Feketemosó: Miklós herceg

feketemoso-kisebb

Hogy mi történt a felnövés és Sealand között, arra nem emlékszik. Elütötték, amikor egy éjszaka kivilágítatlanul indult szagosmügét szedni. Azt hitte hallucinogén. Nem akarta, hogy elkapják a rendőrök. – Vajna Ádám írja az Apokrif naplóját.

Miklós herceg kilép az ajtón és ránéz a tengerre. Vasszag. De, gondolja rögtön, cserébe tenger. Gondolja azt is még, hogy haza. De ennyi elég lesz mára a gondolkodásból, gondolja. A kávé meg közben lefő.

A szigeten ketten vannak, Miklós herceg és János. János nem herceg. A sziget egy vasplatform. János még csak nem is báró, mert sohasem volt 29,99 fontja megvenni a http://www.sealandgov.org oldalon a bárói címet. Pedig a házhozszállítást megspórolhatná. János boldog, hogy egy királynak dolgozhat. Vagy hercegnek, az úgy már úgyis mindegy. Ez az írás Jánosról fog szólni.

János 1960. szeptember 2-án látta meg a napvilágot egy essexi kis farmon. János árvaként nőtt fel, testvérével Jánossal. Könnyű volt őket megkülönböztetni, mert Jánosnak szőke haja és kék szeme volt, Jánosnak viszont barna haja és kék szeme. János ötvenévesen került Sealandre, egy sárga műanyag táska volt nála (tartalma nem érdekes), és egy piros sapka. Hogy mi történt a felnövés és Sealand között, arra nem emlékszik. Elütötték, amikor egy éjszaka kivilágítatlanul indult szagosmügét szedni. Azt hitte hallucinogén. Nem akarta, hogy elkapják a rendőrök.

A szagosmüge négyélű, sima, zöldes szárán minden csomónál kettő tojásdad alakú, kocsánytalan levél helyezkedik el átellenesen, négy-hat a levelekkel azonos méretű pálhalevéllel együtt. Fehér virágai a szár végén sátorozó bogernyőt alkotnak. Apró, gömb alakú iker kaszattermését horgas szőrök borítják.

A szagosmüge nem terem meg a sealandi vasbetonon. Nincs kísértés. János felhúzza a gumicsónakot a tengerről, és boldog.

Miklós herceg belép az ajtón és szétnéz a szobában. Kávéillat. Tölt a riporternek. Milyen érzés, hogy saját országa van, kérdezi a riporter. Elég király, válaszolja Miklós herceg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s