Kézzel kötött verseink (beszámoló)

FÉL10 minifeszt – 10 éves a FÉLonline.hu, március 24. péntek, RS9 Színház

FÉL2

Braun Barna, Balázs Zoltán, Kiss András, Horváth Eszter, Katona Ágota

Kis zenei aláfestéssel kezdődik a második nap programsorozata az RS9 Színházban. Lassacskán gyűlik a közönség, köztük tegnaphoz képest új arcok is. Fogynak a kézzel kötött antológia számozott példányai is, hiszen ezen az estén ez a darab a főszereplő, ezt igyekeznek bemutatni szerzői és szerkesztői.

Hasonlóan a csütörtökihez, Braun Barna szerkesztő, az antológia kiadója nyitja meg az estet, bemutatva a lapot egy egészen rövid történettel. (Ez egyébként visszatérő eleme lesz a beszélgetéseknek, bár nem tudni, miért. Egy tíz éve létező és alkotó közösségről, lapról van szó, magára vessen az, aki még nem ismeri!), és ismét elhangzik, hogy a lap jelenlétében és céljaiban a „közösségi” a kulcsszó. Egy már létező, az évek során összekovácsolódott baráti társaság működteti szabadidejét nem sajnálva, hobbiból, március 24-én pedig bemutatta ennek a munkának az esszenciáját, a FÉL10 antológiát.

A pénteki nap a líráról szólt, a kötet költői léptek színpadra. Négy etapban olvasott fel és beszélgetett 11 szerző, ami talán hosszú volt kicsit, de pörögtek az események, és a közönség is folyamatosan változóban volt, csak néhányan vettünk részt mindegyik részen.

Elsőként Barna kérdezett három régi motoros szerzőt, Kerber Balázst, Eleőd Hubát és Csombor Ritát. Balázzsal nyilván sok a közös emlékük, sárvári kortársakként és szerkesztőtársakként, Kerber ugyanis három évig volt a FÉLonline.hu versrovatának szerkesztője. Már a Kiültetés című online antológiában is szerepelt, amelyet a lap 5. születésnapjára adtak ki (és azóta sajnos elveszett egy szervercrach után). Idén fejezi be második kötetének anyagát, amelyet a számítógépes stratégiai játékok körül felvetett kérdések uralnak majd. Izgalmas téma: hogyan építhetünk fel egy világot teljesen a semmiből, végtelen számú lehetőséggel, a legkisebb részletre is kitérve. A kultúrát viszont csak halandzsaként képes felhasználni, mert a történelem, a fejlődés hiányzik egy ilyen világ mögül. Ezt a motívumot viszi végig érzékenyen a Conquest című ciklus, melyből négy verset hallhatott a közönség, hatodik darabja pedig az antológiában szerepel. Eleőd Huba kevésbé gyakori szereplő, Barna örömmel köszönti egy év után, hiszen legutóbb a Versaukción lépett fel FÉL-es szerzőként. Ami, nem mellesleg, élete első felolvasása volt. Ez egyáltalán nem látszik, teszem azt lámpaláz formájában, nagyon higgadtan mesél arról, hogy változó gyakorisággal ír, „gondolom, nem egyedi”, és vár a következő jobb időszakra, ezért sem publikált régóta. Kötetre még tudatosan nem gondol, bár a felolvasáson hallgatva is érezni, hogy erős képekkel dolgozik, tudatosan építgeti saját líráját. Az antológiában szereplő [Egyszer apával kimentünk a jégre] kicsit túlságosan archaizál, de a másik két felolvasott vers, mely az előző esten a Somnivore előadásában is helyet kapott, gyönyörű. Csombor Rita viszont szintén kötetben gondolkozik már, az első tervét adta be a FISZ-hez. Lanczkor Gábor, Szőllőssy Balázs és Csehy Zoltán nagyon sokat segítettek neki abban, hogy „egyre jobban gatyába rázhassa” a korpuszt. Saját bevallása szerint „grammatika fasiszta”, ezért is alakul ilyen lassan a kötete, rengeteget sakkozik a sorokban a nyelvtani szerkezetekkel, ez visszatükröződik a felolvasott versein is, például az antológiában szereplő Egyenetlenségeken is.

FÉL

Kis szünet következik, ami alatt teljesen megtelik a nézőtér: Orbán Krisztina, Seres Lili Hanna és Filó Mariann felolvasása következik. Mint mindenki, Krisztina is az antológiában szereplő szövege felolvasásával kezd, ám mindjárt kettővel: egy klasszikus forma (Mikor először találkoztunk, te sírtál és én mosolyogtam) mellett prózaverset (Így ízlik a felnőttkor?) is publikált. Az Eötvös Collegiumban hallgatott először FÉL-felolvasást, azóta szerzőjük költőként, íróként, kritikusként és svédből is fordít verseket. Seres Lilit kivételesen nem kérdezik arról, hogyan került a FÉL közelébe, JAK- és FISZ-tagsága most a legnagyobb élményei, amiket régóta szeretett volna meglépni. Prózával indult, most épp költőként kezd befutni, de drámával is foglalkozik, amely műnemben szerinte a legjobb a lehetőség a karakterépítésre (jelenleg a gyakorikerdesek.hu oldal alapján ír drámát). Lili manapság már az első kötetet fontolgatja, Hideg, Réseidről és Víz című versei meggyőzik a közönséget, hogy érdemes is a fontolásra. Filó Mariann Nyarak című versének két etűdje szerepel az antológiában, és nyitja meg felolvasását. A vers központi motívumai egy kapcsolat problémái, nehézségei, talán ez a felolvasás szervezőereje, mert mindhárom költőnél sok sor forog ekörül. Mariann a Deákpoézissel kezdte pályafutását, tehát inkább Műút-felfedezett, jelenleg a nagy sikerű Nőtérfél című rovat egyik szerzője, amire állítása szerint nehezen vette rá magát, hogy egyáltalán elfogadja a felkérést (ez szintén egy visszatérő elem, a pályakezdők küzdelmei, legyen az bármivel: nemírás, lehetőség megragadása vagy csak simán felolvasás).

Kis szünet, kis közönségcsere, és már színpadon is három újabb fellépő: Balázs Zoltán és Braun Barna nagy örömmel köszöntik egymást, Zoli is szinte a kezdetektől a FÉL életének része, 100 estből 50-en valószínűleg részt vett. Neki a publikálás most a nehézség, a bölcsész szakmától kicsit eltávolodva nehezebb időt és energiát találni az írásra, A Fővám tér és A város kapuja című szövegei viszont már egy nagyobb, prózai munka felé mutatnak. Kiss András a következő, újabb FÉL-es első publikáló, és eddig máshol nem is nagyon próbálkozott. Bár pszichológia szakos, igyekszik a kortárs irodalmi viszonyokkal tisztába kerülni, önmagát képezni folyóiratokból. Áfra János és Závada Péter számára a követendő példák ma, és ennyire pályakezdőhöz képest feszesen szerkesztett versekkel, mint például a Kérdés nélküli, Különös véletlen és Kérdés. Szintén FÉL-es első publikáló Horváth Eszter, aki az antológia nyitó versét, a Magyarázat a betegség számára című verset publikálta. Katona Ágota szerkesztő szerint azért ez a nyitó kép, mert mai fiatalság pontos metszetét adja, a szerző számára viszont az az olvasat kedves, ahol egy betegség hosszú leküzdésének egy fázisa jelenik meg. Ilyen tematikájú ciklussal foglalkozik most leginkább Eszter, melyből még két darabot, az Anyaságot és a Költözést is megosztotta a hallgatósággal.

És így érkeztünk az utolsó etaphoz: Szabó Rózsára és Csillik Kristófra hárult a megtisztelő feladat, hogy lezárják a bemutatás sorát. Mindketten kreatív írás minorosok az ELTE Bölcsészettudományi karán, innen ismerik is egymást, és Rózsa állítása szerint így ismerte meg a FÉL-t is, amikor Kristóf egy publikációját mutogatta neki az oldalon óra előtt. A Csillagszállóban, az ÚjNautilus-on és az Irodalmi Szemlében is megjelentek már írásai, és egy amatőr csoport tagjaként színjátszással is foglalkozik. A középkori irodalom foglalkoztatta leginkább az egyetemen, de ennek hatása semmiben sem látszódik szerinte a versein, pályakezdőként nehéz hatásokról és motívumokról beszélni a saját szövegeivel kapcsolatban. Kristófot pedig már az Apokrif-olvasók is ismerhetik, idei könyves pályázatunk győzteseként, de a FÉL-esteket látogatók is, hiszen nemrég tartotta első önálló szerzői estjét, ahol sajátos stand uppal szórakoztatta az érdeklődőket. A felolvasott versein kívül most is őszintén és szenvtelenül kezdett mesélni magáról, legújabb teremtett démonairól, a hamarosan megjelenő kötetéről, a Hüllők időszakáról, és még Orbán János Dénesről is. Bár ebből sajnos nem fog újabb irodalmi vitafolyam indulni, Kristóf több idézetet is hozott OJD-től a tabutémák döntögetése kapcsán, és csak egy kérdése lenne: mi az az egy szó vagy téma, amit OJD annyira szeretne, de nem szabad neki kimondani?!

Gál Soma

A fotókat Braun Barna bocsátotta a rendelkezésünkre.
Fotós: Kristóf Levente

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s