Feketemosó: a balanszról

feketemoso-kisebbez most arról fog szólni, hogy miért nincs csak egy minimális balansz. csak egy kicsi. oké, ne legen túl magas. de ennyire mély? miért nem közelíthetünk felfelé, és miért kell állandóan úgy ugrálni, hogy fent beverem a fejem, lent meg seggre esek. – Barna Péter írja az Apokrif naplóját.

próbálom tartani, de mintha nem csak rajtam múlna. nem úgy. hanem akkor is, amikor úgy hiszem, hogy tényleg csak rajtam múlik. mintha akkor is lenne valami, ami egyáltalán nem azt akarja, amit én. oké, legyen, csak akkor mondjon jobbat. nem teszi, még csak véletlenül sem. bár lehet szórakoztató nézni. néha még nekem is, nem hogy kívülről. talán még néha én is nevethetnék.

egyébként semmi sincsen balanszban. lehet épp ez a balansz. hogy valaki jól, mások meg rosszul, és akkor ez adja ki a viszonylagos egyensúlyt, csak vigyázni kell, nehogy túlmenjen az egyik irányba. akár egy életen belül is. nem hiába nem foghat a macska egyszerre kint is meg bent is egeret. borulna az egyensúly.

vagy ott volt például az a jelenet. hogy van egy csomó környezetvédő, erre meg az a srác. vártam, hátha lehajol érte és felveszi. nem tette. mondjuk én sem, de csak azért, mert jött a busz. egy kukás volt. leugrott, felkapta a kukát, kiborította, de kiesett egy doboz. simán észrevette, de úgy tett, mintha nem. szurkoltam, tiszta szívből szurkoltam, hogy vegye fel. nem tette. felszállt és el is tűnt a ködben. valószínűleg hamarabb elfelejtette, mint én. olyan lehet az neki, mint nekem egy elírás. a különbség, hogy én kijavítom. ettől persze még nem feltétlenül vagyok jobb. ha ő nem üríti ki a szemetet, az gáz, de ha én elütök valamit, azt még el lehet olvasni. már ha olvassák.

szóval ez a kettő biztos balanszba hozza egymást. mármint ő meg a környezetvédők. vagy az angol srác a buszon, akivel jól elbeszélgettem. az jó tapasztalat volt. ellentéte az előbbinek. az én elütéseimet is biztos balaszba hozza valaki. talán azzal, hogy nem üt el. hogy kijavít valamit, vagy átírja, hogy jobb legyen. vagy legalább azzal, hogy jól olvassa, ami oda van írva.

szóval szurkoltam nagyon, de mivel ez sem jött be, kezdem azt hinni, hogy az én szurkolásommal van a baj. csomó mindennek szurkolok, de tényleg, úgy szívből. és mégsem történik semmi változás. például annak is szurkolok, hogy ne legyen ez a libikóka. de mi mondjuk úgy hívjuk, hogy lipityóka. szóval hogy ez ne legyen, de van, és mindig van, és ettől már úgy érzem, hogy van az a vonal a fejemben.

hogy van egy terület, amikor még felfogom, de aztán már nem. és nincs átmenet. ez a legrosszabb, hogy semmi átmenet nincs, én meg csak állok, és szurkolok, megint. ennek is szurkolok. talán éppen ezért mi következik ebből? hát persze hogy az, hogy átlépek a megértésből a meg nem értésbe. és akkor már képszakadás van. arról azonban már nem is tudok írni, mert nem értem. abba is hagyom ezt a szálat, mert akkor már csak ez van:

azon gondolkodom, hogy használt telefont nem olyan-e venni, mint hűtlennek lenni. hogy máséval csinálom ugyanazt. bár ez is a balanszról szól. valaki továbbadja, egy másik meg használja, hogy ne legyen parlagon. így azért van, amiért készült. mindegy is, valószínűleg ez már sok mindenkit nem érdekel. remélem azért a többi igen. és akkor balanszba jönne az, hogy írtam.

az irodalomtudományban, filozófiában, szemiotikában, vagy úgy általában véve az irodalomban most felborult a balansz. meghalt Umberto Eco. többek közt a Nyitott mű szerzője. hogy örültem neki, amikor megvettem magamnak az egyetemi könyvesboltban. egy sikeres vizsgaidőszak után az volt az ajándékom magam számára. jó fej voltam. nagy lendülettel és lelkesedéssel olvastam, még úgy is, hogy nem mindig értettem. jó visszagondolni rá. nyugodjon békében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s