Feketemosó: Gang-anzixok 7.

feketemoso-kisebbA köd ráereszkedett a házra. Bebújt a tűzfal repedésein, a málladozó keretek résein. Csendesen beszivárgott a bérház lakásaiba, ráült az alvástól ernyedt izmokra. Nyűgösen ébredt a ház, mint a beláthatatlan kanyarban a fényszórók, úgy pattantak föl a fények egymás után. December huszonötödike volt, a karácsony első igazi napja. – Murzsa Tímea írja az Apokrif naplóját.

A köd ráereszkedett a házra. Bebújt a tűzfal repedésein, a málladozó keretek résein. Csendesen beszivárgott a bérház lakásaiba, ráült az alvástól ernyedt izmokra. Nyűgösen ébredt a ház, mint a beláthatatlan kanyarban a fényszórók, úgy pattantak föl a fények egymás után. December huszonötödike volt, a karácsony első igazi napja. Néhány ablakon matrica díszelgett. Az egyik télapó-kép megadta magát a nedvességnek, feje kókadtan nézte a földet. Minden emeleten egy-egy fényfüzér világított, a színes fényektől és a ködtől az öreg bérház megszépült. A harmadikon egy kisfiú betűket rajzolt a párás ablakra, majd odanyomta az orrát az üvegre.

Én is akarok disznófejet! – vetődött mellé hátulról az öccse.

Délre elült a köd, átadta a helyét a hűvösnek és a frissen sült étel szagának. A ház élénk és zajos volt, korgott, mozgott, mint egy óriási gyomor. Ismeretlen arcok mászták meg a régi lépcsőket. A negyediken óvatosan kinyílt egy ajtó. Egy fej bújt ki belőle. Öreg, ráncos arc, hosszú, hátrakötött fehér hajjal. Szeme megakadt a forgatagon, de sietve vissza is húzódott. Karácsonykor mindig több a betörés – motyogta halkan, és kettőre zárta az ajtót. A biztonság kedvéért egy cirokseprűt is odatámasztott.

Vacsora tájt kopogtatás hallatszott. Az idős asszony megrémült, szíve hangosan kalapált. Megpróbált csendesen odalopózni az ajtóhoz, de csoszogása elárulta. Inkább a nappali ablaka felé vette az irányt. A szoba sötét volt, a párkányon egy műanyag adventi gyertyasor állt.  Annak a homályos fényénél próbálta kisilabizálni, ki áll a bejárat előtt.

Csak egy lábat látott, ami fázósan toporgott a kinti hidegben.

Ani néni! – szólt egy ismerős hang. Csak én vagyok, a szomszéd Kati. Hoztam egy kis húslevest, meg csirkét. Van kovászos uborka is. Én csináltam. Dicsérik! Tessék megkóstolni.

A néni megnyugszik.

Megyek már, aranyos! – kiáltja, de hangja még erőtlen, remeg az izgalomtól. Ajtót nyit.

Köszönöm, édeském. Ne haragudjon, csak tudja, ilyenkor olyan sok a betörő. Én meg egyedül vagyok…

Ani nénihez nem jön senki az ünnepekre?

Nem jönnek. Messze laknak. Meg a kicsi az asztmás, nem bírná az utat.

Kivel fog karácsonyozni akkor a néni?

Nem fogok én senkivel. Majd bekapcsolom a rádiót.

Nem lesz program ma az idősek otthonában? Szokott táncház lenni, ott jól érezné magát. Mindig sokan vannak, szoktam látni a hévről!

Nem való az nekem, aranyos. Nem szeretem ezeket az új zenéket. Meg nem is ismerem azokat az embereket. Jó lesz itt. Majd bekapcsolom a rádiót.

Közben megjelenik az ajtóban a szomszéd macskája.

Na, már megint itt a Cila. Mindig csavarogsz? – kérdezi a macskától Kati, de az már besurrant a néni ajtaján.

Szeret itt lenni. Mindig adok neki egy kis tejecskét. Meg egy kis kekszet.

Szeretné, ha itt maradna mára a Cila?

Ó, aranyom. Hát, maradjon, már ha úgy tetszik neki. El tudja ő dönteni.

A macska közben már letelepedett a szófára, elnyújtózva feküdt, dagasztotta a karfát.

Akkor maradjon csak itt. Holnap meg majd tessék becsöngetni, aztán beengedi valaki a Cilát… Ja, nem is, bocsánat. Holnap utazunk vidékre, a reggeli gyorssal. Nem tetszene addig vigyázni a macskára? Két napot leszünk csak. Áthoznék neki elegendő kaját, a kaparófáját meg az almot. Jól fog viselkedni, ígérem! Jó macska ez.

Tudom én azt. Mindig idefekszik a lábtörlőmre! Szeret itt lenni!

Eszik most, Ani néni? Mert ha nem, akkor berakom a hűtőbe az ételt.

De a néni már nem figyel. Leül a szófára, karjába veszi a macskát, cirógatja.

Rádiózni fogunk, jól van, kiscicám?

A szomszéd elmosolyodik, majd halkan kimegy, beteszi maga mögött az ajtót.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s