About-kategória: Sok a kérdés, kevés a válasz

Örömmel vegyes izgalommal jelentjük olvasóinknak, hogy új rovat indul az Apokrif Online-on. Az About-kategória zenei blog hozzánk költözött – hosszú távra. Barna Péter első bejegyzése olvasható alább.

Az About-kategória egy játszótér. Egy értelmező játszótere. Olyan rovat, ahol irodalom és zene határai elmosódnak, a zene szöveggé válik, a dallam pedig a papíron is értelmet nyer. Tévéből, rádióból, csapból folyó, fesztiválokon harsogó, otthon, pihenés közben morajló jól ismert dalok következnek. Az értelmezések megpróbálnak rámutatni arra, hogy miért is szeretjük őket, vagy ha ez idáig nem szerettük, miért is szerethetjük őket. Vajon mit akar nekünk mondani a Quimby című száma?

Quimby: Hó

Minek is kell ez a hó?
Aranyeső, halihó!
Madárdalos csicsergés
Mindenféle bizsergés.
Tavaszi rügyfakadás
az életben maradás.

Mire való ez a hó?
Nyáron nem kell takaró!
Levendula illatod
csalogatja a Napot.
Szalmaszagú szerelem
senkinek sem idegen.

Mi a francnak ez a hó?
Az ősz is már riogató.
Rozsdamarta levelek,
volt egyszer egy kikelet.
Volt egyszer egy repülés,
aztán elcsendesülés.

Nem ereszt el ez a tél
csak a képzeletem él.
Játszik velem az idő,
mint egy huncut szerető.
de a többi el nem mondható,
a számat betömi a hó.

Négy évszak, négy (kedély)állapot, négy kérdés a Quimbytől. És persze egy élet, az előzőek hasonlataival, metaforáival, szimbólumaival kifejezve. A lényeg, hogy mint ahogy általában, most se legyen kimondva nyíltan az, amiről az egész dal szól. Így is van ez rendjén, ezért szeretjük a Quimbyt, ezért tudunk gondolkodni a zenéjén. És ha az utóbbi időben hígult is valamelyest a felhozatala, azt továbbra sem mondhatjuk, hogy könnyen le lehet zárni számaikat. A kérdőjelek maradnak, mint ahogy maradnak a című dal esetében is. Minek is kell ez a hó?

Bár a beszélő fő kérdése egyre inkább radikalizálódva (Minek is, Mire való, Mi a francnak) az, hogy mi a funkciója a hónak, minket legfőképpen az érdekelhet, hogy milyen hóról van szó. Mert természetesen képletesen teszi fel a kérdéseket és ágyazza be a jelentést is a szövegkörnyezetbe. Sem a meteorológiai csapadék, sem az évszak nem lényeges itt, fontosabb viszont az élet forgandóságára, tökéletlenségére, esetlegességére való rámutatás. És annak a megnyugtató tudatosítása, hogy bizony, sosincs olyan, hogy egy állapot teljesen és maradéktalanul jó vagy rossz, boldog vagy szomorú, sikeres vagy sikertelen. Az arányok változnak, a lényeg nem: a kettősség mindig állandó. A visszatérő, felütésként funkcionáló kérdések mutatják: az ember alapvető személyiségjegye, hogy megkérdőjelez dolgokat, a nyilvánvalóra is rákérdez, vagy észre sem veszi azt. Mindig többet és jobbat akar, ugyanakkor sokkal könnyebb lenne a helyzete, ha elfogadná a nyáron is jelen lévő havat, a boldog időszakokba is becsúszó nehézségeket vagy a boldogtalanságban jelen lévő apró örömöket.

Hatalmas, mégis finoman érzékeltetett és megjelenített a kontraszt az első kettő és a harmadik-negyedik versszak világa között. Az egyik oldalon ott áll minden, ami szép és jó: madárdalos csicsergés, mindenféle bizsergés, tavaszi rügyfakadás, szalmaszagú szerelem. Ezzel szemben a másik oldalon rozsdamarta levelek, felemelkedés utáni csend áll. Önmagukban jelzik, a teljes egésznek mindannyian részei. A szöveg négy évszakot jelképező felépítettsége némi meglepetésre nem fordul vissza tavaszba, sőt. Némi borongós, baljósló zárást sugall az utolsó sor. A végkicsengés nem vidám és harmonikus, bármennyire is próbálja ezt a látszatot fenntartani a körítés. Minél több a kétkedés, annál több a kétség, minél nagyobb a tanácstalanság, annál nagyobb a tehetetlenség. És annál általánosabb a mindent ellepő hó, és annál gyakoribb a repülést követő elcsendesedés.

A dal a talányos befejezés ellenére nem okoz hiányérzetet, pláne negatív érzéseket. Ez nagyban köszönhető a sugárzó, érzékletes és érzékeny képeknek, a nyelvezetnek, és persze a zenének. A Quimby megalkotta az első számú karácsonyi dalát, mely elsőre megragad a fülekben, és melyet jelentéstől és mondanivalótól függetlenül énekelhet mindenki majd a fa alatt.

Barna Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s