Flamenco Nuevo (programajánló)

Flamenco Nuevo

Flamenco Nuevo – Vers, latin dallamok, ének és tánc estje a Hadik Irodalmi Szalonban

A Hadik Irodalmi Szalon szezonzáró estje a flamenco, a latin szenvedély, a költészet, a tánc, az ének és a gitármuzsika csodálatos keveredéséről és egymásra hatásáról fog szólni. Április után ismét nemzetközi vendéget is köszönhetünk a Hadik Irodalmi Szalonban, ahol – egy művészetekben, kultúrában gazdag évad zárásaként – a zenéé, a művészeti kölcsönhatásoké, a magyar-spanyol tradícióké lesz a főszerep.

Keck Mária, a Madridban élő ének- és táncművész számos nemzetközi fellépése után Magyarországon is bemutatkozik: estünkön a flamenco személyes táncstílusának ízeivel, saját dalaival és egy rendkívüli magyar énekesnő, Tóth Evelin hangjával fonódik össze. Tóth Evelin több szálon kötődik az irodalomhoz: az est egyik fénypontjaként meghallgathatjuk kedvenc magyar szerzője, Szabó T. Anna verseire írt improvizatív dalait. Az est folyamán gitáron kísér a Madridban élő spanyol-argentín gitárvirtuóz Leandro Bianchi.

Vendégeink:

Keck Mária ének- és táncművészete az Andalúziából eredő flamenco-hagyományokból, a magyar népzenei gyökerekből és a hazai cigánymuzsikából táplálkozik. Ezen elemek egyvelegét messzemenőkig meghatározza az előadóművész személyisége, érett táncstílusa és sajátos dallamvilága. A spanyol fővárosban is népszerű művésznő előadását az érzelmi végletesség, a feltétlen őszinteség, a szigorú pontosság és a leheletfinom lágyság varázslatos egyvelege hatja át.

Tóth Evelin a klasszikus, a jazz és a különböző tradicionális énektechnikák (dél-indiai, afrikai, szefárd) párhuzamos tanulása során alakította ki saját stílusát. Számos lemeze közül kiemelkedik a Let him kiss me című 2010-es szólóalbuma, amelyet Hamid Drake, Dresch Mihály, Fassang László és Lantos Zoltán közreműködésével készített. Jelenleg második szólóalbumán dolgozik a Ravi Shankar tanítványával, Szalai Péterrel.

Szabó T. Anna költő, író, műfordító, a kortárs szépirodalom kiemelkedő alkotója. Kolozsvárott született, 1987-ben települt át családjával Magyarországra. A szombathelyi gimnáziumban ismerkedett meg író férjével, Dragomán Györggyel. Az ELTE magyar-angol szakán diplomázott, majd Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programon végezte doktori tanulmányait. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, első kötete 1995-ben jelent meg, A madárlépte hó címmel. Négy további könyv: Nehézkedés 1998, Fény 2002, Rögzített mozgás 2004, Elhagy, 2006, illetve számos gyermekvers-kötet szerzője. Díjai között van a Petőfi-díj (1996), a Soros-ösztöndíj (1997), a Déry-díj (2000), a Móricz Zsigmond ösztöndíj (2001) és a József Attila díj (2002).

Az estre a belépőjegy 1000 Ft, a belépés regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz@hotmail.com címen.

facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s