Júliusban újra zsizseg a Mogyoró-hegy, jön a FISZ nyári tábora (programajánló)

FISZ_programplakat.jpg

Bán Zsófia, Nádas Péter, Németh Gábor és Szálinger Balázs az idei tábor vendégei

A Fiatal Írók Szövetsége 2017. július 19. és 23. között immáron hatodik alkalommal rendezi meg nyári táborát. A dinamikusan fejlődő FISZ tábor idén rekord sebességgel betelt, köszönhetően a nívós szakmai programoknak, kiváló vendégeknek és nem utolsósorban a remek hangulatnak.

Idén is illusztris vendégek érkeznek a tábor esti nagybeszélgetéseire; Bán Zsófiát, Nádas Pétert, Németh Gábort és Szálinger Balázst hallgathatják meg a táborlakók. Erre az évre négyféle műhelyét is bővítette a FISZ, a prózaműhelyeket Szabó Róbert Csaba és Péterfy Gergely vezeti majd, a líraműhelyeket pedig Kukorelly Endre és Schein Gábor viszi. A nagy érdeklődésre tekintettel idén is lesz két kritikaműhely Károlyi Csaba és Szirák Péter vezetésével, az idei műfordítóműhelyt pedig Nádasdy Ádám mentorálja.

A tábor reggeli proszemináriumai a legjobb ébredést segítő programok a kávé mellé, idén Bevezetés a szépirodalomba címmel olyan témák kerülnek majd elő, mint írószervetek, publikációs lehetőségek, szerkesztőkkel és kiadókkal való kommunikáció, önmenedzselés és sajtó, avagy hogyan legyünk világhírű írók, Décsy Eszter, kabai lóránt, Kollár Árpád, Mészáros Márton és Pál Vanda tolmácsolásában.

A tábor esti programsávja már a kötetlenebb irodalmi beszélgetéseké és bemutatóké. A szervezők a frissen megjelent FISZ-elsőkötetesektől válogatnak a Kritikustusákhoz, de a szerkesztők bemutatják a Horizontok világirodalmi sorozat legújabb köteteit is. A filmes kerekasztal-beszélgetésben posztszocialista és interetnikus témák kerülnek elő Szőcs Petra — a Cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatott — A kivégzés című, valamint Visky Ábel — a Filmalap Inkubátor Programjának döntősei közé választott — Romanian Sunrise című filmjén keresztül. A filmeket le is vetítik, illetve ott lesznek maguk az alkotók is, akiket Sepsi László író, filmkritikus kérdez majd. A Gasztrobemutatón a Szépirodalmi Figyelő tematikus „Balkán” számát bográcsos gulyásfőzéssel összekötve mutatják be, melyhez a kísérőzenét Bakos Árpád, a vajdasági és magyar zenei élet enigmatikus egyénisége szolgáltatja. A program celebrálásáért és az autentikus marhagulyásért a szerkesztők és szerzők (Vincze Ferenc, Vass Norbert, Pápay György) mellett Mucha Attila felel.

Külföldi vendégekben idén sem lesz hiány, a francia és skót műhelyekre érkezik Dominique Meens költő, író és fordító, akinek 20 önálló kötete jelent meg, és számos díjat tudhat magáénak, illetve Franck Fontaine is, aki a francia—magyar kétnyelvű Hex irodalmi folyóirat alapítója és szerkesztője. Velük Szabó Marcell és Mezei Gábor fog műhelyezni, tolmácsol Németh Réka a Francia Intézetből. A táborban köszönthetjük Juana Adcock Skóciában élő, mexikói származású költőt és műfordítót, aki első, Manca című kötetében a mexikói közélet legfontosabb kérdéseit és problémáit járta körül. Szintén a skót fordítói workshopot erősíti Jennifer Williams, akinek költészetében nagy hangsúly esik a nyelvek, nézőpontok és kultúrák különbségeire, valamint hasonlóságaira, és aki gyakran dolgozik koprodukcióban zenészekkel, vizuális művészekkel, táncosokkal és színházi művészekkel. A skót műhelyen velük dolgozik Ferencz Mónika és Hyross Ferenc.

A későn fekvőknek minden este a FISZ rezidens all star DJ-i prezentálják a talpalávalót; Fehér Renátó, Hyross Ferenc, Smid Róbert, Szekeres Nikoletta, Szőllőssy Balázs és Urbán Bálint keveri a zenéket. A programokat idén is a műhelyesek felolvasása zárja majd.

A tábor programjaira szeretettel hívjuk, és várjuk a sajtó képviselőit, az előzetes vagy utólagos tudósításokat előre is köszönjük!

További információ:

Décsy Eszter

telefon: +36 20 283 6005
e-mail: eszter.decsy@gmail.com
facebook
esemény

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s