Betévedni egy üvegházba (beszámoló)

Téli fák ‒ kortárs verses est az Advent Budapesten fesztiválon, Városháza park, 2014. 12. 15.

télifák_3Az Advent Budapesten téli fesztivál keretein belül megrendezett Téli fák ‒ kortárs verses est december 15-én este hét órától zajlott a Városháza park üvegházában.  Mesterházy Fruzsina, Izsó Zita, Haraszti Ágnes, Molnár Illés, Dékány Dávid és Szöllősi Mátyás olvasták fel verseiket.

A fesztivál egy színes eseménysorozat; koncertekkel, táncos előadásokkal, gyerekprogramokkal és néhány irodalmi programmal várták a szervezők az odalátogatókat. Ezek remek lehetőséget nyújtottak arra, hogy a karácsonyi zűrzavartól elszakadjunk, és a vásárlás és rohanás mellett a kultúrára is időt szakítsunk. A könyv még mindig a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok között van, így az irodalmi események az ajándékozáshoz is ötletet adhattak.

Az estnek otthont adó karácsonyi vásár meghitté tette a felolvasást, az üvegházba belépve meleg hangulat és otthonos berendezés fogadta a nézőket. Kevés férőhelyes volt a sátor, de a nézőtér tele volt, és kintről a bátortalanabbak is figyelemmel kísérhették az eseményeket, így olyanokat is odavonzhatott az üvegház, akik nem feltétlenül az est miatt érkeztek. Ez nagy előnye volt a helyszínnek, hiszen az ilyen események célja a kortárs költészet bemutatása és egyben népszerűsítése is, ezt pedig nem csak az irodalom iránt érdeklődők körében kell megtenni.

téli fák_2

Az est villámkonferálással indult, Mesterházy Fruzsina bemutatta a felolvasókat, majd el is kezdődött a performansz. A hat költő felváltva olvasta fel egy-egy versét két blokkban. Mesterházy Fruzsina nyitotta a sort. Felolvasott versei A hadnagy érkezése és a Kirándulás voltak. Ez utóbbi egy mesékkel és csodákkal teli világot ábrázolt, ahol ezeket a mesés elemeket csak a lírai én láthatta. Szöllősi Mátyás mindkét hozott művét a készülő purgatórium című ciklusából választotta. Dékány Dávid első írásának, a Jetlagnek keretét egy fotó adta, amit turisták készítettek róla a reptéren. Második körben egy előző nap írt versét olvasta fel, amelynek még nem adott címet. Molnár Illés Vesperás korai sötétben, és Vaktérkép című szövegeivel kezdett. Harmadik versét, a Kétszikű hajnalt feleségének ajánlotta, aki ott ült a közönség soraiban. Ebben is különös, absztrakt képeket alkalmazott, úgymint „Hibás öntőformákból szivárog az álmunk” vagy „Az ég gömbjét a földhöz préselve egész éjjel szedtem neked a hajnalt.”. Izsó Zita Az első vacsora című keserű hangvételű versét olvasta fel, majd a Feloldozást, amelyben egy tengerpart képét írta le, ahová partra vetődve menekült meg a lírai én. Haraszti Ágnes első írása, a Teremtés egy lepkefogással indult, és a lepkét allegóriaként vitte végig, második szövegében pedig egy szarvas elejtését írta meg Üveg címmel.

télfiák_1

A blokkok között Kalapos Éva Veronika énekelt, akit Hermann Zoltán kísért gitáron. Többnyire szomorkás Udvaros Dorottya-feldolgozásokat hallhattunk, de meglepő módon egy vidám, kissé obszcén dalt is előadtak a fellépők. A dalok kiválasztása is tükrözte a versekben megjelenő változatosságot.

A Téli fák címből arra következtethettünk volna, hogy télies, karácsonyi versek fognak elhangozni, de nem ez volt igazán jellemző, inkább a téli fák lecsupaszodott képe adhatta az ihletet a költőknek a felolvasott művek kiválasztásához. Gyorsan, rendezetten haladtak az események az egész est folyamán. A résztvevők a versekre koncentráltak, nem volt bemutatkozás, beszélgetés, ez is egy eltérés volt az általános irodalmi estek szokásaihoz képest. A felváltva olvasás által a különböző írói világokat gyors egymásutánban fogadhatta be a néző. Látszólag egységes tematika nélkül, nagyon eltérő hangulatú és témájú versek hangoztak el, a költők mind sajátos, egyéni stílusú szövegeket hoztak. Ez nem jelentett problémát, sőt, változatossá tette a felolvasást, hiszen sokféle lehetőséget mutattak be a kortárs versalkotásra, így minden néző megtalálhatta a neki tetsző megközelítést.

Ható Fanni

Fotó: Proud:to:Shoot. Forrás: az Advent Budapesten hivatalos oldala.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s