Újranyílik a Tárt Kapu Galéria (programajánló)

Képernyőfotó 2013-03-04 - 15.02.28

Öt év után Budapest belvárosában, a Belső-Ferencvárosban nyílik újra a Tárt Kapu Galéria, a mentális zavarokkal élők műveit bemutató művészeti és közösségi központ. A hazai art brut és outsider művészet így először kap teret fővárosunk szívében, az Iparművészeti Múzeum és a Bakáts tér szomszédságában, a IX. kerületi Hőgyes Endre utca 2. szám alatt.

Hazánkban először az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) 2004-ben a Lilly Hungária Kft. támogatásával jött létre, azzal a szándékkal, hogy bemutassa a művészetterápia során létrehozott „art brut” alkotásokat. A „lipóti” terápiás műhelyek kiállításait a szakma, a közönség, a kortárs művészek és a műgyűjtők nagyfokú érdeklődése kísérte. Az OPNI 2007-es bezárása magával vonta a Tárt Kapu Galéria megszűntetését is, mellyel megszakadt ez a misszió.

Öt év kényszerű szünet után a Tárt Kapu Galéria a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány hosszas és kitartó munkájának eredményeként, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának és az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház támogatásával nyílhat meg újra a nagyközönség előtt.

A Galéria szakmai megnyitója március 8.-án 17.00 órakor kerül megrendezésre. Az esemény házigazdája Dr. Bácskai János, Budapest IX. Kerület Ferencváros Polgármestere, Dr. Horváth Szabolcs, a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány elnöke, Prof. Dr. Vályi-Nagy István, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főigazgatója és Dr. Gazdag Gábor az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház telephely-igazgatója. A kiállítást megnyitja Prof. Dr. Nagy Zoltán, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet igazgatója, az Országos Idegtudományi Intézet főigazgatója.

Március 12-én 17 órakor – a nagy érdeklődésre való tekintettel – második megnyitóra is sor kerül, melyre mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Ezen az eseményen köszöntőt mond Plesznivy Edit, a Magyar Nemzeti Galéria Főmuzeológusa, a Festészeti Osztály főosztályvezető-helyettese, az egykori Pszichiátriai Múzeum vezetője, Roskó Gábor, Munkácsy-díjas, Érdemes művész, Komáromi Erzsébet Katalin textilművész, művészetterapeuta, Tóth Eszter, művészettörténész.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s