Egy halál margójára

Bruthalia fanzin, Málik Roland-szám és emlékest, 2013. április 16, Roham Bár.

A Bruthalia fanzin a 2011-ben – alig öt évvel első kötetének megjelenése után – külföldön tragikusan elhunyt Málik Roland emlékének szentelte legújabb számát, amely az „én már nem vagyok málik roland” címet viseli. A kiadványt április 16-án este fél nyolctól mutatták be a Roham bárban, a szerkesztő Nyilas Attila vezetésével, és számos egykori alkotótárs és tisztelő részvételével.

Rövid pályafutása ellenére Málik megbecsülést és kedveltséget vívott ki magának, amit nem csupán a – verseit honorárium nélkül közrebocsátó – tíz meghívott fölolvasó, hanem a szép számban összegyűlt közönség is bizonyított. Az est Mester Zsuzsa kisfilmjével kezdődött, amelynek első részében A halál margójára c. verset hallhattuk a szerző fölolvasásában, amelyet egy Málikról készült fénykép-összeállítás kísért, második részében pedig a 2007-es Kertek Alatt Fesztiválon készült videófelvétel volt látható.

A fölolvasások sorrendje nagyjából a lapszám elrendezést követte: a Málikot régebbről ismerők, kabai lóránt, Tétényi Csaba, Turányi Tamás és maga Nyilas Attila kezdték a sort, majd Zemlényi Attila, Szomorcsik Sz. Rozália, Terdik Roland, Horváth Előd Benjámin (aki az aktuális lapszámot Nyilassal együtt szerkesztette), Dukay Nagy Ádám és András László következett. A fölolvasók hol közeli barátként (mint Tétényi vagy kabai), hol cimboraként (mint druszája, Terdik), hol alig-ismert ismerősként, hol távolról tisztelt kollégaként (mint Horváth Előd) emlékeztek meg az elhunytról. A többség hosszabb-rövidebb verseket hozott, de Nyilas többek közt egy prózáját is fölolvasta. A szövegek közt egyaránt szerepelt külön erre az alkalomra készült; akadtak parafrázisok (mint Nyilas Egy halál margójára c. költeménye), de olyan is, amelyet még életében Máliknak címeztek (szintén Nyilastól az Infinitivus); sőt, András László két olyan szöveget hozott, amelyek, noha nem Málikról, Máliknak szóltak, de úgy érezte, illenek az alkalomhoz. A csöndes, visszafogottságukban hatásos, olykor humoros szövegek még azok számára is közel hozhatták az elhunyt költő alakját, akik személyesen nem, csupán művei által ismerték őt.

Ahogyan Nyilas Attila megfogalmazta: a gyászév letelt. A barátok és költőtársak ezúttal nem gyászolni gyűltek össze, hanem hogy beszélhessenek Málik Rolandról, és méltó módon emlékezhessenek meg róla. Az emlékezés pedig nem zárult le a mai estével: április 24-én az Odeonban az Írók és filmek sorozat keretében Ludmán Katalin és Nyilas fognak róla beszélgetni. Műveinek kiadására sem kell sokat várnunk: a tervezett emlékkönyv mellett nemsokára – Nyilas elmondása szerint egy-két héten belül – megjelenik majd Málik összegyűjtött prózáinak kötete. Addig is érdemes belelapozni a Bruthalia Málik-emlékszámába – nem utolsósorban azért, mert az eladott számokért kapott pénzből Málik édesanyját támogatják.

 

Evellei Kata

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s