Tokaji Írótábor (programajánló)

FELHÍVÁS

41. Tokaji Írótábor 2013.

2013. augusztus 14-15-16. (szerda, csütörtök, péntek)

Eltiltva és elfelejtve – II.

A hallgatás és elhallgattatás évei a magyar irodalomban

1965 – 1990

A Tokaji Írótábor 40 éven át mindig a magyar szellemi élet nagy kihívásaira válaszolt, szorító közéleti kérdéseket vitatott meg. A 40. Tokaji Írótábor kuratóriuma tavaly a jubileumi tanácskozáshoz méltó témát tűzött napirendre: Eltiltva és elfelejtve – A hallgatás és elhallgattatás évei a magyar irodalomban.

Az idei Tokaji Írótáborban (a FISZ-szel közösen) bemutatkozik az Apokrif is.

2013. augusztus 14-én, szerdán, 21 órától a Rákóczi Kert teraszán FISZ-Apokrif est.

Felolvasók a FISZtől: Horváth Veronika, Korpa Tamás, Novák Zsüliet
Valamint az Apokriftól: Gál Soma, Palágyi László, Torma Mária

A felolvasás mellett az este folyamán a zenéről Palágyi László gondoskodik, egyszálgitárral.

Az esz házigazdája: Szentmártoni János

A tavalyi tanácskozás szakmai sikerére és eredményességére építve, valamint a korszak nagyságára való tekintettel az idei Tokaji Írótábor a megkezdett tematikát folytatja. A tavaly áttekintett 1945-65 közötti időszak után idén az 1965-90 közötti évtizedek történéseit vizsgáljuk. A kuratórium célja a megkezdett szakmai párbeszéd tovább szélesítése. Mivel egy irodalmi tábor csupán a kérdések fölvetésére, a teendők felvázolására hivatott – a szervezők bíznak abban, hogy a diskurzus a teljes irodalmi szakmában fog folytatódni.

Miképp alakult az 1956-ban szabadult alkotók és az 1956-os emigráció pályája? Hogyan történt az elhallgattatott nagy művészek és gondolkodók (pl. Hamvas Béla, Füst Milán, Kassák Lajos, Kodolányi János, Weöres Sándor, az Újhold alkotói) visszaszivárogtatása az irodalmi közéletbe? Milyen módon vívták szellemi védharcukat a folyóiratok, az írói közösségek; hogyan alakult a magyar neoavantgárd helyzete a határon innen és túl? Miként próbált lazítani a rendszer kötöttségén a 60-as évek végén induló új nemzedék, milyen hatással volt az ő fellépésük egyrészt az aczéli kultúrpolitikára, másrészt az őket befogadó irodalmi közegre (lásd: Lillafüredi írótalálkozó, Debreceni Irodalmi Napok, a FIJAK, aztán a JAK megalakulása stb.)? Milyen szerepe volt a Tokaji Írótábor első 17 évének az irodalom önvédelmi folyamatainak ösztönzésében?  Milyen lehetőségei voltak a szamizdat kultúra terjesztésének? Milyen hullámot indított el a Magyar Írószövetség emlékezetes 1986-os közgyűlése? – hogy csak néhány izgalmas témát említsünk az idei tematikából.

Nem kaphatunk valós képet az elmúlt évszázad magyar szellemi folyamatairól, ha a diktatúra évtizedei kártevéseinek sokféle módozatára nem derítünk közösen fényt. A folyamatosan visszavert kulturális szabadságharcok a hatalom erózióját is fokozták. Ennek a történetnek a fölvázolása, csomópontjainak a föltárása, folyamatának további árnyalása elengedhetetlen feltétel a huszadik század magyar irodalom- és szellemtörténetének elfogulatlan, objektív, sokszínű megrajzolásához.

A Tanácskozás helyszíne:

A Tokaji Ferenc Gimnázium, annak kollégiuma és kertje, a tokaji Paulai Ede Színház.

A hagyományok szerint a Tokaji Esték sorozatban alkotóműhelyek, folyóiratok bemutatkozása, felolvasó est és minőségi tokaji kóstolás várja a résztvevőket.

A táborba való jelentkezést levében a

H-3501 Miskolc, Pf / 375vagy a tokaji.irotabor@chello.hu címre várjuk 2013. július 13-ig.

A jelentkezési űrlap honlapunkon is elérhető.

www.tokajiirotabor.hu

Érdeklődni lehet a következő számokon:

06-46-359-923

(Külföldről való jelentkezéskor a 36-os előhívószám nem nélkülözhető)

06-20-453-48-90

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s