: Az újraírás akadályai (Jelenkor 2019/9.), Simon Bettina: Tiszta (Tiszatáj 2019/11.), Sztercey Szabolcs: a többiek; osztozás (Dunszt.sk, 2019.12.12.). Utóbbiról jut eszembe, a Dunszt szépirodalmi rovatában szinte csak jó verseket olvastam idén, nagyon igényes felület.

Mely 2020-ra tervezett könyveknek várod a megjelenését?

Nem tudom, milyen könyvek fognak megjelenni 2020-ban, úgyhogy ezúton tolmácsolom reményeimet. Ha a Magvető folytatja a Hazai-életmű újrakiadását, annak nagyon fogok örülni. Ha jön új Bolaño a Jelenkornál, még jobban. Évek óta várom az első Vida Kamilla- Biró Krisztián- és Molnár H. Magor-kötetet, nagyon úgy tűnik, hogy jövőre végre a Liverpool is bajnokságot nyer, szóval semmi sem lehetetlen. Ha még beleférne az évbe Simon Bettina és/vagy Székely Szabolcs második kötete, az már csak cseresznye lenne a tortán.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s