Évzáró körkérdés: Vajna Ádám válaszol

A 2017-es év végéhez közeledve költőket, prózaírókat és kritikusokat kérdeztünk az év legfontosabb műveiről.

Vajna Ádám
Vajna Ádám

Melyek szerinted 2017 legjobb magyar szépirodalmi művei?

Nem könnyű. Tolnai Ottót képtelen vagyok megunni, pedig tökéletesen tudom, hogy meg lehetne. Ráadásul hallottam, hogyan olvassa fel a Müpában a címadó verset. Katarzis.

Szijj Ferenc Növényolimpiáját említeném még mindenképp. Nagyon jó volt benne elveszni, nagyon jó volt egy olyan regényt olvasni, ami kézen fog, beránt a dzsungelbe, majd végigrohan veled rajta, és csak mikor kiérsz belőle, jössz rá, hogy útközben még le is nyeltél vagy egy tucat bogarat. Arról nem is beszélve, hogy micsoda humor!

 

Mely világirodalmi műveket szeretted a legjobban 2017-ben?

Bár idén már a második kötet jelent meg magyarul, és én még csak most jutottam el az elsőig, ráadásul azt is eredeti nyelven olvastam, szóval valójában már 8 éves lemaradásban vagyok, de életem eddig egyik legmeghatározóbb olvasmányélménye Karl Ove Knausgård Harcom című regénye. Hogy én miért élvezem harminc oldalon keresztül olvasni, hogyan szervezi meg egy norvég kertvárosi fiatal a végtelenül átlagos szilveszterét, vagy hogy ugyanez az ember 20 évvel később hogyan viszi óvodába a gyerekeit, arról fogalmam sincs, de biztosan nem nyugszom, amíg ki nem derítem. Addig pedig csak szimplán élvezem az olvasást.

Annak is örülök, hogy idén belefutottam a román költő Nora Iuga nagyon tömör, nagyon erős verseibe André Feri fordításában. Szeretek rádöbbenni, hogy mi zajlik körülöttünk az irodalomban, és jó látni, hogy ilyesmik zajlanak.

 

Voltak-e olyan irodalomtudományos vagy kritikai kötetek, melyeket szívesen olvastál idén?

Ezzel is le leszek maradva, mert már kétéves könyv, de mentségemre szóljon, hogy csak idén jutottam hozzá: Jonathan Culler Theory of the Lyric-je. Szerintem még azoknak is érdemes belenézniük, akik mondjuk nem épp kortárs norvég költőkből írnak szakdolgozatot, hanem csak úgy érdeklődnek a költészet iránt. Nagyon jól összefoglalva nagyon sok minden benne van, amit tök jó tudni a versről. Mint olyanról.

 

Mely irodalmi rendezvényeket szeretted a legjobban 2017-ben?

Idén végre eljutottam JAK-táborba, és el is döntöttem, hogy innentől sokkal többet fogok járni irodalmi táborokba. Illetve most decemberben (újra)indult a Késelés villával a Nyitott Műhelyben, és bár ez igazából már a jövőre tartozik, van egy olyan sejtésem, hogy ebből még egy nagyon izgalmas (és remélhetőleg sokáig tartó) sorozat lesz.

 

Milyen folyóiratokat olvastál szívesen idén?

Amit igazán csak idén kezdtem el követni az a szem. Nagyon remek dolognak tartom, hogy van egy olyan magyar nyelvű fórum, ahol egyszerre olvashatok az ökokritikáról, az államszocializmusról és a Bibliáról, de van kortárs finn irodalom és Slavoj Žižek is. Hiánypótló.

És hát természetesen ott vannak azok a folyóiratok, ahol a legtöbb új hang van, mint mondjuk az Apokrif, a Műút vagy – nem bírom ki, hogy ne beszéljek haza egy kicsit – a Hévíz.

 

Melyik apokrifos publikáció volt a kedvenced idén?

Márton László regényrészlete a második számból. De ha nem lennék benne, és ezzel nem válna unfairré a dolog, akkor igazából az egész első számot mondanám. Tetszett ez, hogy ennyi ember egy helyen.

 

Mely 2018-ra tervezett könyveknek várod a megjelenését?

Nem tudom pontosan, hogy kiknek fognak könyvei megjelenni, pedig valószínűleg nagyon sok mindent várnék, de ami tudtommal biztos, és mindenképp kíváncsi vagyok rá az Fehér Renátó új kötete. Illetve múltkor a Hévíz-esten Kemény István elejtett egy olyan félmondatot, hogy le kellett adnia a munkacímet egy új kötethez, szóval remélem, az is minél hamarabb jönni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s