Feketemosó: Lépcső

Feketemosó logó

Figyelt a testére, mert tudta, hogy nézik, már volt benne némi alkohol, de a feladat érdekében tökéletesen össze tudta szedni az egyensúlyát – Bödecs László írja a Feketemosót.

Bödecs László

Kiért a lépcsőházba, maga mögött hagyta a bamba faszt és az éjszakát. Nem érzett túl nagy változást magában, valamelyest ki volt száradva talán, de nem lepte meg, hiszen csak pár órát aludtak, de ennek ellenére mégis könnyen utasította vissza a kávét, a reggelit, a kísérleteket bármiféle marasztalásra. Egészen zsongott a feje, ahogy elindult a lépcsőn lefelé, valami nem volt rendben az egyensúlyával, nem a megszokott táncosi precizitással szedte a fokokat. Kis híján megbotlott. Annak ellenére, hogy egészen korán volt még, szinte hajnal, már világos volt, és az a lépcsőházat jól megvilágította az udvar felőli ablakokon beszűrődő fény. A kövezet barnás, rozsdavöröses színű, mozaikot utánzó, festett, háromszögei és négyzetei a széles fordulókban jól látszottak, a csempén jól követhető volt a fény esése is az ablakon át. Két emelettel lejjebb állt meg, hogy körülnézzen, mégis csak el kell raktároznia az élményt, nem is tudta, hogy miért volt olyan nagy menekülhetnékje. Kicsit lekókadt a szája széle, egy kis sírhatnék futott át rajta, főleg az ajtóban álló macska miatt, talán lejön majd utána, ha egy kicsit vár, minden sietség ellenére meg kellett volna cirógatni. A lépcső élesen kanyarodott a sarkoknál kerülgette a liftet, amit szintén nem volt kedve megvárni, a saját lábán gyorsabban leér, előbb otthagyhatja ezt a felső emeletet, gondolta. Megcsipkedte az arcát és a kezével végigsimította a haját, ahogy kiegyenesedett ebből a kissé görnyedt, egyensúlytalan, szomorkás testtartásból. 

Eszébe jutott ahogy az éjszaka lényegi része elkezdődött azzal a kis, pincébe vezető lépcsővel. Megfigyelte korábban is, hogy a lépcső dinamikája milyen jól használható, hogy idomul a test hozzá, a farizmok enyhén megfeszülnek, kidomborodnak, a csípő végponttól végpontig közlekedik. Ha kellően magasan tartja a súlypontját, felszegi a fejét, arra a képzeletbeli zsinórra gondol, ami a gerincet valahonnan az égből rángatja, na, és ezen hagyja magát lógni, akkor a lépcsőn járva különösen ellenállhatatlan az ő segge is.

Mintegy előzékenységnek is tűnhetett, ahogy ez a művészlélek felfelé mutatott, ezért ő előrement. Egy fok, két fok, három fok… Figyelt a testére, mert tudta, hogy nézik, már volt benne némi alkohol, de a feladat érdekében tökéletesen össze tudta szedni az egyensúlyát. Túlságosan meg sem lepődött, amikor érezte a tenyeret a fenekén, nem markolt bele, de nem is csak tessékelte, jól érezhető simítás volt, mint ahogy egy macska fejét simogatná ő is elmenőben (ezt a mozdulatot meg kell jegyezni a későbbiekre gondolta, van benne valami kicsit ijesztő könnyedség, a magabiztos vagy a részeg, de kulturált férfiak mondjuk így csinálják, még csak nem is tűnt bunkónak, vagy merésznek, természetes volt mondhatni). Nem lepődött meg ugyan, de nem is volt biztos benne, hogy mikor jön el végre az a pillanat, amikor ez a nehézkes, bamba széplélek átlendül a holtponton, és végre észreveszi, hogy neki ma dolga van. Megfordult és halvány, de határozott megrovással mondta, hogy „Na”, de már előkészült a mosoly, csak arra kellett vigyáznia, hogy ne a győzelmes, a csapdaállító mosoly jelenjen meg, hanem az a vonzó, örömteli, az a biztató, hiszen már előre eltervezte, minek kell történnie, de az oda vezető út, nem volt egyértelmű, ezért nem is volt rossz játék. 

A lépcső, és még inkább a ringás már ismert tények számára, nem úgy mint a gólyatáborban, amikor táncoltak, és alig esett le neki, hogy milyen hatalom van a testében, jutott eszébe. Használni kell a színésznek a teste adottságait, meg a tereptárgyakat.

Aztán eszébe jutott az a másik lépcső, az a szűkebb a Vas utcában, nincs külön lépcsőháza az épület hátuljában megy fel, és falakon ott lógnak a színészosztályok képei, a mindenkoriaké, nemsokára ebbe az épületbe kell mennie. Ezt a lépcsőt kell végül is megmásznia.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s