Sci-fi instrumentum (programajánló)

A tudományos fantasztikus mint narratív keret jelenik meg a Labor Galéria következő, négy fiatal alkotót összefogó kamarakiállításán.

A kortárs művészeti szcénában mára már közhelynek számít az a transzformációs folyamat, amely egy jellemzően populáris kultúrához sorolt műfajt egy magas művészetként jegyzett médiumba emel át. Az ilyen markáns határvonalak már feloldódtak, mégis érdekes egy kiállítás erejéig nyomon követni, hogy válik a science fiction – a maga stilisztikai jegyeivel, témáival, megszokott fordulataival, sémáival – kortárs képzőművészeti alkotások gyújtópontjává. A tudományos fantasztikus modernkori mitológiája teremti meg azt a közös kulturális keretet, tudásbázist, amelyet az alkotók más-más módokon adaptálnak.

A felhasználás, kisajátítás indítékai különbözőek. Van, hogy a műfajra jellemző kísértetiesség installációvá merevedik, vagy az épp startolni készülő DIY űrhajó sajátos eredetéről mesél. Máskor a hétköznapi tapasztalat, a saját biográfia űrhajómaszkos portrésorozatban jelenik meg szarkasztikus humorral fűszerezve. Vagy a közelmúlt megértésének, ezen belül személyes viszonyok megfogalmazásának metaforikus eszközeként hasznosul. A sci-fi alapanyaggá válik, beszivárog, a művek beszédmódjának szervezője lesz.

Kiállítók: Icko Dávid, Szabó Ottó és az Apokrif 2012. nyári számában bemutatkozó festők: Bánfi Brigitta és Debreczeni Imre

Kurátor: Salamon Júlia

Megnyitó: 2013. november 12. (kedd) 20.00
A kiállítás látogatható: 2013. november 13–16.
(Előzetes egyeztetés alapján: labor@c3.hu)
Labor Galéria, 1053 Budapest, Képíró utca 6.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s