Ondjaki novellája

Viktor bácsikám úszómedencéje 

Megjelent az Apokrif 2015/4 számában, az angolai irodalmat bemutató blokk részeként

Amikor Viktor bácsikám megérkezett Benguelából, még a suliból is meglógtunk volna, csak hogy kimehessünk elé a belföldi reptérre. A baj csak az volt, hogy a bácsikám mindig iskolaidőben érkezett, anyám meg nem hagyta, hogy bármelyikünk is hiányozzon az órákról. 

Szóval végül otthon, ebédidőben találkozhattunk Viktor bácsikámmal. A mosolyát és a zuhataghoz, mennydörgéshez hasonló nevetését nem is lehet szavakkal leírni. Valahányszor megláttuk, ha csak felnevetett, mi is röhögni kezdtünk, vidámak lettünk, nem is tudtuk, miért. Ő meg azonnal hozzáfogott valamelyik benguelai varázslatához. 

– Na, ilyet biztos nem láttok itt Luandában! – nyitotta ki a bőröndjét, ahonnan cukorkák, csokoládék és egyéb gyerekbűvölő ajándékok kerültek elő, meg egy pakli mágikus tarot-kártya, amiből hol felbukkant, hol eltűnt a gazdagság szimbóluma, az Érmék Ásza, plusz néhány nyomott mintás póló, amilyeneket itt „mi Luandában” biztos nem hordunk. 

Este hagytuk, hogy megvacsorázzon és elkortyolja teáját, amit evés után szokott meginni. Aztán én és az unokatesóim meg még néhány barátom az utcából kiültünk a teraszra, és csak vártunk Viktor bácsikámra. Mert Viktor bácsikám tele volt benguelai sztorikkal. És az is igaz, hogy mi itt Luandában nem láttunk még ilyen színházi előadást, ahol csak egy ember beszélt, és csupán a képzelőerő hatott, és ahol tök sötét volt, és rajtunk kívül csak néhány szúnyog ült a nézőtéren. 

Én már mondtam Brunónak, Tibasnak és Jikának, a srácoknak az utcában, hogy a bácsikám nagyon jól tud mesélni. A legizgalmasabban arról a medencéről sztorizott, ami állítólag ott van náluk, Benguelában, de még soha senki egyetlen fotót sem látott róla: 

– Ti itt Luandában el sem tudjátok képzelni, járkáltok itt, és isszátok a Tang üdítőt. 

Harsányan kacagott, mi is vele nevettünk, mintha a meleg esti levegőben ezernyi csiklandás fröccsent volna szét. 

– Van ott egy hatalmas medencénk! – Hatásszünetet tartott, mi pedig szájtátva próbáltuk elképzelni azt az óriási medencét. 

– Ráadásul nem is vízzel töltjük meg azt a medencét! Ránéztem Tibasra, aztán Jikára: – Ugye, mondtam?

Viktor bácsikám sejtelmes hangon folytatta:

– Ti, akik csak a Tang üdítőt szlopáljátok, el sem tudjátok  képzelni… a mi medencénk Coca-Colával van színültig tele! Elbűvölve ültünk ott: láttam, hogy a szemekből olyan fényesség árad, ami még a sötétséget is eloszlatta a verandán, és akár a szúnyogokat is elriasztotta volna. Tátva maradt szánkból szinte kicsordult a nyál, néhányan felnevettek, aztán egyszerre mindenki harsányan kacagni kezdett Viktor bácsikámmal együtt, és tapsoltunk, egészen addig, amíg anyám ki nem jött, hogy megnézze, mi folyik itt.

A többiek most már nem is engem kérdeztek, hanem egyenesen Viktor bácsikámnak szegezték a kérdéseket, mindent tudni akartak a medencéről, és kérdezgették, hogy mikor mehetnek majd el hozzá. 

– Egyszer mindenki eljön majd – nevetett Viktor bácsikám, rám nézett és kacsintott. – Jön majd értetek egy repülő, és elviszi az egész bandát Luandából, hozzatok fürdőruhát, mert ott mindenki belemerül a Coca-Cola-medencébe. Mi ott nem ezt a Tang-vackot isszuk. 

– Viktor! Ne tömd a gyerekek fejét ezekkel a butaságokkal! – lépett anyám a teraszra. 

De Viktor bácsikám csak kacsintott egyet, és még lelkesebben folytatta: 

– Nincs szó butaságról, az egész utca mehet Benguelába, a Coca-Cola-medencénkbe! A medence minden sarka rágóból és csokiból készült!

Megint tapsoltunk, aztán egyszerre csöndben maradtunk, ahogy elképzeltük azt a rengeteg édességet. 

– Az ugródeszka epres nyalókából van, a zuhanyrózsákból Fanta ömlik, és ha egy gombot megnyomsz, akár Sprite is jöhet belőle. – Nézett anyámra, huncut szeme egészen összeszűkült a sok nevetéstől, mi meg tovább tapsikoltunk, aztán kimentünk. 

Amikor újra beléptem a házba, fölmentem, hogy jó éjszakát kívánjak mindenkinek. Elmentem Viktor bácsikám szobája mellett, csak egy gyertya fénye világított nála. 

– Bácsikám, egy nap tényleg láthatjuk majd a Coca-Cola- medencét? 

A szája elé tette az ujját, jelezve, hogy kicsit hangos vagyok. 

– A legjobbat még el se mondtam! A repülőn, amivel elviszlek titeket, minden étel csokiból lesz, hozzá kacskaringós szívószálakkal. És ott Benguelában még az utcán is cukorkák vannak, csak le kell nyúlnod érte. – És kacagott még akkor is, amikor elfújta a gyertyát. Mind a mai napig azon gondolkozom, honnan gyűjtött magába benguelai Viktor bácsikám annyi nevetést, hogy egyre csak kacaghasson, és miért nem félt, hogy egyszer majd elfogy belőle a nevetés.

Lefeküdtem, nehogy anyám rajtakapjon, hogy ilyen későn még mindig beszélgetek. Sötét szobámban fekve szinte láttam, hogy a mennyezeten homályosan csillanó vízcsepp és gázzal teli buborékok jelennek meg, amik végigcsiklandozzák az egész testet. Ezen az éjjelen arra gondoltam, hogy Viktor bácsikám azért lehet olyan vidám, és azért van tele annyi varázslattal, mert Benguelában él, és nekik ott Coca-Cola-medencéjük van tele rágóval és csokival. És akkor a mennyezeten láttam, ahogy megremeg a teste, és könnyek szöknek a szemébe a sok-sok nevetéstől. 

Szép volt: úgy aludtam el Luandában, hogy egész éjjel Benguelával álmodtam. 

Borbáth Péter fordítása 

Ondjaki 1977. július 5-én született, szintén Luandában. Az angolai irodalom egyik legfiatalabb ismert és elismert szerzője. Szülővárosában és Lisszabonban tanult szociológiát, doktori tanulmányait Olaszországban és az Egyesült Államokban végezte. Irodalmi munkáját több díjjal is elismerték (köztük a José Saramago-díjjal 2013-ban, amely a legrangosabb, portugál nyelven írt műnek évente ítélt irodalmi díj), és több nyelvre fordították köteteit (egyebek közt francia, angol, olasz, német, spanyol és kínai). Szövegeit erős szóbeliség jellemzi, de eltérve a többi meghatározó szerzőtől, egy fiatalabb, a polgárháború után felnövő generáció kérdéseit mutatja be. Az Apokrifban A piscinadotio Víctor című novelláját olvashatják magyar fordításban. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s