Valahol a szivárvány alatt (színházkritika)

0 indexMeanwhile in Kansas; r. Radnai Márk; -011- Alkotócsoport, Bárka Színház. Premier: 2013. január 10.

Lehetetlen jó szájízzel, a tapasztalás – megismerés örömével elhagyni a Bárkát a -011- Alkotócsoport előadása után. Hiába próbálom értékelni a történetben szereplő fiatalok igyekezetét, a boldogságra, vágyra, „valami jobbra” irányuló örök kutatásukat, a következő percben saját naivitásom csap pofon, hiszen egyértelmű: „a tegnap már elmúlt, a jövő már megtörtént”.

A stáb saját kategóriákkal jelölte az előadás műfaját, melyeknek maradéktalanul eleget is tesznek abban a viszonylag gyorsan pörgő másfél órában. A színpadra állt anyag progresszív mind a látvány, mind a jelenetek sodrásának tekintetében. Óvodás korunk óta orrunk előtt fekszik Dorka története, aki otthonról elcsatangol, különböző kalandokba keveredik, és egy furcsa barátokra szert tevő kislánynál nem több – egy ideig. Ha mindezt a Radnai Márk rendező – Ivanyos Ambrus dramaturg által felkínált keretek között szemléljük, társulásunk a tudatmódosításhoz, a kokain, heroin, LSD, marihuána ill. a legkülönbözőbb ismeretlen szerek kipróbálása minket is messzire repíthet a hétköznapokból. Az előadás mindenképpen kiemelésre érdemes alkotóeleme a Cseh Renátó kiüresedett – kiürített élettér-díszletével milliméter pontosságig szimbiózisban élő háromdimenziós „fényfestés”, ami Bordos Zsolt munkája. A leglátványosabb 3D-etűd az LSD hatásmechanizmusát vázolja, a fogyasztó agyából kiindulva szórva szét a teljes térben a szinte hipnózisba kényszerítő geometriai formákat.

Jelenetkép, középen Király Dániel
Jelenetkép, középen Király Dániel

A fikció és dokumentarizmus szembenállásában nincs pillanat, melyben egyik vagy másik irányba húzna inkább a mérleg serpenyője. A társulat tudatosan használja valódi sorsok eseményeit, valódi beszélgetések pontos szakaszait, de az előadás szövegének patchwork-jellege utolsó pillanatig megtartott. Szinte magától értetődő egyértelműséggel épül egymásra az Óz, a csodák csodájának számos részlete, dalai, pl. a Madárijesztő, a Bádogember és az Oroszlán bemutatkozása és az idegen fiút orálisan kielégítő, még szájában az ejakulátummal beszélő kábítószerfüggő lány monológja ragaszkodásról, érzésekről, szexualitásról. Az előbb említett három, újonnan szerzett barát három különböző függőségi típusba tartozik, s annak különböző szakaszait éli éppen. A Madárijesztő (Tasnádi Bence) nyegleségére, észhiányának ellenére (vagy éppen ezért) is fennálló örök vidámságára a fű a magyarázat, fogyasztására pedig mindig van alkalom, „ha felcsap a víz szarás közben”, „ha nyit egy új kebabos a körúton” vagy „ha fáradtak és/vagy feszültek vagyunk”. A Bádogemberre (Klem Viktor) egy koszos nyilvános vécében talál rá Dorka, az orrára tapadt „rozsdából” ítélve jó ideje ülhet ott mozdulatlanul. Kokainfüggő lévén maradék meglévő érzése is tompa, közönséges, de elszántsága annál nagyobb, szívet kérni indul útra a lánnyal. Az Oroszlán (Király Dániel) egy vaskosabb LSD-trip után visszazuhan mindennapi szorongásába, bátorságra lenne szüksége, hogy elhagyva hőn szeretett kábítószerét szembe tudjon nézni az őt folyton kísértő gondolatokkal.

Totó - Kovács Ádám, Bádogember - Klem Viktor, Dorka - Bakonyi Alexa, Madárijesztő - Tasnádi Bence, Oroszlán - Király Dániel
TotóKovács Ádám, BádogemberKlem Viktor, DorkaBakonyi Alexa, MadárijesztőTasnádi Bence, OroszlánKirály Dániel

Ők csatlakoznak tehát Dorkához (Bakonyi Alexa) és Totóhoz (Kovács Ádám), akik nem nagyon válogatnak a szerek között, éppen azt használják, amire pénzük van. Dorkát egy kiadós heroinos hányás alkalmával látogatja meg fürdőjében a jó Északi Boszorkány (Borbély Alexandra), majd az elvonókúra lehetőségének felmerülésekor a rossz Nyugati Boszorkány (Pálos Hanna). Az eredeti mesei történet azonban a kábítószerek adta hazug élvezetek csábítása és megélése miatt vesz megmásíthatatlan, reménytelen, nyomorgó jövőbe torkolló irányt. Az előadás trash-sége éppen ez, a lecsúszottságot, a szivárvány, a híd, a metró, a létminimum alatt, alattunk, a nézőtéren ülő „tiszta” emberek alatt élést a saját maga mocskában láttató előadásmód. Aktualizáltságért sem kell a szomszédba menni, hiszen Dorka és Totó itt él velünk Budapesten, egészen pontosan a nyolcadik kerületben, úgy, ahogy SP és Harry Potter, vagy a túlsminkelt, emberfeletti szinten idegesítő talkshow-műsorvezetőnő és a három, toxikus mámorban vonagló, tűhegypupillájú, stroboszkópfüggő idegen srác is, akik a Nyugatiba igyekeznek új anyagért.

Dorka - Bakonyi Alexa, Északi Boszorkány - Borbély Alexandra
DorkaBakonyi Alexa, Északi BoszorkányBorbély Alexandra
Nyugati Boszorkány - Pálos Hanna, Dorka - Bakonyi Alexa
Nyugati BoszorkányPálos Hanna, DorkaBakonyi Alexa

A két boszorkányt játszó színésznő megjelenése más szerepekben már vázol némi áthallási rendszert, de az igazán nagy szereposztási ötlet a kábszeres fiatalokra „gondot viselő”, esőkabátos, jócskán idegesítő srác és Óz azonos színésszel játszatott szerepei (Zrínyi Gál Vince). Óz nem mindentudó, hatalma mindössze akkor van, ha irányított népe az utasításainak megfelelően szedi az általa adott kristályokat, engedve az agymosásnak, állandó mérgezettségben, fejfájdító fényességben élve. A darabot záró, kifejezetten a közönségnek célzott monológ diagnosztizálja a kórképet: „a világ beteg és mi vagyunk a tünetei”. Mi, akik itt élünk, ezek között az emberek között, ebben a hazug világban, mind halálra vagyunk ítélve. Tisztán élni nem opció, (f)elvonási tüneteink pedig percről percre súlyosabbak lesznek.

A fotókat Mészáros Csaba készítette, a 011 Alkotócsoport facebook-oldalán megtekinthetők.

https://www.facebook.com/011csoport

Mihók Nóra Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s